Din søgning gav:

 

Få styr på skønheden

Der findes masser af produkter og behandlinger mod de mest almindelige kosmetiske problemer som for eksempel cellulitis, strækmærker og rynker. Men man kan bruge mange penge uden at opnå den helt store effekt, hvis man ikke ved bedre.

Læs også...

Vil du vide mere?

 

Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen danmark.

Den indgår i deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal og er gratis. Du kan se de tidligere numre og tilmelde dig på Sygeforsikring danmarks hjemmeside.

Man behøver ikke at være medlem af 'danmark' for at modtage nyhedsbreve.

 

Nyt & Sundt har talt med overlæge dermatolog Janne Touborg fra Ciconia Århus privathospital. Her får du hendes bedste tips til at få styr på din skønhed.

En af de største udfordringer for skønheden er rynker. De viser sig som regel omkring 30-års-alderen, hvor hudens produktion af collagen er ophørt, og har man meget tør hud, ses rynker tydeligere. Arv samt ydre påvirkninger afgør, hvor hurtigt huden ældes, og hvor mange rynker man får.

"Man kan ikke spise sig til rynkefjernelse, men en sund og alsidig kost er afgørende, for at alle vores vævsgrupper – også huden – fungerer optimalt. Så hvis du vil forebygge rynker, skal du derfor spise sundt, dyrke motion og undgå rygning – hudlæger kan spotte en ryger på lang afstand, fordi rygning giver en kedelig og gusten kulør. Nikotin får de bittesmå kar i huden til at trække sig sammen i hudens yderste lag, så huden ikke kan komme af med sine affaldsstoffer. Rygning giver også tidligere dybe furer i ansigtet på en anden måde end solen", siger overlæge dermatolog Janne Touborg fra Ciconia Århus privathospital.

 

Cremer og laserbehandling mod rynker
Janne Touborg anbefaler, at man bruger en høj solfaktor, helst over faktor 30 – også på vores breddegrader – med både UVA- og UVB-beskyttelse året rundt for at forebygge rynker.

"De fleste ansigtscremer indeholder solfaktor, og måske er en lavere faktor nok i vinterhalvåret, hvis du for det meste opholder dig indendørs. På skiferier og solferier er høj beskyttelse ekstra vigtigt. Solcreme forebygger ikke kun tidlige rynker, men også pigmentforandringer og hudkræft. Hvis du virkelig vil være brun, er du nødt til at fjerne de døde hudceller. Brug skrub-cremer og eventuelt selvbruner. Selvbruner er ikke farlig for kroppen, fordi den forbliver i det yderste hudlag og ikke trænger dybere ned. Undgå solarium, der skader din hud", siger Janne Touborg.  

Noget af det mest effektive til at reducere rynker er tretinoin-creme (A-vitaminsyre-creme). Tretinoin har i videnskabelige forsøg vist sig at kunne reparere skader på det elastiske væv. Denne creme fås dog kun på recept og må ikke bruges af gravide eller ammende kvinder. Hudlægen skal informere om, hvordan cremen skal bruges, fordi tretinoin kan give bivirkninger i form af udslæt, tørhed og afskalling. Anden effektiv behandling er lysbehandling med enten farvestoflaser eller IPL-behandling (står for Intenst Pulserende Lys).

 

Fed creme mod strækmærker
Strækmærker er ar, man kan få, når huden bliver spilet kraftigt ud i forbindelse med en graviditet. Men også medicinbrug, sygdom eller anden hormonpåvirkning kan give strækmærker, ligesom overvægt kan give de skæmmende ar – ikke kun på maven, men også på overarme og inderlår.

"Ved at bruge en fed creme på maven under graviditeten kan du til en vis grad forebygge strækmærker", siger Janne Touborg og tilføjer:

Tretinoin-creme har også en gavnlig effekt på strækmærker, men husk at du først må bruge den, når du er færdig med at amme. En hudlæge kan også behandle dine strækmærker med IPL, men det skal ske, mens de endnu er røde. Efter et halvt år bliver dine strækmærker nemlig blå eller hvide, og så kan hudlægen ikke længere behandle dem med IPL. Behandlingen foregår som regel hver anden måned og 3-4 gange i alt.

 

Pas på produkter mod Cellulitis (appelsinhud)
Cellulitis er ophobning af fedtceller i små lommer i underhuden på lår, mave og overarme. De fleste kvinder er i forskellig grad plaget af cellulitis, der giver huden et appelsinlignende udseende, derfor kaldes tilstanden også ofte ’appelsinhud’. Forskerne er uenige om, hvad cellulitis skyldes – nogle mener, at det kan være arveligt, og nogle mener, at hormonelle forandringer og vægtforøgelse kan være årsagen.

