Kosttilskud til babyer og små børn

Det er nødvendigt med de rette vitaminer og mineraler, for at børn kan vokse. Ofte bliver behovet dækket via mælk og mad, men det kan til tider være nødvendigt at give babyer og små børn kosttilskud. Her kan du læse anbefalingerne.

Af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 24.04.2019

Vitamin – og mineraltilskud til børn, som er født til tiden:

 • D-vitamindråber:
  Fra barnet er to uger til to år anbefales det at  give børn født til tiden 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dråber dagligt. Det skyldes, at babyer og helt små børn ikke bør opholde sig i solen, som ellers generelt er en vigtig kilde til D-vitamin.   

 • Jern-dråber:
  Fra barnet er seks uger, og indtil det er seks måneder gammel, anbefales det, at børn født til tiden med en fødselsvægt under 2500 g får 8 mg jerndråber dagligt. Det skyldes en ellers øget risiko for jernmangel. Hvis barnet får mere end halvdelen af sin ernæring som modermælkserstatning, skal de kun have halv dosis jern, det vil sige 4 mg dagligt eller 8 mg hver anden dag.

Læs også: Sund mad til små børn

Vitamin – og mineraltilskud til børn, som er født for tidligt:

Er dit barn født tidligere end 37. graviditetsuge, har det lavere vitamindepoter, hvorfor det har særlig behov for vitamintilskud. Der er anbefalinger på området, men tal altid med dit sundhedspersonale om tilskud.

 • ACD-dråber
  Fra barnet er en uge, og frem til det er tre måneder anbefales et tilskud på 300 mikrogram A-vitamin, 35 mg C-vitamin og 10 mikrogram D-vitamin dagligt.

 • D-vitamindråber
  Fra udskrivelse til barnet er to år anbefales det at give give børn født for tidligt 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dråber dagligt.

 • Jern-dråber
  Alle børn, der er født for tidligt, bør få jern-dråber. Det skyldes, at for tidligt fødte har større behov for jern uanset vægt. Anbefalingerne for jerntilskud til for tidligt fødte er:

  Fødselsvægt mindre end 1500 gram: 8 mg jern-dråber dagligt, fra barnet er seks uger til ét år.

  Fødselsvægt over 1500 gram: 8 mg jern-dråber dagligt, fra barnet er seks uger til seks måneder.

  Hvis barnet får mere end halvdelen af sin ernæring som modermælkserstatning, skal det kun have halv dosis jern, det vil sige 4 mg dagligt eller 8 mg hver anden dag.

Læs mere om kosttilskud til babyer og små børn i Netdoktors artikel om emnet

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her