Forstoppelse hos baby

Forstoppelse er en smertefuld og ubehagelig oplevelse for det lille barn. Her kan du læse om årsager og om behandlingsmetoder såsom blid massage, varmt bad og afføringsmidler.

Af Jane Tanghøj, sundhedsplejerske, 29.04.2004

Hvad er forstoppelse hos baby?

Forstoppelse er en tilstand, hvor afføringen bliver fastere og mere hård/knoldet. Barnet vil være besværet eller forpint, når det skal af med afføringen, og der går længere tid imellem, at barnet kan komme af med afføringen end normalt.

Årsager til forstoppelse hos baby

Det brysternærede barn

Det brysternærede barn vil meget sjældent få forstoppelse, da modermælken er sammensat således, at den passer til barnets fordøjelsessystem.

Modermælken indeholder blandt andet en del ikke helt nedbrydelige æggehvidestoffer og sukkerstoffer. Hos brysternærede børn finder man også flere sukkernedbrydende bakterier i tyktarmen. Disse faktorer gør, at tarmen bedre kan holde på vandet, som ellers vil opsuges fra tyktarmen til kroppen. Hermed blødgøres afføringen, så den er lettere at komme af med.

Yderligere har ammede børn en højere forekomst af det peristaltikfremmende hormon motilin, som øger tarmenes bevægelse.

Modermælkens sammensætning ændrer sig i takt med at barnet bliver større, så den hele tiden passer til barnets behov.

Afføringsmønster

Det er normalt at have afføring fra flere gange dagligt til en gang om ugen eller sjældnere. Der kan i sjældne tilfælde gå helt op til tre uger imellem afføringerne.

Kun hvis barnet er generet af de lange intervaller imellem afføringen, vil man give laktulose.

Brysternærede børn har som oftest hyppige afføringer indtil to til tre måneders alderen og de er typisk remouladefarvede.

Det flaskeernærede barn

Forstoppelse er en hyppig tilstand hos det flaskeernærede spædbarn. Dette hænger sammen med, at sammensætningen i modermælkserstatningerne ikke er helt den samme som i modermælken, da dette ikke er muligt at lave.

Man er nødt til at have et højere indhold af de forskellige næringsstoffer for at tilgodese og sikre forskellige børns behov, og fordi optagelsen af nogle af næringsstofferne ikke er helt så god som fra modermælken.

Modermælkserstatningen er den samme i takt med at barnet vokser, hvorimod modermælken ændrer sig i takt med barnets alder og ændrede behov. Det vil sige, at modermælkserstatningerne er lidt sværere at fordøje for barnet.

Afføringsmønster

Et barn, som udelukkende ernæres med modermælkserstatning, vil som oftest have færre afføringer end det brysternærede barn. Man skal her være opmærksom på, at barnet skal have afføring dagligt for at undgå forstoppelse.

Afføringen vil have en tykkere konsistens og en anden mere grønlig farve.

Hos det 4-6 måneder gamle barn, som er startet på overgangskosten

Afføringens hyppighed, konsistens og udseende afhænger af den kost, barnet får. Når barnet starter på overgangskosten, vil afføringen ændre sig til at ligne mere almindelig afføring med hensyn til lugt og konsistens.

Her kan man godt se, at nogen børn får lidt hård mave. Dette skyldes, at tarmsystemet skal vænne sig til den nye sammensætning af næringsstoffer. Efterhånden som barnets kost består af mere fast føde, kan det skyldes mangel på væske.

Afføringsmønster

I denne periode, hvor barnet går over til mere fast føde, kan man se, at afføringsmønsteret vil ændre sig til, at barnet vil have afføring fra få gange dagligt op til to til tre dages mellemrum.

Den onde cirkel

Når først et barn er blevet forstoppet, kan der starte en ond cirkel. Det gør ondt at komme af med den store og hårde portion afføring. Der kan opstå revner ved endtarmen, som kan begynde at bløde og som vil øge smerten. Barnet vil ubevidst begynde at holde afføringen tilbage for at undgå smerten.

