Kravle- og gåbørn – sådan sikrer du dit hjem

Små børn er ofte nogle nysgerrige vovehalse, der lige gerne stikker fingrene i et nyt stykke legetøj som husets stikkontakter. Det er derfor en god ide at børnesikre sit hjem – det vil sige, gøre det sikkert (men ikke kedeligt!) for en eventyrer i knæhøjde at bevæge sig omkring.

Af Anne Brødsgaard, sygeplejerske, sundhedsplejerske, MPH, 28.09.2009

En verden fuld af farer?

Små børn er fulde af gå-på-mod og nysgerrighed. Det driver dem til at udforske ALT i deres omgivelser og derved opnå erfaring og udvikle sig. De har dog ikke kendskab til alle de farer, som de bringer dem selv i, og kan på ingen måde forudse konsekvenserne. Med andre ord, de kan ikke som voksne skelne mellem, hvad der er farligt, og hvad der ikke er farligt for dem. Det betyder, at man som forældre må passe godt på børnene, så de undgår mere alvorlige ulykker som fx brækkede knogler, hjernerystelse eller skoldninger, som alle kan give varige mén. Hjemmet skal indrettes, så barnet kan lege og gå på opdagelse uden at komme til skade.

Du skal således tænke i to spor:

  • Hvordan du sikrer dit hjem, så dit barn undgår ulykker
  • Hvordan du bedst kan støtte og guide dit barn i at opnå erfaringer, som gør det i stand til at håndtere tingene, uden at bringe sig selv i fare

Der sker rigtig mange grimme ulykker med børn i hjemmet, og mange af dem kan forebygges, og spare børnene for dårlige oplevelser, skadestuebesøg, indlæggelser og evt. mén på krop og sjæl. Ved at forebygge ulykkerne slipper man for, at råbe op og forbyde hele tiden. Barnet får større mulighed for at udforske en sikker verden uden alt for mange forbud.

Hvert halve år bør du kravle rundt i hjemmet og se efter potentielle farer fra barnets perspektiv og ændre på de forhold, der vil øge sikkerheden for dit barn.

Skal barnet med i køkkenet?

Køkkenet er et spændende sted for et barn. Der er skuffer, skabe, komfur, ovn, el-køkkenmaskiner og køleskab. Der er mange ting at udforske. Du kan sagtens have dit barn med dig i køkkenet, hvis du holder øje med det hele tiden. Lad det hjælpe til med små opgaver, som det kan håndtere. Gradvist kan det få flere opgaver, og samtidig lære at begå sig hensigtsmæssigt i køkkenet.

Hold barnet væk fra de varme kilder, men fortæl det, hvorfor det ikke kan stå der. Lad barnet få en god og stabil stol der står fast og nærmest læner barnet frem mod køkkenbordet. Brug plast og skåle med gummiringe, der står fast på bordet, og altid splintfri glas til små børn. Det vigtigste er at lære barnet at spørge om lov til de forskellige ting, og være modtagelig for anvisning på, hvordan man gør. Jo mere barnet øver sig på de ting, der ikke er farlige, des bedre vil det acceptere et nej til de farlige ting.

De skarpe knive og skufferne

Ligger de skarpe knive i skuffer, kan du sikre dem ved at sætte en skuffespærre på skuffen, så barnet ikke kan åbne den. Der kan være ting i skuffen, som barnet ikke må lege med; og det kan desuden klemme sig alvorligt, når det prøver at lukke skuffen igen. Det lille barn har ikke fuldstændig styr på sin motorik. Barnet lukker ikke skuffen forsigtigt; men lægger alle kræfter i. Knivene kan endvidere placeres på en vægmagnet eller i en knivblok udenfor barnets rækkevidde.

Lav evt. en skuffe, som er barnets, hvor der er nogle af de køkkenredskaber i, som barnet må bruge. En sådan skuffe kan du sætte en udtræksstopper i, der hindrer, at barnet kan trække skuffen helt ud af falsen og dermed undgår du, at barnet får den ned over sig.

El-kedlen er sjov at trække i ledningen

Hvis du har el-køkkenmaskiner eller en el-kedel, skal du være opmærksom på, at barnet kan trække maskinen eller kedlen med indhold ud over bordkanten og ned over sig. Det kan du forhindre ved at montere en ledningsholder, så ledningen bliver for kort til at nå ud over bordkanten. Du kan også blot afkorte ledningen. Stil el-kedlen og kaffemaskinen bagerst på køkkenbordet. Det er desuden en god idé, at trække stikket ud af de køkkenmaskiner der ikke er i brug, som fx blenderen.