"Der tjenes mange penge på behandlinger i form af sugning eller cremer, der skal fjerne cellulitis, men de har ingen dokumenteret effekt. Så se dig godt for i junglen af tilbud. Du kan hurtigt komme til at betale for behandlinger, som slet ikke virker. På nuværende tidspunkt findes der ikke en ideel behandling, men det bedste du kan gøre for at forbedre tilstanden er at dyrke motion og spise en sund kost", siger Janne Touborg.

 

Bliv af med din voksenakne
5-10 procent af den danske befolkning bliver ved med at få bumser efter 22-25-års-alderen. Har du røde bylder eller små røde knopper, kan det være en anden form for hudsygdom, som for eksempel Rosacea, og så er det en god idé at få en hudlæge til at se på det.

"Hvis du har voksenakne, viser bumserne sig også på bryst og ryg. Akne er en såkaldt inflammatorisk (betændelses) sygdom, hvor bakterier kun er en del af problemet. Betændelsen er under hormonel indflydelse", siger Janne Touborg.

Når man bliver ved med at få bumser efter puberteten, skyldes det, at hudens immumforsvar er ude af kontrol, eventuelt på grund af en hormonforstyrrelse. Usund livsstil og stress kan give dårligt immunforsvar og derfor også spille en rolle.

"Man kan dog ikke spise sig til bumser – der findes ingen undersøgelser, der viser, at bestemte fødevarer kan give bumser", siger hun. 

Almindelig sæbe er nok
"Pil ikke i bumserne, og rens din hud morgen og aften med almindelig uparfumeret sæbe og vand. Brug skrubcremer, hvor du med blide bevægelser masserer det yderste hudlag af. Gå uden om betændte bumser. Du kan også gå til en kosmetolog og få en mere dybdegående peeling, der giver dig en mere spændstig og glat, flot glød i ansigt, når det døde lag hudceller er væk", siger Janne Touborg.

Hvor ofte, du skal benytte skrubcremer eller peeling, afhænger af, hvor slemt din hud er angrebet af bumser. Brug også gerne peeling på resten af kroppen engang imellem. Køb en creme der passer til din hud, så du holder den fugtet, uanset om den er tør eller fedtet. En hudlæge vil ud over desinficerende cremer med antibiotika kunne ordinere antibiotikatabletter, alt efter hvor slem din tilstand er. Den mest effektive behandling i svære tilfælde er at tage tabletter eller bruge creme med isotretinoin, som kræver recept og nøje kontrol af en hudlæge, mens behandlingen står på. Isotretinoin må ikke benyttes af gravide eller ammende kvinder.

Beskyt dine ar i ansigtet
Ar kan være skygger, der buler ned eller ud samt pigmentforandringer, for eksempel i form af brune leverpletter eller hvide pletter, som er skadet hud, der har været udsat for en over- eller underproduktion af pigment. Undgå at opholde dig i direkte sol, for så bliver arrene grimmere. En hudlæge kan foretage en dyb kemisk peeling, der koster omkring 7000 kr. Bedst effekt har dog CO2-laseren, der er en dyr form for behandling, som kan koste op til 30.000 kr. Man har som regel kun brug for en behandling, der så gentages efter nogle år. CO2-laseren skraber det yderste lag hud af i hele ansigtet, så det ligner en stor hudafskrabning. Man er derfor nødt til at være sygemeldt i en periode efter behandlingen. 

Væk med sorte hår i ansigtet
Kvinder med meget hår på hovedet, har ofte også mere behåring andre steder på kroppen, for eksempel på hagen, overlæben eller på benene. Som regel er hårene lyse, men med alderen bliver de mere mørke og kan også gå hen og blive stive. "Brug voks, hvis du ønsker, at hårene bliver væk i længere tid. Voks irriterer dog huden en smule. En maskine, der hiver hårene ud, er mere skånsom mod huden. Det gør meget ondt de første par gange, man bruger maskinen, men så vænner man sig til den, og smerterne aftager. Man kan ikke helt fjerne hårvækst, men man kan holde den effektivt nede med IPL-behandling, der hverken tager lang tid eller gør ondt. Behandlingen skal gentages med et par måneders mellemrum", siger Janne Touborg. 

