Din søgning gav:

 

Få en sund familie

Læs også...

Nyt & Sundt

Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen danmark. Den indgår i deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal og er gratis. Du kan se de tidligere numre og tilmelde dig på Sygeforsikringen danmarks hjemmeside.

Man behøver ikke at være medlem af 'danmark' for at modtage nyhedsbrevet.

 

Enkle råd til en sundere familie

Væk med tobakken
Undgå overvægt 
Undgå for meget alkohol 
Spis mere frugt og grønt 
Pas på solen især mellem 12 og 15 
Tag cyklen i stedet for bilen så ofte som muligt
Husk gerne cykelhjelmen.

Kilde: Overlæge Hans Storm, Kræftens Bekæmpelse

 

Genveje til en hverdag med frugt og grønt

Lav en ”fjernsynstallerken” til børnene med frugt og grønt skåret i små stykker.

Giv familien og børnene det frugt og grønt, de kan lide.

Lav enkle grønsagsretter, hvor børnene kan se, hvad der er i (mange børn kan ikke lide sammenkogte retter, hvor de ikke kan se, hvad der er i maden)

Lad børnene spise frugt og grønt, når de har lyst. Det er ikke sikkert, at de vil spise det til aftensmaden, men måske vil de gerne spise frugt og grønt om eftermiddagen, hvis de får det tilbudt.

Frosne grøntsager er også sunde. En skål med optøede ærter og majs er for eksempel fin til børn.

Køb søde grøntsager. Rød i stedet for grøn peberfrugt.

Kilde: Kampagnen 6 om dagen

 

Vejen til en sundere familie behøver ikke være besværlig, og den behøver slet ikke være kedelig. Sund mad kan både smage godt og være let og hurtig at fremstille, og motion skal altså ikke udøves med sammenbidte tænder i ensomt løb.

Hvis man husker, at sundhed ikke bare er fravær af sygdom men også livsglæde og så i øvrigt følger de råd, vi har samlet her, er man godt på vej til en sundere livsstil for hele familien.

 

Sund livsglæde

Gør madlavningen til en fællesoplevelse, spil fodbold i haven eller gå en tur med hele familien. Sundhed i familien handler også om livsglæde, for en glad familie lever også fysisk sundt.

Og det tyder på, at der er brug for få mere sund livsglæde ind i de stressramte danske hjem. Faktisk svarer 40 procent i en dugfrisk undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, at de har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Oveni bombarderes vi med undersøgelser, der viser, at vi lever for usundt, rører os for lidt og i det hele taget bør lægge stilen om. Så den dårlige samvittighed har gode vilkår.

Men den fører altså ikke til noget, så slip den dårlige samvittighed over ikke at kunne leve op til det utal af råd, du møder dagligt. Med disse få gode – og nemme – råd, kommer man faktisk meget længere, end man tror, hvad sundhed angår.

 

Drop tobakken

Røgen er skyld i næsten 14.000 dødsfald om året herhjemme, hvoraf halvdelen dør af kræft. Røgen har desuden stor betydning for antallet af hjertekarsygdomme, og hos børn er tobaksrøg en stærkt medvirkende årsag til mellemørebetændelse, lungebetændelse, bronkitis og astma.

"Tobaksrøg er den eneste virkelig stærke risikofaktor vi har, når det drejer sig om sundhed i familien. Så der er ingen tvivl om, at det allervigtigste råd er at droppe alt, hvad der hedder tobak", siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse overlæge Hans Henrik Storm.

Helt på linje hermed står en af landets førende allergieksperter, overlæge på Odense Universitet Hospitals børneafdeling Arne Høst, der siger, at passiv rygning er den vigtigste enkeltfaktor i forhold til børns sygelighed. Forældre og andre voksne skal opfatte børn som et ”rygning-forbudt-skilt”.

Hvis man virkelig ønsker at gøre noget, som batter i forhold til børns sundhed, så skal man fjerne røgen fra børnene", siger han.

 

Sørg for et godt indeklima

Indeklimaet har stor betydning for sygdomme som allergi og astma, som begge vokser med foruroligende hast. Tal fra Statens Institut for Folkesund viser således, at antallet af mennesker med astma er steget fra 2 procent i 1987 til 6,4 procent i 2004. For allergi ser det endnu værre ud. Hver femte voksne dansker har allergi - en stigning på over 100 procent i forhold til for 11 år siden. Og så er børnene ikke engang med i denne undersøgelse. Det reelle tal for allergiramte er altså endnu højere.

