Gode råd til ansigtsmalingen

Det er højsæson for festlige udklædninger, maling og glitter i spandevis. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe den mest skånsomme ansigtsmaling til dit barn? Læs forbrugerrådet og Astma- og allergiforbundets råd her.

Af Redaktionen, Alt om Børn, 13.02.2017

Når børnene står og synger “Boller op! Boller ned!”, er det som oftest udklædt og med en flot ansigtsmaling på. Dog er det langtfra al maling, som huden har godt af at få smurt på. Derfor skal man bruge sminke og maling med omtanke.

Med disse råd fra forbrugerrådet og Astma- og allergi-forbundet bliver du dog godt klædt på, til at vælge og bruge de helt rigtige produkter til dit barn:

  1. Tjek produktet: Flydende maling indeholder langt flere konserveringsmidler end de faste, så sørg for at tjekke produktet efter. Læs indholdsdeklarationen grundigt, og vær opmærksom på, om det er CE-mærket, da det betyder, at det lever op til de gældende sikkerheds- og sundhedskrav. Det er ikke altid nok, at produktet har ét mærke (fx svanemærket), da det derfor stadig kan indeholde parfume, aroma eller andre tilsatte dufte. Smid produktet ud, så snart det har overskredet holdbarhedsdatoen.
  2. Pas på allergiske reaktioner: Fjern sminken med det samme, hvis den irriterer dit barns hud. Allergiske reaktioner er altid bedst at tage i opløbet. Et par dage før, dit barn skal have den fulde krigsmaling på, kan du teste et lille stykke ud af i barnets ansigt. Hvis barnets hud efter et par timer synes irriteret eller barnet giver udtryk for en irritation, skal du skaffe et andet produkt. Hvis dit barn gentagne gange får en allergisk reaktion på forskellige produkter, kan du med fordel konsultere en læge, der vil vurdere, hvorvidt det er nødvendigt at lave en større allergitest.
  3. Beskyt dit barns hud: Brug en fed, miljømærket creme under sminken. Den beskytter og gør det nemmere at fjerne sminken igen, så du ikke behøver at skrubbe huden for meget og skabe irritation. Undgå sminke og ansigtsmaling på den sarte hud omkring øjne og læber. Vær også opmærksom på, om dit barn har tør, revnet eller irriteret hud og undgå at irritere de udsatte områder yderligere ved at påføre sminke ovenpå det.

Fornuftigt at være forsigtig

Risikoen for at udvikle en allergisk reaktion er forskellig fra barn til barn. Men har dit barn let tendens til irriteret eller eksemfyldt hud, er det vigtigt, at du er særlig opmærksom på at begrænse eller helt droppe brugen af sminke. Ansigtsmalingen kan med fordel erstattes af en fin maske eller hårpynt.

Kilde: Astma- og allergiforbundet og Forbrugerrådet.