Fem måder at få børn til at spise grøntsager

Børn er forskellige og det er deres smagsløg også. Ofte skifter de små meninger om, hvad de kan lide, og hvad de ikke kan lide. Det er derfor vigtigt som forældre at forstå hvilken rolle man har for børnenes kost og lyst til at spise sundt.

Af Redaktionen i samarbejde med “6 om dagen”-kampagnen, 25.01.2010

Kampagnen “6 om dagen” giver forældre en hjælpende hånd:

Børn bli’r hvad forældrene spiser

Børn kopierer forældrenes madvaner. Hvis du ikke spiser grønsager, gør dine børn det heller ikke. Tilbyd grønsager til alle måltider og gerne i mindre bidder og spis selv af det, når børnene ser det.

Børn er da ikke kræsne

Det er en misforståelse, at børn som udgangspunkt ikke kan lide grønsager. Børn er tværtimod ofte nysgerrige og modige, når de får smagsprøver på nye grønsager. Lad dem endelig smage uden at tvinge dem til at spise op – og inviter dem gerne til at fortælle om deres præferencer.

Børn skal udvikle deres smag

Et “ad” til en grønsag den ene dag betyder ikke, at grønsagen er dømt ude for altid. Børns smagssans er lige som meget andet, noget der skal udvikles hen ad vejen. Derfor er det vigtigt at give børn masser af smagsprøver på forskellige grønsager – helst en lille bid ad gangen.

Fyld gerne børn med grønsager inden aftensmaden

Det er ofte populært at servere et fad med mundrette grønsagsbidder om eftermiddagen, når børnene kommer hjem fra børnehave og skole. Du behøver ikke bekymre dig, hvis fadet får børnene til at spise mindre af aftensmaden – tværtimod har de spist deres grønsager, og I kan slappe mere af og hygge jer ved bordet.

Børn skal have grønsager lige ved hånden

Børn spiser flere grønsager, når de er skåret ud i mundrette bidder og er lige ved hånden. Prøv og stil grønsagerne, der hvor børnene er i hjemmet – fx på trappeopgangen, ved siden af computeren eller på værelset ved siden af ynglingslegetøjet.