I et klima som det danske opholder vi os meget indendørs og kvaliteten af den luft, vi omgiver os med der, er vigtig for både børn og voksne, der plages af allergi og astma. En god luftkvalitet afhænger af mange ting, blandt andet støv, fugtindhold og om temperaturen er for høj. Et højt fugtindhold i hjemmet giver således god grobund for både skimmelsvampe og husstøvmider, som mange er allergiske overfor.

Grundig udluftning flere gange om dagen er et af de vigtige, men også enkle råd, når det handler om at sikre et godt indeklima. Og så skal der gøres rent. Det arbejde kan lettes en hel del med bare gulve i stedet for tæpper, ikke er for mange møbler (så bliver der også bedre plads til Legoklodserne) og ikke for meget nips, der bare samler støv.

"Og hvis nogen i familien er disponeret for allergi, skal man også passe på med pelsdyr, siger Arne Høst. Så man skal altså tænke sig om, inden man anskaffer hund, kat eller andre pelsede venner. Men for den ikke-allergiramte familie giver kæledyr til gengæld mange glæder. For en hunds vedkommende også masser af frisk luft og motion.

 

Vask hænderne

Arne Høst lægger også stor vægt på, at børn – og voksne – holder god hygiejne, ikke mindst, at vi husker at vaske hænderne. Hvis børn lærer at vaske hænder før måltiderne og efter toiletbesøg undgås mange af de infektioner, der overføres fra hånd til mund som for eksempel børnesår. Det fremgår blandt andet en undersøgelse fra daginstitutionerne i Odense, der viste en klar sammenhæng mellem god hygiejne og antallet af børn, der bliver syge.

Og det bliver børn i langt højere grad, når de passes i vuggestuer end i hjemmet, understreger han. Faktisk er børn i institutioner dobbelt så syge, som børn der passes hjemme. Men passes skal de jo, så hvis ellers man har valgmuligheden, er dagpleje bestemt at foretrække for de mindste børn frem for en vuggestue, siger han. Men han oplever også allergiramte dagplejebørn, der udsættes for så mange smittekilder, fordi de samles med andre dagplejebørn i legestuer og lignende, at forældre i sidste ende må tage orlov, for at børnene kan blive raske igen.

 

Spis grønt

Antallet af overvægtige stiger eksplosivt og medfører en lang række følgesygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og cancer. Hver anden dansker skønnes at være overvægtig, og den største stigning ses hos børn. Mindst hver 10. er decideret fed, og fedmen breder sig især hos unge mennesker.

Så den sunde familie skal have fat i grøntsagerne og frugten, sige farvel til fedtet og røre sig mere. Og det behøver altså ikke være kedeligt. For eksempel kan det være en rigtig god idé at gøre madlavningen til en fællesoplevelse og så leve med, at det naturligvis tager ekstra tid, når børnene skræller gulerødderne.

For det gode familieliv handler i vid udstrækning også om at give sig tid. Ikke mindst i forbindelse med måltiderne, siger Arne Høst.

"Der skal ro på, så børnene for lov at hygge sig med maden og prøve sig frem. Og husk så, at børn selv skal bestemme, hvor meget de spiser, mens forældrene skal bestemme, hvad de spiser", siger han.

Forebyggelseschefen i Kræftens Bekæmpelse er inde på det samme – at give sig tid.

"Vi skal tænke på den psykiske sundhed også. Et er den fysiske sundhed, men vi skal også kunne være noget sammen. For det at få livsglæde ind i tilværelsen er med til at befordre, at vi rent faktisk lever på den fysisk sunde måde", siger han.

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
19/3Det kender jeg alt til. harJuni 2008
2/3Kære Fuglemor Jeg er sikkerSeptember 2018
27/2Fætre kusiner og at færdes sammen med mosters...September 2018
27/2Kusiner og fætre og det at færdes sammen September 2019
23/2Re: Babysvøm og vandtemperaturDecember 2004
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/3Manglende sex livOrdet er frit
14/3Amnionhinde sidder ikke fast Graviditet
10/3Hjælp en kommende farGraviditet
9/3Kviklån siderne er forfærdelige!Livet med børn
6/3Kommende far søger hjælp!Ordet er frit
5/3Hjælp en kommende farOrdet er frit
26/2Graviditetstøj hvorfra?Graviditet
21/2Har nogen anden gået igennemOrdet er frit
20/2Gravid?Graviditet
19/2Førstehjælpskursus til redning af en baby?Livet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Min datter leger med sin egen afføring
Sundhedsplejerske HejJeg er far til en datter på 2 år, som har fundet ud af, at hun kan ...
Leger jeg for vildt med min lille datter?
Sundhedsplejerske Jeg har en SKØN datter, der er 4,5 måned. Hun trives, vejer 8 kg og er...
Annonce