Gravid: Bliv vaccineret gratis mod kighoste og influenza

Er du gravid, kan du blive vaccineret gratis mod kighoste og influenza. På den måde beskytter du både dig selv og dit barn, når det kommer til verden.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 1. oktober 2020

Et spædbarn har mindre risiko for at få influenza eller kighoste i de første levemåneder, hvis moren allerede som gravid er vaccineret. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at gravide i 2. og 3. trimester lader sig vaccinere mod kighoste og influenza. Vaccinationerne er gratis.

Vaccination mod influenza

Influenzavaccinationen beskytter både den gravide samt spædbarnet efter fødslen. Ifølge Sundhedsstyrelsen har spædbørn mindre risiko for at blive ramt af influenza, hvis moren er vaccineret. Moren kan nemlig overføre antistoffer til barnet. Endvidere er risikoen for, at moren bliver syg med influenza og smitter sit barn også mindre efter vaccination.

Gravide kan få den gratis influenzavaccination indtil den 28. februar 2021. Læs mere om influenzavaccination hos Sundhedsstyrelsen.

Vaccination mod kighoste

Som en del af børnevaccinationsprogrammet vaccineres de fleste børn mod kighoste i 3-måneders, 5-måneders, 12-måneders og 5-års alderen. Indtil barnet bliver vaccineret, er det dog i særlig risiko for at blive alvorligt syg i tilfælde af, at det bliver smittet med kighoste.

Når den gravide lader sig vaccinere, kan hun beskytte spædbarnet i de første måneder af livet. Vaccinationen er sikker for både mor og barn, og ifølge Sundhedsstyrelsen forebygger vaccinationen mellem 40 og 90 procent af tilfælde med kighoste hos spædbørn.

I 2019 begyndte en national epidemi med kighoste, som fortsatte ind i 2020. Sundhedsstyrelsen anbefalede derfor fra november 2019, at alle gravide i 2. og 3. trimester lader sig vaccinere gratis mod kighoste. Tilbuddet er forlænget flere gange og gælder fortsat i resten af 2020. Selvom kighosteepidemien nu er forbi, bør gravide lade sig vaccinere.

Du kan læse mere om kighostevaccination til gravide hos Sundhedsstyrelsen. Læs desuden mere om kighoste her.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Sundhedsstyrelsen