Din søgning gav:

 

Feberkramper

Feberkramper kan se voldsomme ud, men de er oftest helt ufarlige. Her kan du læse om, hvordan du skal forholde dig, hvis dit barn får feberkramper samt hvilken medicin, der kan være god at have i huset i tilfælde af feberkramper.

Hvad er feberkramper?

Feberkramper optræder ved temperatur over 38 grader. De opstår hyppigst, hvis temperaturen stiger brat og hurtigt og ses især den første sygdomsdag. Feberkramper ses som regel kun hos børn mellem et halvt og seks år. Alle børn kan udvikle feberkramper, men det er kun tre til fem procent, der får det. Man kender ikke årsagen til feberkramper, men muligvis skyldes det, at børnene har en medfødt lavere krampetærskel. Det vil sige, at der ikke skal så meget til at provokere de centre i hjernen, hvorfra kramperne udløses.

Feberen opstår hyppigst i forbindelse med de infektioner, som alle børn får under opvæksten - især luftvejsinfektioner og børnesygdomme. Feberkrampe kan være første tegn på sygdom hos barnet.

Hvordan får man feberkramper?

Børn kan til en vis grad arve en tilbøjelighed til at få feberkramper fra deres forældre.

 • Har én af forældrene selv haft feberkramper som barn, er risikoen for barnet 10- 20 procent.
 • Hvis både en af forældrene og en ældre bror eller søster har haft feberkramper, er risikoen forhøjet til cirka 30 procent.

Risikoen for, at barnet får feberkramper afhænger også af, om det ofte har infektioner og høj feber. Cirka fire ud af ti børn med feberkrampe får anfald igen på et senere tidspunkt.

Barnets risiko for at få feberkramper igen er størst, hvis:

 • Barnet allerede er arveligt disponeret.
 • Hvis barnet er mindre end 15 måneder ved første feberkrampeanfald.
 • Hvis tidligere feberkrampe har været langvarige (over 15 minutter), eller barnet har flere anfald samme døgn.
 • Hyppigt har febersygdomme.
 • Hvis første feberkrampe blev udløst af en forholdsvis lav feber, det vil sige under 38,5 grader.

Børn med feberkrampe skal følge samme vaccinationsprogram som alle andre børn, selvom enkelte vacciner kan give temperaturforhøjelse og dermed risiko for feberkramper.

Hvordan ser feberkramper ud?

 • Krampeanfaldet starter med, at barnet mister bevidstheden, og kort efter bliver kroppen samt arme og ben helt stive.
 • Hovedet bøjer bagover, hvorefter der kommer rykvise trækninger i arme og ben.
 • Huden bliver bleg - eventuelt blålig.
 • Anfaldet afsluttes efter et par minutter og trækningerne ophører. Barnet bliver helt slapt, og den normale kulør og bevidstheden vender langsomt tilbage.

Nogle børn vågner hurtigt, mens andre er sløve og døser i lang tid. Selv om anfaldet kun varer få minutter, føles tiden meget lang, for den der ser på. Krampeanfald hos børn er altid en uhyggelig oplevelse.

Feberkramper ligner de kramper, der optræder ved epilepsi, men har yderst sjældent noget med sygdommen at gøre.

Almindelige kortvarige feberkramper - det vil sige kramper, der varer mindre end cirka 30 minutter, giver ikke hjerneskade, og børnene vokser fra krampetilbøjeligheden. Det er kun børn, der har mange, langvarige feberkramper, der kan have en lille risiko for varige men senere hen.

Hvad kan man selv gøre ved feberkramper?

Ved feberkramper skal lægen altid kontaktes.

 • Du skal ikke foretage dig noget, så længe krampen står på.
 • Kun hvis barnet begynder at kaste op, skal du ganske forsigtigt vende barnet om på siden eventuelt med hovedet let nedad. Derved hindrer du, at eventuelt opkast kommer ned i lungerne.
 • Når kramperne er overstået, lægges barnet i aflåst sideleje.
 • Ved langvarige krampetilfælde eller flere krampeanfald hurtigt efter hinanden, skal du tilkalde ambulance ved at ringe 112.
 • Første gang barnet får feberkrampe, bør det indlægges.
 • Hvis barnet tidligere har haft feberkrampe, bør det ikke nødvendigvis indlægges, men skal altid tilses af en læge, så man kan finde årsagen til feberen. Man kan dog aftale andre forholdsregler med sin egen læge.

