Gider ikke drikke

“Jeg er netop holdt op med at amme mit barn. Nu vil hun ikke drikke noget, da hun hverken vil have flaske eller kop. Hvordan lokker jeg væske i hende?” Se Sundhedsplejerskens svar her.

Spørgsmål til sundhedsplejersken

Jeg er så godt som stoppet med at amme vores datter på 11 måneder, fordi jeg er en del udenbys med mit job og derfor ikke kan få amningen til at hænge sammen længere.

Problemet nu er dog, at hun ikke er specielt interesseret i at drikke noget som helst af en kop eller glas. Vi har prøvet alt muligt – både at give hende noget forskelligt at drikke (vand, modermælkserstatning, saftevand, juice…) og i forskellige former for glas/kopper – men intet hjælper.

Det bekymrer mig, fordi jeg ikke kan se, hvordan hun skal nå sin ½ liter mælk om dagen. Hun har også brug for væske, for hun
har samtidig meget hård afføring og er desuden konstant forkølet efter start i vuggestue. Heller ikke hernede kan de overtale hende til at drikke mere end et par slurke … og ofte spytter hun det ud igen.

Hun har fået flaske nogle få gange som supplement til amningen og et par gange med kamillete i forbindelse med forkølelse, men jeg er lidt tøvende med at begynde på at give hende flaske på regulær basis, når hun har den alder, hun har. Det skal også siges, at de overhovedet ikke kan få hende til at tage en flaske i vuggestuen, så det har vi opgivet forlængst.

Har du et godt råd til, hvordan vi skal få lokket væske i hende? Og må hun egentlig begynde at få almindelig mælk fremfor modermælkserstatning?

Svar fra sundhedsplejersken
I skal respektere din datters ja eller nej tak til noget at drikke

Du skal bestemt IKKE begynde at give hende flaske med hendes alder. Tilbyd vand i en kop eller et glas, og er hun tørstig, vil hun drikke såfremt hun ikke føler sig overvåget eller presset af nogle.

Rigtig mange børn drikker bare en slurk eller to og så er de gået igen. Derfor kan det være en fordel at tilbyde vand med jævne mellemrum, men på en måde så barnet oplever det som et tilbud og ikke en forventning om, at det skal drikke og helst tømme kruset.

Du skal således ikke forsøge at lokke væske i hende, det skal man kun, hvis barnet er syg og har høj feber. Ellers skal de blot tilbydes noget sundt at drikke.

½ liter mælk er ALT inklusiv dvs. også hvad der gemmer sig i maden fx sovsen, kartoffelmosen, mælk på eller i øllebrøden/havregrøden og alle surmælksprodukter: yoghurt, tykmælk, A38 samt ost.

Hun må gerne begynde at få andet en MME i koppen. Fra 1-3 år alderen bør barnet fortrinsvis drikke letmælk. Ved at give letmælk får hun tilstrækkelig energi og ikke for meget fedt.

De bedste hilsner fra
Anne