Insektbid, sand i øjet, brandsår og risiko for brækkede lemmer – skal mit barn på skadestuen?

En erfaren sygeplejerske fra Region Hovedstadens Akuttelefon giver her gode råd om de mange mindre skader, et barn kan komme ud for.

Af: Sille Kristine, redaktør på Netdoktor.dk, 12.04.2017

Sygeplejerske Peter Dzougov er ansat ved Region Hovedstadens Akuttelefon 1813 og tager til daglig imod opkald fra bekymrede forældre. Her fortæller han, hvordan man skal håndtere insektbid og evt. brækkede lemmer.

Teksten er udarbejdet på baggrund af retningslinjer fra Regions Hovedstadens Visitationsguide 1813. Der kan være små forskelle på de enkelte regioners retningslinjer, som er grundlaget for, hvornår man indkalder til videre undersøgelse på en akutmodtagelse/klinik. De symptomer og anbefalinger, som beskrives i teksten, kan dog bruges som generel rettesnor, uanset hvor i landet man bor.

Mit barn er blevet bidt af et insekt – er det farligt?

Den ufarlige og normale reaktion ved et insektbid er, at det gør ondt, og der kommer en lokal reaktion i form af hævelse, smerter og rødme omkring stikket. Hvis barnet i øvrigt ikke er påvirket eller har feber, er der ingen grund tit at bekymre sig.

Hvis spædbørn eller meget små børn bliver stukket på kroppen af bier og hvepse, kan det være meget alvorligt, og derfor bør man altid ringe til Akuttelefonen 1813, så sundhedspersonalet kan vurdere, om barnet skal tjekkes af en læge.

Hvis barnet får en voldsom allergisk reaktion på stikket og bliver dårligt tilpas, bliver svimmel, hæver op i mund og svælg og får svært ved at trække vejret, skal man ringe 1-1-2. Det samme gælder, hvis barnet bliver stukket i området omkring halsen eller i munden, for i de tilfælde kan der opstå en øjeblikkelig og farlig reaktion, selvom man ikke er allergisk.

Mit barn har fået sand i øjet – skal vi skylle det?

Hvis et barn har fået sand i øjet, skal man skylle – allerhelst med saltvand –  men rindende postevand er også fint.  Man skal huske, at man ikke skal spule øjet, det skal bare løbe stille og roligt ind i øjet. Brug eventuelt en håndbruser, og skyl indad mod næsen, så det løber ind mod næsefløjen. På den måde opstår der et naturligt forløb, hvor vandet løber ud ved indersiden af øjet. Skyl i op til 10 min, og vent 20 minutters tid og se, om barnets øje stadig er irriteret. Postevand kan nemlig genere øjet en smule, så man kan godt få et lidt rødt øje efter at have skyllet det.

Hvis øjet fortsat er irriteret, eller det gør ondt, så barnet ikke kan åbne øjet, skal man ringe til Akuttelefonen, som henviser til en akutklinik eller akutmodtagelse. På akutmodtagelsen eller akutklinikken (skadestuen) kan personalet tjekke, om der er kommet en lille ridse i hornhinden. I så fald skal barnets øje behandles med øjensalve for at forebygge infektion i hornhinden, som kan være alvorligt.

Mit barn har brændt sig – hvad skal vi gøre?

Har barnet fået et brandsår, er det vigtigt, at man skyller med rindende vand med det samme, for det begrænser skaden i huden og gør, at man kan skylle i kortere tid. Vandet skal føles behageligt og helst være et sted mellem 8 ºC -20 ºC. Man skal skylle i mindst ½ time og fortætte, indtil det ikke længere gør ondt.  Hvis det ikke er muligt at starte skylning, lige umiddelbart efter skaden er sket, bør man skylle i cirka 3 timer og derefter fortsætte, indtil smerterne ophører.

Har barnet derefter ingen smerter, og er der ikke andet i huden end lidt rødmen, er der tale om en 1. grads forbrænding. Denne type forbrænding kræver ikke noget besøg på skadestuen, for den skal ikke behandles med andet end evt. lidt fugtighedscreme eller aloe vera.

Kommer der blærer på huden, eller falder huden af, er der formentlig tale om 2. grads forbrænding, og så skal man ringe til Akuttelefonen 1813 og evt. komme ind til videre behandling på en akutmodtagelse eller akutklinik (skadestue). Hvis brandsåret har et større omfang – altså mere end en håndfladestørrelse, kræver det under alle omstændigheder behandling.

Hvis huden er hvid, følelsesløs og pap-agtig, er der tale om en dyb forbrænding – en såkaldt 3. grads forbrænding. Det er en alvorlig forbrænding, som kræver lægefaglig behandling.     

Uanset skyllestart må man gerne supplere med smertestillende håndkøbsmedicin.

HUSK: Har et barn brændt sig, så start skylning med det samme, og ring derefter til Akuttelefonen 1813.

Mit barn er faldet – er foden brækket eller forstuvet?

Hvis et barn er kommet til skade med for eksempel en arm eller en fod, så vent med at ringe til Akuttelefonen 1813, til der er faldet ro på – med mindre der er tydelige tegn på brud.

Herefter kan man tjekke, om barnet bevæger den skadede arm eller fod. Bed for eksempel barnet om at bøje og strække den finger eller arm, det er gået ud over. Hvis det er et lille barn uden sprog, så ræk det eksempelvis en ting, det skal gribe fat i, og læg mærke til, om det griber spontant ud efter tingen. Hvis det er et ben eller en fod, der er skadet, så prøv at lokke barnet til at gå hen over gulvet og læg mærke til, om det vil støtte på benet.

Hvis barnet ikke vil bruge armen eller benet, skal man ringe til Akuttelefonen 1813, så man kan komme på en akutmodtagelse eller akutklinik og få en læge til at kigge på det. Det er nemlig umuligt at afgøre over telefonen, om et mindre barn har fået en forstuvning eller et brud. Et barn skal faktisk op i teenagealderen, før sundhedspersonalet kan nøjes med at lave en telefonisk undersøgelse af det.

Generelt siger man, at hvis barnet har ondt hele tiden – også når det slapper af –  så kan det være tegn på brud. Hos et lille barn kan det komme til udtryk ved, at det virker utrøsteligt og bliver ved med at græde.

HUSK: Virker det, som om barnet har konstante smerter, og vil det ikke bruge armen eller foden, så ring til Akuttelefonen 1813.

Ring, inden du tager på skadestuen/akutklinikken/akutmodtagelsen

Engang hed det ’skadestue’ uanset hvor i landet, men sådan er det ikke længere. Siden 2012 har man i Region Hovedstaden brugt betegnelserne akutklinik og akutmodtagelse, mens man fortsat kalder det for skadestue i Region Syddanmark. Uanset hvad den enkelte region har valgt at kalde det, er der den fælles regel, at man altid skal ringe, inden man dukker op med en skade. 

Region Hovedstadens Akuttelefon: Ring 1813.  
Region Sjællands Akuttelefon: Ring 70 15 07 08. 
Region Syddanmarks skadestuer: Ring 70 11 07 07 
Region Nordjyllands Akutmodtagelse: Ring 7015 03 00.
Region Midtjyllands lægevagt: Ring 70 11 31 31