Gravid som frisør eller kosmetolog? – Om risici og forholdsregler

Hvis du er frisør eller kosmetolog, arbejder du sikkert til daglig med kemikalier, parfume og farvestoffer. Læs her, hvordan du bør forholde dig, hvis du er gravid.

Af Mette Simonsen, chef-jordemoder, 08.08.2016

Når kvinder, der arbejder som kosmetikere eller frisører, bliver gravide, melder der sig ofte en række arbejdsrelaterede spørgsmål, såsom:

 • Kan mit barn tage skade af kemikalierne i hårfarven?
 • Hvordan påvirker parfume og farvestoffer mit barn?
 • Hvad betyder det for min graviditet, at jeg går og står meget i løbet af dagen?

Denne artikel vil se nærmere på blandt andet disse spørgsmå samt gennemgå de muligheder, man som gravid kosmetolog eller frisør har for at beskytte sig selv og sit ufødte barn fra potentielt farlige stoffer.

Tal med din læge og jordemoder om dine arbejdsforhold

Et barn kan blive påvirket af kemiske stoffer gennem hele graviditete, men i den tidlige graviditet udvikles fosterets grundlæggende organer, og fosteret er derfor særligt sårbart i denne periode. Derfor er det vigtigt at tage visse forholdsregler, såsnart du har konstateret, at du er gravid. Du skal derfor tale med din læge eller din jordemoder om præcis dine arbejdsforhold ved første graviditetsundersøgelse. Hvis du arbejder med potentielt farlige stoffer, såsom hårfarve, kosmetik og parfume, bør du imidlertid tænke over mulige forholdsregler så tidligt som muligt, helst allerede når du planlægger at blive gravid. Tal med din arbejdsgiver om, hvilke hensyn det er muligt at udvise. En arbejdsgiver vil som regel have forståelse for de særlige behov under en graviditet, og vil være interesseret i at sikre sunde arbejdsforhold for dig og barnet, så du fortsat kan passe dit arbejde. Alle gravide har endvidere ret til et røgfrit arbejdsmiljø.

Hvordan påvirker kemi min graviditet og mit barn?

De kemiske stoffer, der er i kosmetik, cremer og hårprodukter, kan for eksempel være konserveringsmidler, farve- og parfumestoffer. Nogle af disser stoffer er allergifremkaldende, og enkelte mistænkes for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

Når du bruger cremer, kosmetik og hårprodukter, kan de kemikalier, som findes i produkterne, optages i din krop. I graviditeten overføres stofferne til dit barn gennem moderkagen. Hvis du ammer, overføres det via modermælken.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen hårfarver (inklusiv naturhårfarver), som ikke indeholder problematiske kemikalier, der potentielt kan optages i din krop og overføres til barnet. Al kosmetik og alle cremer skal have en varedeklaration på emballagen, hvor du kan se, hvilke kemiske stoffer, de indeholder.

Hvilke forholdsregler skal jeg tage?

Langt de fleste gravide frisører eller kosmetologer kan arbejde helt frem til fødslen med de rette forholdsregler. På dit arbejde skal du først og fremmest bruge handsker, når du arbejder med kosmetik og hårplejemidler. Det er en meget effektiv barriere, så kemikalierne ikke optages i din krop og således ikke overføres til barnet.

Visse produkter, f.eks. hårfarve eller produkter på sprayform såsom hårlak eller maling, frigiver dampe, som kan indeholde kemikalier, som ved indånding kan optages i din krop og dermed overføres til barnet. Når du arbejder med sådanne produkter, skal du derfor bruge udsugningsudstyr.

Du bør selv bruge så lidt kosmetik og creme som muligt, mens du er gravid og ammer. Endvidere anbefales du at vælge uparfumerede produkter. Parfume kan give allergiske reaktioner i form af hudirritation, udslæt eller generet vejrtrækning.

Hvis dit barn under fostertilværelsen udvikler allergi overfor parfume, skal barnet leve med den allergi hele sit liv. Det anbefales ligeledes, at du ikke bruger hårfarvningsprodukter i dit eget hår.

Gode råd om sund kemi, mens du er gravid eller ammer:

 • Beskyt dig med handsker og eventuelt udsugning ved arbejdet med hårprodukter og cremer
 • Brug selv så lidt kosmetik og creme som muligt
 • Vælg uparfumerede produkter og lad være med at bruge parfume
 • Køb miljømærkede produkter (Svanemærket og Blomsten), når det er muligt
 • Lad være med at farve dit eget hår
 • Undgå produkter på spraydåse og lad være med at male

Har det betydning, at jeg står og går meget på mit arbejde?

Gravide frisører står meget op, hvilket kan give flere forskellige gener, især i den sidste del af graviditeten. Det er for eksempel meget almindeligt at få ryg/bækkensmerter. Disse smerter kan forværres, hvis du står meget op. Du kan også få hævede ben, træthed og uro i benene eller åreknuder, hvis du står meget op, mens du er gravid. Disse gener er ufarlige, men ikke særligt rare.

Alle gravide får sammentrækninger af livmoderen (plukkeveer), særligt udløst ved fysisk aktivitet. Plukkeveer er i princippet ufarlige og uundgåelige, men ved et højt niveau af fysisk aktivitet kan hyppige plukkeveer være generende og trættende. For nogle kan løsningen være flere, kortere pauser, mens andre har gavn af at få mulighed for at tage et længere hvil, eller eventuelt en lur, midt på dagen. Tal med din arbejdsgiver om dine behov.

Plukkeveer skal ikke være smertefulde eller regelmæssige over flere timer. Hvis du oplever gentagne smertefulde plukkeveer eller regelmæssige plukkeveer, som ikke aftager, når du slapper af, bør du tale med din læge eller jordemoder om det. I enkelte tilfælde kan fraværsmelding være nødvendig for at forebygge for tidlig fødsel.

Du kan forebygge nogle af belastningsgenerne ved at :

 • skifte arbejdsstillinger (stå eller sidde)
 • variere arbejdsopgaver, så du får vekslende arbejdsstillinger
 • have lidt flere, men kortere pauser
 • sidde med benene oppe i pauserne (det aflaster kredsløbet)
 • lave venepumpeøvelser for at fremme blodomløbet i benene
 • få en kollega til at se på dine arbejdsstillinger med henblik på at give gode råd til nogle forbedringer i dine arbejdsstillinger
 • du i meget belastede situationer i samråd med din praktiserende læge overvejer, om en kortere arbejdsdag indebærer, at du kan fortsætte med dit arbejde, indtil din orlov begynder.

Helt overordnet anbefales det, at du mærker efter, hvordan du har det og indretter dine aktiviteter efter det. En graviditet er en fantastisk begivenhed, men du skal indstille dig på, at du kan mærke, at du er gravid. Hvis du regner med det, accepterer du også nemmere de gener, der kommer undervejs.