Spændende ting i ovnen og på komfuret

Vær opmærksom på, at glaspladen i ovndøren bliver så varm, at et barn kan brænde sig på den. Du kan beskytte barnet ved at sætte et gitter for. Ovnen sikres ved, at du sætter et beslag på ovndøren, så barnet ikke selv kan åbne den, og evt. bruger den til trappe op til komfuret. Der kan også monteres en sikring, der forhindrer barnet i at tænde eller stille på ovnens temperatur.

For at barnet ikke skal brænde sig på kogepladerne eller tage fat i et gryde- eller pandehåndtag, med ulykker til følge, kan du montere et komfurgitter på kanten af komfuret. Har du ikke det, er det klogt fortrinsvis at anvende de bagerste kogeplader. Børns reaktionstid er længere end voksnes, og derfor er de meget længere om at trække hænderne til sig.

Hvad skal du sikre i stuen og på værelserne?

I stuen og på værelserne kan der være skuffer og skabe ligesom i køkkenet. Dem sikrer du som beskrevet i teksten om køkkenet. Døre kan være årsag til ulykker. Du kan bruge dørkiler eller montere dørstoppere for at forhindre klemningsulykker.

Løse tæpper og måtter er farlige for barnet, der er ved at lære at gå. Det kan snuble og falde i folder og kanter. Læg gummi-net under tæpperne og vent med de løse måtter til barnet er blevet ældre.

I stuen er der desuden mange skarpe og spidse hjørner. De beskyttes ved at sætte sikkerheds-plastikhjørner på. Ikke så pænt, når I får besøg, men nyttigt i den første tid, når dit barn vakler afsted med de første skridt. Brug ikke duge, dem kan barnet ikke undgå at komme til at trække i, når det forsøger at rejse sig op. Ud over at alt porcelænet kan ende i skår, kan det medføre skoldninger. Placer altid varme ting fx kopper og tekander langt inde på bordet, og anvend termokander med faste skruelåg. Hvis du bruger duge, kan du sikre dem ved at sætte dugklemmer på dem og bordene.

Hold tændstikker, lighter og tændte stearinlys udenfor barnet rækkevidde, og lær barnet respekt for åben ild. Lad ikke barnet løbe rundt med flasker, glas eller porcelænskopper. Hvis det falder, kan det skære sig og få slået dets tænder ud.

Reoler og legetøj

Reoler er meget indbydende som klatrestativer for børn. For at undgå at reolen vælter ned over barnet, kan du fæstne vinkelbeslag mellem reolen og væggen. Vær opmærksom på, at barnets legetøj og små dele af legetøjet fx skruer, perler, tegnestifter, balloner, kogler, mønter og små klodser kan være farlige, hvis barnet putter dem i munden. De kan sætte sig fast eller sluges ned i lungerne, og det kan være livstruende. Fjern små genstande, som udgør en fare. Dertil kan Sikkerhedsstyrelsens legetøjstester anvendes: www.sik.dk eller tlf. 33 73 20 00.

Mange har brændeovne, og den sikres ved et brændeovnsgitter hele vejen rundt om og i en afstand, som sikrer, at barnet ikke brænder sig, når det er i nærheden. Hold altid opsyn med barnet i nærheden af en brændeovn eller et tændt strygejern.

Elektricitet

Elektriske installationer skal sikres i hele huset. Se efter, om der er sikkerheds-el-relæ i boligen, hvis ikke så lad det montere. Alle stikkontakter bør du sikre med plastiklåg/blindpropper, som barnet ikke selv kan pille ud. Vær opmærksom på forlængerledninger, og sørg for, at ledninger og lamper er i orden dvs. i forsvarlig el-stand. El-ulykker er altid meget alvorlige. De kan give dybe tredjegrads-forbrændinger eller koste livet.

God udsigt fra vinduerne

Undgå at sætte møbler under vinduerne, for børnene kan klatre op på dem. Nogle børn klatrer op og får fingrene i klemme i vinduet, andre børn klatrer op i vindueskarmen. Nogle falder ned derfra, og de uheldigste falder ud af et åbent vindue – måske flere etager ned. Børn er lynhurtige til at klatre op og falde ud. Det sikreste er at montere sikkerhedsstoppere øverst på vinduerne, så de ikke kan åbnes ret meget, og ikke kan nås af barnet. Sæt også en krog øverst på altandøren.

