Hvor længe kan børn være væk fra forældrene?

Når hverdagen går op i bleer, vasketøj og madlavning, kan det være fristende at tage en weekend ud af kalenderen, få børnene passet og tage væk på en romantisk kærestetur eller en venindetur med shopping, drinks og gode snakke. Men hvornår er børnene egentlig gamle nok til at undvære mor og far et par dage?

Af: Jane Lyngs, Sundhedsplejerske. 1. maj 2019

Forældreskabet er noget der skal plejes og dyrkes, ellers kan det visne hen med skilsmisse eller brud i parfoldet til følge. Derfor kan det være en rigtig god ide at tage en pause fra hverdagen og få plejet kæreste forholdet. Det kan være en tur i biografen, middag og stearinlys eller en weekend tur eller noget helt tredje. Det er bestemt ikke helt forkert at tage en lille pause fra sine børn for at pleje sig selv eller sit parforhold og komme tilbage fyldt op med god energi.

Forældre og familier er forskellige, så det der kan være rigtig i den ene familie, passer ikke nødvendigvis til den anden familie.

Lige som familier er forskellige, er børn også forskellige. Nogle børn er robuste og måske hurtig klar til en overnatning eller to fremfor et sensitivt og følsomt barn. Det må man indrette sig efter.

Derfor kan længere fravær af forældre være dårligt for børn

I dag ved vi, at tilknytning til forældrene danner den vigtigste ramme om barnets udvikling.

Når barnet bliver født, knytter det sig til sin primære omsorgspersoner, som er mor og far. Mor og far udgør barnets vigtigste havn og base. Barnets følelsesmæssige og sociale evner udvikles ved at barnet får mulighed for at knytte sig til stabile voksne, der reagerer sensitivt på barnets behov. Små børns følelser og sociale egenskaber formes gennem de nære relationer til mor og far. Uden kontakt med stabile og sensitive forældre vil spædbarnets hjerne ikke udvikle sig normalt, selvom det får mad og varme og bliver holdt fysisk i live. Uden gode og nære relationer, ingen sund følelsesmæssig udvikling – så afgørende er det. I de første leveår er oplevelsen af en mor og far, der passer på en, vigtigere end noget andet. Det er grobund for at barnet udvikler sig med et godt selvværd. Gennem tryg tilknytning til mor og far lærer barnet sig selv at kende. Barnet lærer, hvordan det kan være sammen med andre mennesker, og hvordan det klarer at mestre ting.

Når vi ved det, synes jeg næsten, at det giver sig selv, at barnet i de første leveår ikke har nogen udviklingsmæssig gevinst ved at mor og far tager afsted på ferie alene uden, at barnet bliver taget med.

Hvem kan passe barnet?

Når barnet er halvandet år, vil de fleste børn være i stand til at undvære mor og far i en periode med en anden person som substitut. Denne person skal nu være barnets tryghedsperson og vise barnet, at han/hun elsker det, at det følger med i, hvad barnet laver og glædes over det. Personen skal trøste barnet, når der er behov det samt regulere barnets følelser, hvis barnet er blevet ked af det. Hvis ikke barnet har en person, som det kan søge tryghed hos, vil barnet ikke udvikle sig i den periode, hvor det bliver passet.

En god tryghedsperson, som barnet kan være hos, mens mor og far er væk, skal gerne være en person, som barnet kender, og som kender barnet godt. En person, som kender barnets temperament, væremåde, sårbarheder, som ved, hvad barnet kan lide at lave, hvad det kan lide at spise, ved hvornår barnet plejer at sove, ved om barnet har et sovedyr og så videre. Bedsteforældre vil typisk være et godt bud.

At lære at sove ude uden mor og far kan være udviklende, hvis ellers tilknytningen mellem barnet og forældre i forvejen er stærk og god, og det er et harmonisk barn. At sove ude alene uden mor og far kan give barnet mulighed for at lære noget om at være et andet sted, hvor tingene er anderledes end hjemme. På den måde kan det være en god mulighed for barnet at klare en udfordring og give barnet oplevelse af succes.

Læs også: Børn med hjemve

Så længe kan barnet være væk fra sine forældre:

Barnets første år

 • I barnets første leveår kan barnet blive passet nogle timer af en person, som barnet kender, og som forældrene har tillid til. Måske en bedsteforælder.
 • Det lille barn ved endnu ikke, at forældrene eksisterer, når det ikke kan se dem. Forældrene skal derfor huske at sige farvel til barnet, når de går – også selv om barnet begynder at græde – det er helt naturligt at græde, når man skal sige farvel. Hvis mor og far for eksempel går, mens barnet sover til middag og er væk, når det vågner, kan det føre til at barnet fremover bliver utryg ved, hvornår mor og far pludselig kan være væk igen.

1 år

 • Hvis det er gået godt med at blive passet et par timer, vil barnet ikke tage skade af en enkelt overnatning. Måske kan det være en god ide, at de, der skal passe barnet, rykker hjem, hvor barnet bor, så barnet er på hjemmebane. Det kan gøre det lettere og være mere trygt for barnet.

2-3 år

 • Hvis barnet kender dem, der skal passe det rigtig godt, og har barnet prøvet at sove der før, spist aftensmad der osv. vil et harmonisk robust barn nu godt kunne undvære mor og far et enkelt døgn eller to.
 • Barnet kan godt komme til at savne mor og far og blive ked af det. Andet ville næsten være mærkelig. Dem, der passer barnet, kan tale med barnet om det at savne. Tal om, at man godt kan forstå, at barnet kan savne mor og far. Vis barnet, at det er helt i orden at være ked af det. Tal om det sted, hvor mor og far er taget hen – se måske billeder.

Læs også: Hvorfor savner hun altid sin mor og far?

4-6 år

 • Nu kan barnet begynde at glæde sig til at skulle på ferie/overnatning.

 • Planlæg det gerne nogle dage i forvejen, så barnet kan snakke om, at det snart skal på ferie.

 • Barnet forstår tidsbegreb og vil nu både kunne tælle dage til det skal på ferie, og hvor mange nætter, det skal sove ude.

 • Barnet vil sagtens kunne sove ude 2 – 3 nætter.

 • Barnet er nu så stort, at man måske kan facetime med forældrene, så barnet kan se, hvad far og mor laver, hvad de spiser og så videre. Snak med barnet om, hvad far og mor oplever.

 • Tal om følelser – det er OK at savne. Den, der passer barnet, skal være opmærksom på barnet og være åben overfor, hvad barnet tænker. Hvis man kan se, at barnet er bekymret, så prøv at find ud af, hvad det er barnet forestiller sig – måske er det bange for at flyvemaskinen falder ned med mor og far. Så er det vigtig at få talt om det.

6-10 år

 • Det lille skolebarn vil sagtens kunne holde ferie hos bedsteforældre eller andre en uges tid. Der er en oplagt mulighed med en uges ferie hos bedsteforældre i sommerferien, hvor skolebørnene typisk har flere ugers ferie end forældrene.

Original tekst af Jane Lyngs, Sundhedsplejerske