Flænger og sår – skal de sys?

Sår og flænger

En erfaren sygeplejerske fra Region Hovedstadens Akuttelefon fortæller her om retningslinjerne for, hvordan man skal håndtere sår og flænger.

Af Sille Kristine, redaktør på Netdoktor.dk, 12.04.2017

Sygeplejerske Peter Dzougov er ansat ved Region Hovedstadens Akuttelefon 1813 og tager til daglig imod opkald fra bekymrede forældre. Her fortæller han, hvordan man skal håndtere sår og flænger, og hvilke retningslinjer der er for, om den bør sys eller ej.

Teksten er udarbejdet på baggrund af retningslinjer fra Regions Hovedstadens Visitationsguide 1813. Der kan være små forskelle på de enkelte regioners retningslinjer, som er grundlaget for, hvornår man indkalder til videre undersøgelse på en akutmodtagelse/klinik. De symptomer og anbefalinger, som beskrives i teksten, kan dog bruges som generel rettesnor, uanset hvor i landet man bor.

Hvordan stopper jeg blødningen?

Peter Dzougovs svar:

Man stopper blødningen ved at presse på såret. En hovedregel er, at hvis det bløder kraftigt, skal man klemme i 10 minutter. Hvis såret er på armen eller benet, skal man løfte armen eller benet op over hjerteniveau.

Derefter skal såret skylles rent i rindende vand. Lad først vandet løbe i 30 sekunder, skyl derefter i mindst 30 sekunder, eller til det er rent. Hvis såret stadig er beskidt, så brug sæbe uden parfume, og skyl godt efter med rent vand, og læg evt. en forbinding rundt om.

Skal såret eller flængen sys/limes?

Peter Dzougovs svar:

Generelt kan man sige, at hvis sår eller flænger gaber, og det ser ud til at trænge til at blive lappet sammen på den ene eller den anden måde, skal man ringe til Akuttelefonen 1813. Over telefonen kan sundhedspersonalet lave en gennemgang, der gør, at de mere præcist kan vurdere, om barnet bør komme ind og blive behandlet på en akutmodtagelse eller akutklinik (skadestue).

Retningslinjerne er, at hvis et sår er mere end 1-2 centimeter langt og gaber mere end 3-4 millimeter, bør man få kigget på det, for så skal det muligvis limes, lappes sammen med strips eller sys. Hvis såret gaber, virker dybt og ikke selv kan lukke sammen, så skal det behandles på en akutmodtagelse eller akutklinik, uanset hvor langt det er. Det samme gælder, hvis såret sidder et sted på kroppen, hvor huden ofte strækkes for eksempel ved et led, eller hvis det sidder i hovedet/ansigtet, hvor man ikke kan lægge en bandage.

Hvis barnet har fulgt vaccinationsprogrammet, vil det være vaccineret mod stivkrampe. Hvis ikke, er det vigtigt, at barnet kommer ind og bliver vaccineret.

Læs også: Brandsår og mistanke om brækkede lemmer: Hvornår skal mit barn på skadestuen?

Bid fra dyr eller mennesker – skal det tjekkes?

Peter Dzougovs svar:

Er et barn blevet bid af et dyr eller et andet barn, er der risiko for, at såret er inficeret med bakterier. Er der bidt gennem huden, og det bløder, skal man derfor ringe til Akuttelefonen 1813, da barnet eventuelt bør få en forebyggende behandling med antibiotika.

Hvis biddet blot efterlader en svag rødmen eller et overfladisk skrab i huden, kan man nøjes med at rense det under rindende vand og med sæbe. Efterfølgende skal man holde øje med, om barnet får feber, eller der går betændelse i det, som viser sig ved øget rødme og/eller puds, der siver. Også her er det vigtigt, at barnet bliver vaccineret mod stivkrampe, hvis det ikke har fulgt vaccinationsprogrammet. 

Teksten er udarbejdet på baggrund af retningslinjer fra Regions Hovedstadens Visitationsguide 1813. Der kan være små forskelle på de enkelte regioners retningslinjer, som er grundlaget for, hvornår man indkalder til videre undersøgelse på en akutmodtagelse/klinik. De symptomer på hjernerystelse, som beskrives i teksten, kan dog bruges som generel rettesnor, uanset hvor i landet man bor.

————————————————————————————————

Kort om Peter Dzougov

Sygeplejerske siden 1989. Akuterfaring fra Hvidovre Akutmodtagelse 17 år som sygeplejerske, behandlersygeplejerske, klinisk vejleder for studerende, klinisk oversygeplejerske.

Ansat ved Akuttelefonen 1813 siden januar 2015 som Sundhedsfaglig Visitator – medredaktør på Visitationsguide 1813.

Ring, inden du tager på skadestuen/akutklinikken/akutmodtagelsen

Engang hed det ’skadestue’ uanset hvor i landet, men sådan er det ikke længere. Siden 2012 har man i Region Hovedstaden brugt betegnelserne akutklinik og akutmodtagelse, mens man fortsat kalder det for skadestue i Region Syddanmark. Uanset hvad den enkelte region har valgt at kalde det, er der den fælles regel, at man altid skal ringe, inden man dukker op med en skade. 

Region Hovedstadens Akuttelefon: Ring 1813
Region Sjællands Akuttelefon: Ring 70 15 07 08
Region Syddanmarks skadestuer: Ring 70 11 07 07
Region Nordjyllands Akutmodtagelse: Ring 7015 03 00
Region Midtjyllands lægevagt: Ring 70 11 31 31