Hvordan behandles feberkramper?

 • Tidligere brugte man at putte en såkaldt krampepind ind i munden på barnet, for at undgå tungebid eller læbebid, men det er en dårlig ide. Man risikerer, at tænderne knækker, og det er meget værre end et bid i tunge eller læbe.
 • Du vil sikkert blive rådet til at have diazepam liggende og give barnet et klysma med diazepam, hvis det igen får feberkrampe, der varer mere end fem minutter. Et klysma er en lille ampul med væske, som sprøjes forsigtigt op i barnets endetarm. På denne måde optages medicinen meget hurtigt, og anti-krampevirkningen sætter ind efter blot få minutter.
 • Har barnet stadig kramper efter yderligere fem minutter, kan samme behandling gentages. Dosen bør dog kun gives to gange.
 • Selvom barnet tidligere har haft feberkramper, er det altid vigtigt at finde årsagen til barnets feber, derfor skal det tilses af en læge. Oftest skyldes feberen en virusinfektion, som barnet selv kommer over, men barnet kan have andre sygdomme, der skal behandles afhængig af hvilken sygdom, det drejer sig om.
 • Hvis et barn tidligere har haft feberkramper, er det er vigtigt at sørge for afkøling, hvis barnet får feber over cirka 38,5. Afkølingen kan ske ved at klæde barnet af og kun lade det ligge med et lagen over sig. Man kan eventuelt åbne vinduet (det må dog heller ikke blive for koldt) og give barnet kølige drikkevarer.

Udsigt for fremtiden

Selv om feberkrampeanfald virker voldsomme og dramatiske, er det yderst sjældent, at de medfører varige skader. Kun hvis kramperne varer meget længe, eller barnet har haft talrige anfald kort efter hinanden, kan der måske opstå lettere forstyrrelser i hjernens funktion.

 • Hvis dit barn har haft feberkramper, skal du tale med din læge om, hvordan du skal reagere næste gang, barnet får feber.
 • Halvdelen af de kramperamte børn får nemlig et nyt krampeanfald, når de får feber igen. Men efterhånden aftager risikoen, og som nævnt er det hele normalt overstået, når barnet bliver fire til seks år gammelt.

Hvordan forebygges feberkramper?

 • Det er normalt ikke nødvendigt at give krampeforebyggende medicin ved feber hos dit barn.
 • Hvis dit barn igen får feber over 38,5 skal I tage tøjet af barnet, så det holdes køligt og eventuelt give det kølige drikke og åbne vinduet. Men der kan også blive for koldt.
 • Man kan desuden give smertestillende og let febernedsættende medicin, som indeholder for eksempel paracetamol eller ibuprufen. Det er meget vigtigt, at man overholder den rette dosering. Man skal desuden tilkalde læge for at finde årsagen til feberen og eventuelt behandle med med antibiotika, hvis det drejer sig om en bakterieinfektion.

Hvis barnet får anfald, skal du som ovenfor beskrevet give diazepam, hvis anfaldet varer mere end fem minutter.

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

MilleMor1981

05/11/14 - 15:22

Jeg har stået med min feberkrampende datter på cirka 10 måneder i armene, og jeg anede intet om feberkramper! Jeg havde hørt om det, og havde egentlig bare antaget at det var "feber og nogle spjæt". Jeg ville inden jeg stod i det, gerne havde vidst at børnene oftest ikke trækker vejret når de har feberkramper.

Jeg troede vi skulle midste vores datter, hun blev lynhurtigt helt grå, øjenene blev hvide (vendte bagover så iris m.m. ikke var synligt), læber, hænder og fødder blev violette/blå - det stod på i cirka 3 minutter, hvilket mindst føles som en halv time. Kramperne gjorde hende svær at holde, alligevel holdt og knugede jeg hende til mig imens det stod på.

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
19/1Fotograf søger model til graviditetesbilleder Ordet er frit
16/1Hjælp!Livet med børn
10/1Symptomer på graviditetGraviditet
9/1Test personerGraviditet
8/1Salt og peberOrdet er frit
5/1Vi prøver - men hvor meget?Snart gravid
24/12Sejt!Ordet er frit
20/12baby vinterskoOrdet er frit
17/12DR2 søger medvirkende til program om søskendeOrdet er frit
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Annonce