Inddrag dit barn i køkkenet – uden ulykker!

Er dit barn med til at lave mad hjemme hos jer? Ser du en jungle af glohede ovne og væsker, varme pander og skarpe og spidse redskaber, der kan skade dit barn – eller ser du køkkenet som et sted, hvor dig og dit barn kan have kvalitetstid sammen?

Af Børneulykkesfonden, 01.09.2014

Ulykker i køkkenet

En undersøgelse viser, at mere end halvdelen af børn mellem 10 og 14 år, er kommet til skade under madlavningen. Alligevel opfordrer Børneulykkesfonden forældre til at inddrage børnene i madlavningen i en tidlig alder.

Det er ofte klassiske hændelser, der går igen, såsom snitsår, når kniven eller skrælleren smutter i hånden på barnet, eller forbrændinger på gryder, pander og ovne. Flere børn brænder sig også på varme væsker, som f.eks. kopnudler, fortæller Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden.

Ifølge Henriette Madsen, skal der dog kun nogle simple forholdsregler til for at undgå de fleste af ulykkerne. Derfor bør det ikke afskrække forældre fra at lade deres børn indgå i madlavningen, da madlavning også skaber socialt samvær, hvor man samtidig kan lære sit barn en sundere tilgang til mad.

Forældre som gerne vil inddrage deres børn i madlavningen, må gerne starte tidligt med at inkludere børnene, når de er små. At bruge børnevenlige køkkenredskaber og vejlede i, hvordan man bruger dem, og at forklare børnene forskellen på, hvad der er tilladt i køkkenet, når man er alene hjemme, i modsætning til, når mor og far er hjemme, er den bedste måde at lære dem en sikker adfærd og at undgå ulykker, siger Henriette Madsen.

Gode råd til børn, der laver mad

  • Vælg den rigtige kniv eller skræller, der passer til dit niveau og til opgaven.
  • Sørg for at skærebrættet ligger fast, evt. med en våd klud under. Skræl altid væk fra kroppen.
    Brug altid tykke grydehandsker, når du håndterer noget varmt. Lad være med at bære tunge, varme ting. Få gerne en voksen til at hjælpe dig. 
  • Hav en god arbejdshøjde. Hvis du står på en taburet, så sørg for at den står stabilt på underlaget.
  • Stil kop-nudler og lignende emballage med varmt indhold på bordet, når du åbner det. 
  • Løb ikke rundt i køkkenet, når der laves mad. 
  • Kald på en voksen, når du er i tvivl om noget.
  • Sluk ild i gryder og pander ved at dække dem til med et låg eller tæppe, og sluk for komfuret. Hæld ikke vand på, da det kan få ilden til at blusse op.
  • Ring 1-1-2 hvis ilden er ude af kontrol. 

Gode råd til forældre med børn, der laver mad

  • Hold opsyn under madlavningen.
  • Hav røg-alarm og evt. gas-alarm. Tal med dit barn om, hvad man skal gøre, hvis alarmen lyder. Det er vigtigt at afprøve sin røgalarm en gang om måneden og udskifte batterier en gang om året. 
  • Hav altid et låg og en ren grydehandske parat, så du kan kvæle ilden, hvis der skulle opstå brand. 
  • Hav evt. et brandtæppe og en brandslukker i et køkkenskab. Tal med dit barn om, hvordan man bruger det. 
  • Undgå at knive og andre spidse ting stikker op fra opvaskemaskinen – vend dem med spidsen nedad. 
  • Brug børnevenlige køkkenredskaber og børneknive, så barnet lærer at skære og skrælle på en sikker måde
  • Guid dit barn til hvordan man håndterer køkkenredskaberne korrekt.
  • Lav regler for, hvad barnet må håndtere, når det er alene hjemme.
Kilde: Børneulykkesfonden og Kitchen4Kids