Håndtér din frygt for at føde

En fødsel er for mange en ukendt og uvant situation, som også er smertefuld. For mange kvinder er det forbundet med en frygt. Derfor guider vores jordemoder dig til, hvordan du lærer at håndtere den frygt.

Af: Camilla Härtel, jordemoder, 01.05.2019

Tilbage i tiden, da vores bedstemødre og oldemødre skulle føde, var en fødsel en familiebegivenhed, som oftest foregik i hjemmet. Jordemoderen kom hjem til kvinden og guidede hende igennem. Ofte kom familielægen også og sad og spiste en mad under forløbet, hvor han oftest ikke spillede en rolle, fordi alt forløb efter planen, naturligt og roligt.

I dag er fødsler for de fleste, også selvom kvinden er sund og har en ukompliceret graviditet, flyttet ind på en stor specialafdeling. Fødsler er blevet hospitaliserede.

De fleste mennesker har kun været på et hospital, når der var noget at frygte, fordi vi skulle derind i forbindelse med sygdom eller ulykke. Så mange forbinder et hospital med noget, der ikke er rart. Derudover føder en gennemsnitlig kvinde højst to gange i sit liv, så det er en helt speciel begivenhed i familien, når der kommer et nyt lille liv til verden.

Kombinationen af disse faktorer kan godt spille ind på de forventninger, den enkelte har omkring det at skulle føde. Blandet med fødselsberetninger fra andre, som kan virke voldsomme, er det helt normalt at både den kommende mor og far kan være nervøse ved en forestående fødsel, og at denne nervøsitet sætter sig som en frygt eller angst for, hvad der kommer til at ske.

En fødsel er uforudsigelig, og det er ikke noget, vi er vant til i vores ellers kontrollerede, tilværelse. Vi kan godt lide, at der er styr på rammerne, og at det, vi oplever, har en vis grad af kontrol. En fødsel er for det kommende forældrepar det stik modsatte. Man skal hengive sig til sin krop, og man kan ikke være sikker på, hvordan det enkelte forløb kommer til at blive. Men det ved jordemødre, og derfor er en jordemoders fineste opgave at skabe tryghed og kommunikere med den fødende under en fødsel.

Hvad er kvinder generelt mest nervøse for ved fødsel og graviditet?

Det er vigtigt at skelne mellem en almindelig spændt forventning over en kommende fødsel og så en decideret følelse af ængstelse eller frygt.

Der er mange faktorer, der kan anlede til at føle angst i forbindelse med en fødsel. Den største frygt kommer af bekymringen for at miste kontrollen. De fleste kvinder ved ikke, hvordan de reagerer ved den form for smerte, som veerne giver, og derfor kan de ikke vide, om de vil kunne kontrollere sig selv i den smertepåvirkning. Igen er vi i den vestlige verden vokset op med en forestilling om, at smerter er noget dårligt, og at der er noget galt, som enten skal behandles af en læge eller med en pille. Her passer vesmerterne ikke rigtigt ind – for det er netop veerne, der hjælper kvinden med at føde sit barn. Selvom man med sin fornuft er klar over det, har ens tidligere oplevelse af smerte en påvirkning på den forventning, man har, om det at have smerter, som noget potentielt farligt. Derfor er det normalt, at man bliver ængstelig over, om det er noget, man kan klare, eller om man går i panik og mister kontrollen.

Derudover gennemgår kvindens krop en stor udvikling under en graviditet og en fødsel som kan give bekymringer om, hvordan man kommer ud på den anden side. Brister jeg meget? Bliver min krop sig selv igen? Kan min partner tænde på min krop efter at han/hun har set mig føde?

Der er også kvinder, som er bange for, om noget kan gå galt under fødslen, men også om de overhovedet kan elske deres barn, når de får det i armene. Der er også nogle, der kan blive bekymrede for, at man kan risikere at blive adskilt fra sit barn, hvis der opstår komplikationer efter fødslen. Alt sammen helt normale tanker om noget, der er uvant og uforudsigeligt.

Hvorfor frygter nogle kvinder fødslen?

Grunden, til at man kan komme til at frygte fødslen, er hovedsageligt manglende viden kombineret med, at det er en ny situation, som er uvant for de fleste.

Derudover kan flergangsfødende have været ude for en tidligere traumatisk fødselsoplevelse. En “traumatisk” fødsel er ikke altid en fødsel, hvor noget ikke gik, som det skulle. Det kan på papiret sagtens være en normalt forløbende fødsel, hvor det er oplevelsen hos kvinden, der kan være voldsom. Hvis hun føler, at hun ikke blev hørt eller fik nok hjælp eller information, kan det for hende stadig være en fødselsoplevelse, som giver hende frygt for at havne i den situation igen.

Derudover kan forventningerne til egen krop og manglende viden og fornemmelse for denne eller historier fra andre, der har født, være med til bekymringer og ængstelse for, om man kan klare det.

