Din søgning gav:

 

Graviditet uden for livmoderen

Pletblødninger, underlivssmerter, mavesmerter og svimmelhed kan være symptomer på en graviditet uden for livmoderen. En sådan graviditet kan være farlig, hvorfor du straks bør kontakte en læge. Her kan du læse mere om symptomer og behandling.

Hvad er graviditet uden for livmoderen?

Man taler om en graviditet uden for livmoderen, når det befrugtede æg sætter sig fast uden for livmoderhulen. Dette kaldes en ektopisk graviditet og kan sidde i æggestokkene, i livmoderhalsen, i bughulen eller som det hyppigste, i æggelederen.

En graviditet uden for livmoderen er normalt ikke levedygtig, og ved de fleste ektopiske graviditeter udvikles der ikke et foster. I op til 70% af tilfældene er der kromosomafvigelser.

I Danmark er antallet af graviditeter uden for livmoderen steget kraftigt siden 1980 og udgør nu én ud af 42 graviditeter. En graviditet uden for livmoderen går i cirka halvdelen af tilfældene til grunde af sig selv. Resten må opereres eller behandles med medicin. I værste fald kan en graviditet uden for livmoderen være en livstruende tilstand.

Hvorfor bliver man gravid uden for livmoderen?

Ved en normal graviditet i livmoderhulen transporteres det befrugtede æg gennem æggelederen ind til livmoderens slimhinde, hvor det sætter sig fast. Denne transport foregår ved hjælp af små fimrehår i æggelederens slimhinde, der 'skubber' ægget videre til livmoderen i bølgende bevægelser. De hyppigste risikofaktorer for en graviditet uden for livmoderen er:

  • tidligere mave- eller bækkenoperation
  • tidligere underlivsbetændelse i æggelederen, især klamydia
  • tidligere graviditet uden for livmoderen
  • spiral
  • nedsat frugtbarhed (infertilitet) og reagensglasmetoden (IVF)
  • lokale beskadigelser af æggelederen, for eksempel endometriose og tuberkulose

Æggelederen kan som følge af ovenstående være ødelagt og helt eller delvist lukket. Dette ses til tider efter tidligere operation på æggelederen eller i nærheden af denne, for eksempel ved en blindtarmsoperation. Beskadigelse af en æggeleder forekommer også efter en underlivsbetændelse med klamydia-bakterien. Herved beskadiges både de fine fimrehår og selve æggelederen, fordi der dannes arvæv. Det befrugtede æg fanges derfor i æggelederen og sætter sig fast her.

Hvis man tidligere har haft en graviditet uden for livmoderen, vil der være en forhøjet risiko for at få en ny ektopisk graviditet i den samme æggeleder.

Ved infertilitet, som ikke skyldes nedsat sædkvalitet, er der ofte beskadigelser af de indre kvindelige kønsorganer.

Ved reagensglasmetoden sprøjtes et eller flere æg op i kvindens livmoder. Der er herved forhøjet risiko for, at de befrugtede æg sætter sig fast det forkerte sted (uden for livmoderhulen).

Hvordan føles en graviditet uden for livmoderen?

De fleste vil have de normale graviditetssymptomer: udebleven menstruation, kvalme og brystspænding. Der kan være pletblødning eller brunligt udflåd, eventuelt kan man opleve en menstruationslignende blødning dog svagere end normalt.

Man kan have underlivssmerter eller mavesmerter, der eventuelt opstår pludseligt.

En graviditet uden for livmoderen udvikler sig i begyndelsen som en normal graviditet. Man har de øvrige normale graviditetssymptomer såsom brystspænding og kvalme. Nogle har dog ingen symptomer overhovedet og mistænker ikke selv, at de er gravide. Blødningen kan være svag som pletblødninger eller brunligt udflåd, men man kan også have en menstruationslignende blødning.

Der kan være en længerevarende murren og uro i underlivet, underlivssmerter især i den ene side eller pludseligt opståede smerter i maven.

De ovennævnte symptomer skyldes, at der er ved at gå hul på graviditeten, hvilket kan medføre indre blødninger i bughulen

Hvad kan man selv gøre ved mistanke om en graviditet uden for livmoderen?

