Hvordan inddrager jeg mit barn i madlavningen?

Det nysgerrige barn leger med i køkkenet, når aftensmaden skal forberedes. Læs her, hvordan du kan lade dit barn være med til madlavningen.

Af Redaktionen, 25.01.2010

Spørgsmål:

Jeg har den dejligste lille datter på knapt et år, som er meget nysgerrig og hele tiden viser interesse i at deltage i, hvad min mand og jeg laver af forskellige ting i hjemmet eksempelvis oprydning og madlavning. Vi vil selvfølgelig gerne give hende mulighed for at efterkomme hendes nysgerrighed, så hun har længe siddet på arm og set os lave mad, holdt en ske i hånden på vej over til bordet (så hun er med til at dække bord), og båret en flaskebakke eller lignende, når der skal ryddes op. Men ofte har jeg læst, at det vil være fint at involvere en et-årig mere i madlavning etc. Og så er det, jeg tænker: “Ja gerne, men hvordan??” Måske jeg spørger dumt, men mener du bare, at hun eksempelvis får en gulerod i hånden, som hun kan lege lidt med, mens jeg laver mad? For det har jeg prøvet, og så sætter jeg hende jo på gulvet, hvilket hun ikke er helt tilfreds med, da hun jo så ikke længere kan følge med i, hvad jeg laver. Hun står ikke selv uden støtte endnu. Det er lidt hårdt i længden at have hende på armen, efter hun er blevet større!

Så mit spørgsmål er kort og godt, om du har ideer til, hvordan jeg kan integrere hende mere i dagligdagsting, som jeg tror, hun vil have megen glæde af.

Svar fra sundhedsplejersken:

Herlige udfordringer for barnet

Herligt at høre at du/I er opmærksomme på din datters naturlige nysgerrighed, og forsøger at støtte hende på bedst mulig måde, således at hun får udnyttet dette potentiale, og dermed får lært en masse. At inddrage barnet er helt klart det bedste for alle parter i familien. Der er masser af dagligdagsgøremål, som måske er lidt kedelige for os andre, men for ungerne er det herlige udfordringer og en mulighed for at høste nogle værdifulde erfaringer.

Det gælder simpelthen bare om at være kreativ og fantasifuld. Man skal hele tiden huske på barnets sikkerhed, og hvad det evner rent udviklingsmæssigt – det vil sige hvorledes man skal hjælpe og støtte barnet undervejs i aktiviteten/ gøremålet / samværet. Nogle gange bliver aktiviteten umiddelbart lidt mere besværlig for de voksne, og det vil tage (noget) længere tid, men man vil samtidig være sammen med sit barn på en god, hensigtsmæssig og stimulerede måde. Det er da guld for alle.

Mange muligheder for aktivering

Det kan sagtens være at give hende en gulerod. Men måske kunne du flytte din egen del af aktiviteten ned på gulvet hos din datter. Man kan for eksempel sagtens sidde på gulvet og skrælle kartofler og gulerødder. Du kan også vælge at tage hendes høje stol hen til køkkenbordet, hvor du står og skræller kartofler og gulerødder. Så kan I bytte gulerødder lidt engang imellem, eller hun kan tage dem til dig, og I kan snakke om det, I laver. Ellers er det en god idé at flytte så mange aktiviteter som muligt ned på gulvet for både dig og dit barn, så kan rigtig meget nemlig lade sig gøre lang lettere.

Lær hende at medvirke til at dække bord – det vil sige lad hende bære det ind til bordet, der er forsvarligt, og som hun magter. I kan så måske sammen fordele tallerkener, bestik og glas (plastikbægrer) eller hvordan man nu indretter sig, så man ligeledes imødeser barnets muligheder for at deltage.

Når der skal lægges vasketøj i vaskemaskinen, kan barnet sagtens være med til det. Ligeledes når tøjet for eksempel skal hænges op, da kan barnet hente tøjklemmerne én efter én til dig. Stil eventuelt kurven med tøjklemmer lidt væk, således at hun skal flytte sig for at nå dem. Når tøjet skal lægges sammen, kan hun uden tvivl lægge noget sammen – du må være indstillet på, at du skal gøre det om på et tidspunkt, men så har I igen været sammen på en god måde, og du har fået lagt det meste vasketøj sammen. Lettest er det normalt også, hvis det foregår på gulvet.

Uanset hvordan I er sammen om de forskellige aktiviteter, så skal du huske at rose hende og vise begejstring for de ting, hun gør godt/rigtigt, det er en virkelig stærk motivationsfaktor for hende til næste gang (uanset om næste gang er et sekund eller mere). Din datter vil samle på gode oplevelser og gode erfaringer (ligesom vi andre), og det vil styrke hendes mestringsevner og dermed hendes kompetencer på både kort og lang sigt.

De bedste hilsner fra

Anne Brødsgaard

Sundhedsplejerske