Fødselsforberedelse ruster dig til fødslen

Ingen går igennem en eksamen eller et maraton uden at have forberedt sig, hvis man har tænkt sig at kunne gennemføre.

Det er det samme til en fødsel. Kvinder undskylder sig sommetider med at “Det har kvinder gjort i hele verden, altid”, men hvis man ikke selv tager ansvar for at være mentalt og fysisk klædt på til en fødsel, så er det langt mere sandsynligt, at de elementer, man frygter, kan komme til at ske, i særlig grad i forhold til smertehåndtering og tab af kontrol.

Derfor er mit bedste råd til alle kommende forældre, at de skal finde noget god fødselsforberedelse, som både indeholder et fysisk og et mentalt element.

Det fysiske kan være yoga, forberedelse i vand, vejrtrækningsøvelser eller noget helt fjerde.

Det hjælper kvinden til at mærke sin krop, og den fysiske forberedelse har stor indflydelse på den mentale forberedelse også. Man får en stund, hvor man kan være sammen med sit barn i maven, og de fysiske øvelser kan være gode at have øvet sig på, så man mere intuitivt har en større værktøjskasse at vælge fra, når man når til selve fødslen.

Hvis man har en tidligere traumatisk oplevelse i bagagen, er det vigtigt at få bearbejdet denne. De fleste fødesteder vil kunne tilbyde samtaler, hvor man får gennemgået sin tidligere fødsel, men det kan også være, at man har brug for at ændre fødested og tage et andet valg for at kunne se det som en ny start og tilgang til denne fødsel.

Den mentale og informative fødselsforberedelse er mange steder skåret ned til store auditorieforedrag. Det er  en god idé at deltage i disse, men det er ikke den bedste setting for at kunne få svar på alle sine spørgsmål, og derfor vil det være en god prioritering at melde sig til noget forberedelse i privat regi og ellers forberede sig ved at læse om, hvad en fødsel er, så man får en forståelse for  hvad det er man skal igennem, hvorfor vesmerterne er gode, hvilke muligheder der er for lindring og hvordan man selv opbygger en god baggrund for at kunne tackle det ukendte og omskiftelige.

Meditation kan give dig ro

Hvis man selv ønsker at forberede sig til sin fødsel, kan en daglig meditationsstund være god. Man kan enten sætte sig eller ligge sig så hele kroppen er godt støttet. Læg hænderne på din mave og tænk på det lille liv der vokser under dit hjerte. Slap af i kæbe, skuldre og i underlivet, og øv dig i at gøre din vejrtrækning rolig og dyb. Den rolige vejrtrækning kan hjælpe dig under fødslen og er særligt vigtig, når du mærker en snigende ængstelse eller utryghed.

Alt der kan planlægges, bør planlægges

Derudover kan man ved hjælp af betingede reflekser hjælpe sit nervesystem til at kunne slappe af ved enten at høre nogle visualiseringsindspilninger, noget musik man er særligt glad for eller medbringe nogle velkendte dufte til fødslen. Det kan være hovedpuden fra sengen, sin partners uvaskede t-shirt, eller en olie man plejer at smøre sig ind i. Disse elementer kan meget hurtigt få en til at føle sig mere tryg, fordi det er noget der er velkendt og trygt for én.

Et helt centralt element for at få en god fødsel er nemlig følelsen af tryghed. Uanset hvor man vælger at føde, på hospital, hjemme eller på fødeklinik, og hvem man vælger, der skal være tilstede, så skal man have en følelse af at netop de beslutninger gør, at man føler sig tryg ved det, der skal ske. Så alt der kan forberedes, bliver forberedt. Der findes mange studier, der viser, at tryghed spiller en central rolle i fødselsoplevelsen, og at kendthed bestemt også er en faktor. Så hvis man har mulighed for at vide, hvem der skal hjælpe og støtte én under fødslen, så er det klart at foretrække. Ellers kan det være en tryghed at vide, hvordan det foregår på netop jeres fødested, så I har tryghed i at rammerne er forudsigelige.

Informér personalet under fødslen

Når fødslen kommer, skal man altid være fri til at spørge, når der er noget, der bliver uklart, eller man bliver i tvivl om noget. Man har ret til at få informationer om virkninger og bivirkninger ved forskellige procedurer, ligesom man altid vil kunne spørge, om der er alternativer. Sig til den jordemoder, der er hos jer, hvis der er noget i er særligt ængstelige ved, så hun kan hjælpe jer bedst muligt igennem de dele. Skriv gerne en ønskeliste, så det er overskueligt for både jer og jordemoderen, og spørg endelig undervejs. Det er helt okay at give udtryk for sine følelser under en fødsel, og det kan hjælpe bare at få sagt højt, at man bliver bekymret eller bange for noget. Så ved jordemoderen, at hun skal drage ekstra omsorg og kan guide jer videre.