Hvis man er gravid og får ovenstående symptomer, skal man hurtigst muligt kontakte en læge. Hvis man har stærke, uudholdelige smerter i enten underlivet eller maven eller er gravid og pludseligt bliver meget svimmel og utilpas, så skal man ringe efter en ambulance.

En graviditet uden for livmoderen kan være farlig. Pludseligt opståede mavesmerter, utilpashed, svimmelhed og besvimelse skal altid give anledning til kontakt med en læge!

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Der vil altid være en positiv graviditetstest, men den kan være meget svagt positiv. Ved en gynækologisk undersøgelse vil livmoderen ofte være mindre end ved normal graviditet. Lægen kan eventuelt mærke en øm udfyldning, som er graviditeten uden for livmoderen.

Ved en ultralydsundersøgelse gennem skeden vil lægen kunne se, om graviditeten sidder i livmoderen. Hvis ikke lægen kan se en graviditet i livmoderen, vil der derfor være mistanke om, at graviditeten sidder udenfor, eller at det drejer sig om en tidlig spontan abort. Nogle gange kan lægen ved ultralydsundersøgelsen direkte se graviditeten uden for livmoderen.

Hvis man er upåvirket, eller eventuelt har lette underlivssmerter og ikke bløder i bughulen, vil lægen vælge at se tiden an et par dage. Halvdelen af alle graviditeter uden for livmoderen går til grunde af sig selv, og hvis det sker, vil der ikke være behov for yderligere behandling. Man vil måle graviditetshormonet hCG i blodet, som ved normale tidlige graviditeter fordobles cirka hvert andet døgn. Hvis hCG derimod ikke stiger normalt, samtidig med at man har ovennævnte symptomer, tyder det på en graviditet uden for livmoderen.

Hvordan behandles en graviditet uden for livmoderen?

Hvis man har vedvarende underlivssmerter, begyndende blødning i bughulen eller hvis graviditetshormonet hCG er unormalt, vil lægen som regel foretage en kikkertundersøgelse (laparoskopi) for at lokalisere graviditeten og bortoperere den. Dette foregår gennem tre små snit på omkring to centimeter, ét snit i navlen, og to snit i huden over skambenet.

I nogle tilfælde må man dog foretage åben kirurgisk fjernelse af graviditetsproduktet ved et bikinisnit i huden over skambenet. Når lægen må vælge åben kirurgi, er det som regel på grund af tekniske vanskeligheder ved kikkertundersøgelsen, eller hvis den indre blødning i bughulen er ukontrollabel.

Herudover forskes der på danske sygehuse i en ny medicinsk behandlingsmetode med methotrexat ved graviditet uden for livmoderen. Methotrexat er en cellegift, der hæmmer cellevæksten i graviditetsproduktet, som så går til grunde.

Medicinsk behandling med methotrexat er dog på forsøgsbasis og tilbydes ikke som rutinebehandling endnu.

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

jane palmer

14/02/12 - 17:06

jeg er så træt hele tiden skulle have haft min menstution den 11/2 men begyndte at bløde i da og der kom en lille fast klump på ca 2cm ud. har bryst spænding tisser hele tiden men får negatig gravidittest er det en abort eller hvad sker der med min krop. mvh jane

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
28/10Prøv at give dem en bamseAugust 2003
26/10Børn med ADHD og cannabisolieApril 2003
19/10Re: Re: Re: Re: Re: Idéer til dåbsgave?Juli 2004
18/10Alt Om Børn | Rasmus Klump sengetøjMarts 2006
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
8/12Uheldig oplevelse på flyrejse - skal jeg søge...Ordet er frit
8/12Nyt NaturBingo DomæneLivet med børn
5/12Kendte engang en mand der hedNavne
5/12Når man er tvangsindlæg tilNavne
5/12Tænker også at I har det heleOrdet er frit
30/11Man går nok aldirg helt gal iLivet med børn
29/11PuslebordLivet med børn
29/11Vi har...Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...
Annonce