Karsprængninger - pas på solen
Man får oftest karsprængninger i ansigtet og på brystet, fordi man ikke har beskyttet sig godt nok imod solen, men frost og kulde kan også være årsag. De røde karsprængninger i ansigtet kan dog være en hudsygdom, som for eksempel Rosacea.

"Du kan forebygge karsprængninger ved at passe på din hud, bruge en god fugtighedscreme og en høj solfaktor, når du opholder dig udendørs. På karsprængninger i ansigtet er IPL-behandling mest effektivt, mens de blå karsprængninger på benene bedst behandles med indsprøjtninger, der irriterer karrene, så de klapper sammen. Indsprøjtningerne kan kun bruges ved karsprængninger, der er 1-3 mm i størrelse", siger Janne Touborg.

Større karsprængninger kræver karkirurgi, hvor man ved en operation fjerner de skæmmende karspræninger.

Gå til lægen med dine poser under øjnene
Huden omkring øjenlågene bliver med alderen mere slap, så der kan komme en udposning af den løse hud under øjnene eller poser på det øvre øjenlåg. Især op til menstruation er det normalt at have mere væske i kroppen, og nogle kvinder får derfor også lettere poser under øjnene i den periode.

"Der er ikke så meget at gøre ved det, men man kan eventuelt bruge dækcreme for at skjule poserne lidt", anbefaler Janne Touborg.

Poser under øjnene kan dog også skyldes øjenlidelser, forstyrrelser i stofskiftet eller for eksempel hjerte-, nyre- eller leverlidelser, som øger væskemængden i kroppen og giver poser ved øjnene. Sygdomme med mangel på jern, vitaminer, mineraler og proteiner kan være andre årsager. Er du plaget af poser, der ikke går væk af sig selv, bør du gå til din læge. Hvis poserne generer øjenlågsfunktionen, kan lægen henvise til et plastikkirurgisk indgreb, der foretages ambulant hos en plastikkirurg eller hos en øjenlæge. 

Når brysterne hænger og rynker
Med alderen bliver huden mindre elastisk, og brysterne kommer derfor også til at hænge mere.

Hvis du har ammet tre børn, er der desværre ikke så meget, du selv kan gøre. Det eneste du kan gøre er at lave opstrammende øvelser, der løfter brysterne lidt, fordi du får strammet din pectoralis-muskel under brystet op. Rynkerne på brysterne kan dog forebygges ved hjælp af fede cremer, så du undgår at få så dybe rynker, som du kan gøre, når huden er udtørret. I det hele taget får man mindre slap hud ved at holde sin vægt og sørge for at drikke masser af vand, siger Janne Touborg. 

Drop p-piller ved mørke skjolder i ansigtet
Mørke skjolder i ansigtet kaldes Chloasma og er meget almindeligt i 20’erne og 30’erne, især hvis man er gravid eller tager P-piller. Nogle kvinder får især skjolder på pande og kinder, der ligner små brunlige øer. Chloasma kan også skyldes hormonforandringer i øvrigt.

"Stop med P-piller, hvis de er årsagen, og brug solbeskyttelse med mindst faktor 30. Du kan også prøve selvbruner eller blegende cremer, der kun fås hos hudlægen. IPL-behandling har været anvendt, men bruges nu i mindre omfang, da effekten er meget svingende fra person til person. Visse former for peeling kan hjælpe, hvis Chloasma-pigmenteringen er meget overfladisk", siger Janne Touborg.

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
19/3Det kender jeg alt til. harJuni 2008
2/3Kære Fuglemor Jeg er sikkerSeptember 2018
27/2Fætre kusiner og at færdes sammen med mosters...September 2018
27/2Kusiner og fætre og det at færdes sammen September 2019
23/2Re: Babysvøm og vandtemperaturDecember 2004
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/3Manglende sex livOrdet er frit
14/3Amnionhinde sidder ikke fast Graviditet
10/3Hjælp en kommende farGraviditet
9/3Kviklån siderne er forfærdelige!Livet med børn
6/3Kommende far søger hjælp!Ordet er frit
5/3Hjælp en kommende farOrdet er frit
26/2Graviditetstøj hvorfra?Graviditet
21/2Har nogen anden gået igennemOrdet er frit
20/2Gravid?Graviditet
19/2Førstehjælpskursus til redning af en baby?Livet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Min datter leger med sin egen afføring
Sundhedsplejerske HejJeg er far til en datter på 2 år, som har fundet ud af, at hun kan ...
Leger jeg for vildt med min lille datter?
Sundhedsplejerske Jeg har en SKØN datter, der er 4,5 måned. Hun trives, vejer 8 kg og er...
Annonce