Hermed forbliver føden længere tid i tyktarmen, hvorfra der vil blive opsuget mere af væsken tilbage til kroppen og jo hårdere bliver afføringen. Således forbliver barnet forstoppet. Et barn, som har forstoppelse, har ofte koliksmerter på grund af de store mængder afføring i tarmene og dermed yderligere udspiling og bevægelse af tarmene. I nogen tilfælde kan barnet få mindre lyst til mad og måske gylpe lidt.

Andre årsager til forstoppelse hos baby

Som oftest er forstoppelse i spædbarnsalderen en tilstand i sig selv, betinget af den kost barnet får. Men det kan også være et symptom på sjældne sygdomme. Her vil barnet som oftest også have andre symptomer end forstoppelsen som for eksempel manglende vægtstigning og dårlig trivsel. Her vil det ikke være nok at behandle barnet udfra den følgende vejledning. Tal altid med din egen læge hvis du er i tvivl herom.

Hvad kan man selv gøre?

Massage af barnets mave

Noget som altid er godt, er at massere barnets mave. Gerne med lidt olie på fingrene. Man starter ved navlen og masserer ud af i cirkelbevægelser, med uret rundt. Det er selvfølgelig vigtigt, at følge med i, om barnet kan lide massagen og slapper af ved det.

Bevægelse er godt

For eksempel at lave cyklebevægelser med barnets ben, gerne en rask hurtig tur. Det vil give bevægelse til mavemusklerne, som vil trykke på tarmene og dermed få dem til at bevæge sig mere. Babygymnastik i det hele taget vil give denne påvirkning.

Et varmt bad

Et varmt bad kan gøre, at barnet slapper af og afføringen dermed lettere kommer. Her kan man også massere barnets mave, hvis barnet slapper bedre af her.

Vask og vaseline

Vask eventuelt barnets numse og smør med lidt creme eller vaseline udvendigt ved endetarmsåbningen. Lad til gengæld være med at putte et termometer eller andet op i barnets endetarm for at stimulere afføringstrangen, da man kan gøre mere skade end gavn.

Følg doseringsanvisninger

Hvis barnet får modermælkserstatning, skal man være opmærksom på doseringsanvisningen på pakken. Det er vigtigt at følge den nøje, idet overdosering kan medføre forstoppelse.

Ekstra væske

Man kan også give ekstra væske i form af kogt vand.

Forskellige slags modermælksertstatning

Der findes forskellige mærker af modermælkserstatninger på markedet, og de er lige gode. Det er vigtigt at bruge det samme mærke, som man er startet på. Beauvais har lavet en modermælkserstatning, som de har syrnet med citronsyre, hvilket skulle gøre den lettere fordøjelig. Den skulle være god til at forebygge forstoppelse, men der er ingen dokumentation herfor.

Grød og frugt/grøntsagsmos

Hos spædbørn fra fire til seks måneder, kan man begynde at introducere mere grød og frugt- og grøntsagsmos, som er rigt på fibre og dermed modvirker forstoppelse. Sveskemos er godt. Man skal også være opmærksom på, at barnet får nok væske, og gerne vand. Det er ok at tage vandet fra den kolde hane, da det ikke længere behøver at være kogt.

Hvordan kan man behandle forstoppelsen?

Hvis ovenstående forslag ikke er nok, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man giver afføringsmidlet Laktulose. Laktulose er en mikstur, som kun findes i en styrke (667 mg/ml) og kan købes i håndkøb på apoteket. Inden man starter en behandling med laktulose, er det en god ide at tale med sin sundhedsplejerske eller læge om det.

Dosering:

  • Børn 0-5 måneder: 3-6 ml. laktulose pr. døgn fordelt på 2 doser.
  • Børn 5-12 måneder: 10 ml. laktulose pr. døgn fordelt på 1-2 doser.

Laktulosen gives, indtil barnets afføring er blevet normal, oftest 7-10 dage. Hvorefter man trapper ned igen over nogle uger. Nogle børn vil have behov for laktulosen gennem længere tid. Tal med din sundhedsplejerske om dette.Denne behandling bruges hyppigst til børn, som ernæres med modermælkserstatning.