Hvem skal med til fødslen

De rette ledsagere kan gøre din fødsel til en langt tryggere oplevelse. Men hvordan vælger man de rette? Læs her, hvilke overvejelser, du bør gøre dig inden fødslen.

Af Sanne Lausen Wolff, jordemoder, 08.08.2016

Hvem skal med til fødslen?

Det er af afgørende betydning, ikke alene for din oplevelse af fødslen, men også for den fysiologiske proces, at du føler dig tryg under fødselsforløbet. Kroppen er simpelthen bedre til at producere vestimulerende hormon, når niveauet af stresshormon er lavt. En vigtig faktor for din følelse af tryghed, er de mennesker, du har omkring dig, og det er derfor vigtigt at du gør dig overvejelser omkring, hvem der kan være netop den eller de ledsagere, du har brug for.

En fødsel er en meget privat og intim oplevelse. En fødsel er også ofte en lang og anstrengende proces, der kræver mulighed for både adspredelse, ro og koncentration. Fødslen kan begynde når som helst, og det er ikke til at vide hvornår. I de første timer kan kvinden som oftest være udadvendt og aktiv og have lyst til selskab, men efterhånden som veerne bliver kraftigere, har de fleste kvinder brug for rolige omgivelser. Der skal som regel ikke tales for meget, og kvinden skal ikke tage stilling til noget. Måske har hun lyst til at lytte til lidt stille musik eller få blid massage, eller måske har hun bare lyst til at have en af sine nærmeste, som hun kan være stille sammen med.

Hvem skal man vælge?

Den, der skal med til fødslen, skal være en person, som den fødende kvinde virkelig føler sig tryg ved. Som hun føler, hun kan være helt sig selv sammen med, uanset om hun mister selvkontrollen for en tid, har lyst til at være nøgen eller bevæge sig rundt på måder, hun aldrig havde forestillet sig. Den person, der siger ja til at deltage ved en fødsel skal være en person, der er til at komme i kontakt med, uanset hvornår kvinden får brug for det, og som er i stand til at komme til stede hurtigt, enten fordi fødslen lader til at gå hurtigt eller fordi kvinden, der skal føde er bekymret over at være alene. Endelig skal det være en person, der er tålmodig og både kan være talende og tavs.

Hvor mange skal med?

Om der skal være flere med til fødslen, er selvfølgelig kvindens eller parrets valg. Hvis faderen er den ene, må det være en selvfølge, at den anden person er en, som også faderen synes om. Bryder ledsagerne sig ikke om hinanden, kan atmosfæren på fødestuen påvirke muligheden for at skabe den tryghed, som er formålet med ledsagernes tilstedeværelse.

Nogle fædre føler sig skubbet til side, hvis en anden kvinde er med ved fødslen. Faren kan opleve, at det er svært at gøre sig gældende og være i så tæt kontakt med sin kone eller kæreste, som han havde forestillet sig. I andre tilfælde kan det være en hjælp for ham, at der er en anden til stede, så han har mulighed for at trække sig lidt, når det bliver for svært at håndtere kvindens smerter.

Tal med din partner om hver jeres behov og træf en afgørelse, som I begge finder tryghed ved. Nogle familier fejrer fødslen som en fest, som en stor del af familien tager del i. Hvor mange I ønsker omkring jer under fødslen er naturligvis jeres beslutning, men det kan være en fordel på forhånd at aftale med deltagerne, at de kan blive bedt forlade stuen, hvis det skulle vise sig, at den fødende har behov for ro. Derudover kan det være nødvendigt at reducere antallet af ledsagere periodevis i situationer, hvor personalet på fødestuen har brug for plads eller ro. For sådanne tilfældes skyld bør I på forhånd aftale, hvem der er de primære hjælpere, så alle ved, hvem der kan blive og hvem der skal gå.

Personale under fødslen

Når man føder, er der altid en jordemoder med, hvad enten fødslen foregår på hospitalet eller i jeres eget hjem. Jordemoderens rolle ved en fødsel er at vejlede, støtte og observere, at alt går, som det skal. Hvis noget afviger fra det normale, skal en fødsel foregå på hospitalet, og om nødvendigt kan jordemoderen tilkalde en kollega eller læger til at hjælpe sig.

Kemien mellem kvinden og jordemoderen er uhyre vigtigt for, at den fødende er tryg og får en god oplevelse. Under den sidste del af fødslen samarbejder kvinden og jordemoderen tæt. Jordemoderen giver råd om, hvad den fødende skal gøre og tager imod barnet, når det kommer ud. Mange steder assisteres jordemoderen i fødselsøjeblikket af en kollega, sygehjælper eller social- og sundhedsassistent, fordi der skal foregå mange ting på en gang idet barnet kommer ud.