Sådan forebygger du luft i babys mave

Babyer får meget let luft i maven, og de kan synes utilpasse over det. Der er dog en række ting, du kan gøre for at forebygge og afhjælpe din babys oppustede mave.

Af Redaktionen, Alt om Børn, 09.11.2016

Det er meget normalt, at babyer prutter op til 21 gange om dagen. Babyer kommer nemlig let til at sluge luft, når de spiser (både bryst, flaske og almindelig mad), sutter på en sut eller når de græder.

De mest almindelige symptomer på luft i maven hos dit spædbarn er:

  • Bøvser
  • Bliver meget kræsen
  • Oppustethed
  • Gråd
  • Prutter
  • Hård mave

Disse symptomer kan godt synes meget ubehagelige for babyen. Her skal du som forælder være ekstra opmærksom på, hvordan dit spædbarn ellers trives. Hvis det kun græder momentvis over dets luft i maven, er det ganske normalt, men oplever du, at dit barn er mat og trist, kan det være symptom på mere end blot luft i maven, og så vil det være fint at aflægge lægen et besøg.

Sådan hjælper du baby af med luft i maven

Hvis babyen har perioder, hvor luften i maven synes ekstra ubehagelig, kan du prøve disse ting, for at lette ubehaget:

Vær opmærksom på spise-positionen

Hold hovedet højere end maven, når du ammer eller giver flaske. På denne måde vil mælken lægge sig i bunden af maven, mens luften lægger sig i toppen, så det er lettere at bøvse op. Brug en ammepude og tip gerne flasken højt, så der ikke er nogen luftbobler i tuden.

Bøvs dit barn af

Dette er den letteste måde at undgå for meget luft i maven. Hvis ikke dit barnbøvser med det samme, når det har spist , kan dumed fordel lægge ham eller hende på ryggen i et par minutter og derefter prøve igen.

Skift spiseudstyr

Hvis du giver flaske, så vær opmærksom på tuden. Nogle flasker lader væsken løbe hurtigere ud end andre; så sørg for at vælge en flaske med en langsom sutte-tud, så dit barn kan følge med.

Massage

Læg din baby på ryggen, og lav ‘cyklen’ med dets ben eller bevæg dine håndflader og fingerspidser ganske let rundt omkring på dets mave for at lette luften. Hvis ikke det synes at hjælpe, kan du også lægge ham eller hende på maven et par minutter under opsyn.

Et varmt bad

Det varme vand kan få baby til at slappe af og løsne op i maven.

Gennemgå maden

Noget mad som fx frugt kan give ekstra luft i maven. Hvis du er bekymret for, hvorvidt din baby er allergisk overfor noget mad, kan man tale med sin læge om det og eventuelt udelukke bestemte fødevaregrupper fra barnets kost i en periode. En sådan beslutning bør dog altid træffes i samråd med en læge, da der er visse vitaminer og mineraler, som det lille spædbarn har særligt brug for og som ikke bør udelukkes uden særlig grund.

Mors spisevaner

Du har sikkert hørt, at mors spisevaner påvirker modermælken, og det er der noget om. Luft og ubehag i den lilles mave kan skyldes, at dit barn reagerer på noget af det, du spiser. Prøv gerne at undgå koffein og mælkeprodukter i en periode for at se, om det hjælper på babys luft i maven.

Modermælkserstatning mod luft

Nogle modermælkserstatninger er lavet specielt til babyer, der har problemer med meget luft i maven. Oplever du fortsat, at dit spædbarn har problemer med luft i maven, selvom du har taget alle de gængse forholdsregler, kan du tale med din læge om at prøve en sådan modermælkserstatning af.

Læs også: Forstoppelse hos baby

Hvornår skal du være bekymret?

I langt de fleste tilfælde er luft i maven ganske normalt for babyer, og problemet er i langt de fleste tilfælde ganske let at behandle.

I sjældne tilfælde kan luften dog være et symptom på en mere seriøs fordøjelsessygdom, så det er altid en god at tage dit barns fordøjelsesmønster alvorligt.

Du skal kontakte lægen, hvis:

  • Babyen ikke har nogen afføring, blodig afføring eller kaster op.
  • Babyen er meget diffus, eller du ikke kan få babyen til at falde til ro over længere tid på grund af oppustetheden.
  • Babyen har feber (38 grader målt i endetarmen). Har barnet feber og er under 3 måneder gammelt, skal i konsultere en læge, så eventuelle infektionssygdomme kan udelukkes med det samme.

Læs også: Gode råd mod kolik 

Kilde: WebMD