Hvad skal du sikre på badeværelset?

Badeværelset er et spændende sted med alt dets rindende og rislende vand. Du skal være opmærksom på, at der ikke skal stå mere end ganske få centimeter vand for at et lille barn kan drukne. Hvis det får ansigtet under vand, trækker det automatisk vejret ind for at skrige. Herved fyldes dets lunger af vand, og det drukner. Samtidig mister et barn, der får hovedet under vand orienterings-sansen, derfor sanser det ikke at tage hovedet op igen, eller at rejse sig op. Hav skridsikre måtter i badekaret eller brusenichen, og forlad ikke barnet.

Selve wc´et kan lukkes ved hjælp af to klemmer på wc-brædtet, så barnet ikke selv kan lukke det op. Hvis du har badekar, er det en god idé at gemme badekarsproppen et andet sted end i badekarret. Ellers kan barnet selv sætte proppen i og fylde badekarret. På vandhaner og armaturer kan du montere termostater (max 40 grader), så barnet ikke kan åbne for skoldende varmt vand og brænde sig. Eller i det hele taget at sætte temperaturen i vandvarmeren ned, så længe dine børn ikke har lært at passe på.

Mange har indrettet pusleplads i badeværelset. Lad den være indrettet, så man kan nå ALT med én hånd. Man må ALDRIG gå fra sit barn eller vende ryggen til det. Da må man i stedet tage barnet med sig, eller lægge det ned på gulvet.

Børn har ofte svært ved at nå i håndvasken, det kan en stabil skammel råde bod på.

Kolbøtter ned ad trappen er ingen kunst

Trapper er farlige for børn, de første år, og indtil de har lært at færdes på dem. Du sikre trappen ved at have låger/gitter for, både for oven og for neden, og som er fastgjort i karmen. Et gitter skal være mindst 65 cm højt, og afstanden mellem tremmer 4,5 cm og 6 cm.

Hvis der er åbninger mellem trappetrinene, bør de lukkes så barnet ikke falder ned mellem dem eller sætter sit hoved fast. Det er farligt, hvis barnet klatrer på gelænderet og falder ned. Derfor skal man også undgå saksegitre, som børn bruger som trappestiger. Når gitret/lågerne fjernes efter to års alderen, skal barnet kunne færdes sikkert selv på trappen. Derfor må man i løbet af de første to leveår øve trapper med barnet. Det gøres ved at lære barnet at gå baglæns ned af trappen og med hænderne på trappetrinnene. I begyndelsen må man selv ned og kravle ved siden af barnet, både på op og ned turene, og være parat til at gribe barnet, hvis det bliver nødvendigt.

Medicin ser sjovt ud – især de gule piller

Hvis du har medicin stående, skal det gemmes i et låst skab, så barnet ikke har mulighed for at indtage noget af den. Vitaminpiller skal ligeledes være udenfor barnets rækkevidde. Medicin forgiftninger kan være alvorlige.

Pas på rengøringsmidler og vaskepulver – det kan ætse

Lås alle skabe, der indeholder brandbare væsker, rengøringsmidler, vaskemidler, ukrudtsbekæmpelsesmidler, bilprodukter, rensemidler, parfume eller noget som helst andet der kan være giftigt at indtage eller ætsende at få på huden. Opbevar det aldrig under køkkenvasken eller bag toilettet.

Er ulykken sket er det vigtigt at handle hurtigt og rigtigt. Ring til giftlinien: tlf. 82 12 12 12. De har døgnåbent og kan altid fortælle dig, hvad du skal gøre, og hvad du ikke skal gøre. Du kan allerede i dag orientere dig på www.giftlinjen.dk, og www.apoteket.dk.

Nogle planter er giftige og især for små børn, det er hensigtsmæssigt hverken at have dem inde eller ude, og som minimum have kendskab til hvilke planter, det drejer sig om. Det kan du orientere dig om på ”Gode råd om giftige planter” på Falcks hjemmeside.

Det nytter at gøre noget. Ulykkestallet falder drastisk når hjemmet og omgivelserne gøres sikre for børn. Balancen mellem at sikre for meget og for lidt afhænger selvfølgelig af temperament. Det er ikke rart at leve med alt for store farer. Men heller ikke rart at leve i en fæstning. Find en balance, så dit barn er sikret, men samtidig har rum og mulighed for at øge sit erfaringsgrundlag og udvikle sig.