Gravid og influenza: Hvordan skal jeg forholde mig?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver vaccineret mod influenza, hvis man er gravid og længere henne end tre måneder. I år tilbydes vaccinen gratis fra den 1. november 2019 og frem til udgangen af februar 2020. Det er en måned senere end tidligere år.

Af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 16.09.2019

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide, som er mere end 12 uger henne, bliver vaccineret mod influenza. Det skyldes blandt andet, at gravides immunforsvar nedsættes for at mindske risikoen for at afstøde fosteret. Samtidig kan gravide opleve et mere alvorligt forløb, hvis man bliver smittet. Undersøgelser viser desuden, at gravide har en øget risiko for komplikationer som abort, tidlig fødsel og lav fødselsvægt.

Derfor tilbydes hvert år gratis influenzavaccine til gravide i vinterhalvåret. Denne vinter er det gratis i perioden fra 1. november 2019 frem til slutningen af februar 2020. Resten af året er der mulighed for selv at betale for vaccinen. Tidligere år har man allerede kunne få vaccinen gratis fra 1. oktober. Men på grund problemer med levering af vaccinen, sen offentliggørelse af vaccinens sammensætning, og fordi vaccinens effekt aftager med tiden og derfor beskytter ringere sidst i influenzasæsonen, har man i år valgt at starte den gratis vaccinen 1. november. 

Med vaccinen nedsættes risikoen for influenza, og hvis man bliver smittet, bliver symptomerne ikke så alvorlige.

Læs også: Sådan lindrer du dit barns forkølelse og influenza

Influenzasmitte

Influenza er en virus, som smitter gennem luften eller ved direkte kontakt med virussen. Det kan eksempelvis være gennem host, nys eller kontakt med hænder eller lignende, som har været i berøring med virussen.

Smitten sker i perioden fra dagen før symptomerne optræder til dagen efter feberens ophør. Børn kan dog smitte flere dage efter symptomernes ophør.

Gode råd til at holde influenzaen på afstand:

  • Sørg for at dyrke let motion.

  • Sørg for at få nok søvn.

  • Sørg for at vaske hænder ofte.

  • Sørg for, at børnene i familien også vasker hænder ofte.

  • Sørg for at have en desinficerende gel på dig, så du altid kan afspritte hænderne.

  • Sørg for ikke at røre dig i ansigtet, da virus fra hænderne nemt kan føres videre den vej.

  • Sørg for at mindske stress i hverdagen.