Dit barn kan en helt masse – helt automatisk

Af Alt om børns redaktion, 01.02.2010

Dit lille barn har disse 9 medfødte reflekser:

  1. Barbinski-refleks: Når du rører på dit barns fodballe vil tæerne først spredes og derefter samles – det kaldes for Barbinski-refleksen.
  2. Vejrtrækningsrefleks: Dit barn kan trække vejret for at forsyne kroppen med ilt.
  3. Kravle-refleks:Hvis du prøver at presse på dit barns fodballer når det ligger på maven, vil ben og arme bevæge sig rytmisk som om det kravler.
  4. Blinke-refleks: Dit barn kan blinke hurtigt med øjenlågene for at forhindre fremmedlegmer i at komme i øjet og for at beskytte mod over-stimuli og skarpt lys.
  5. Gribe-refleks: Hvis du putter en finger mod dit barns håndflade, vil dit barn gribe fat om din finger.
  6. Moro-refleksen: Hvis du sætter dit barn på en flade, for eksempel et bord, og så giver kortvarigt slip for det, vil det aktivere moro-refleksen ved at kaste hovedet bagover og krumme ryggen og samtidig gribe ud med armene. Nogle børn vil også komme med højelyde. Man ved ikke helt, hvorfor spædbørn har denne refleks men mener, at det måske kan have at gøre med mor-barn tilknytningen.
  7. Søgerefleksen: Hvis du forsigtigt rører dit barns kind, vil det dreje hovedet og åbne munden. Refleksen hjælper dit barn med at finde frem til brystvorten og dermed få maden.
  8. Sutterefleks: Hvis du putter noget i munden på et spædbarn vil det automatisk give sig til at sutte på det. Denne refleks hænger sammen med amningen.
  9. Gå-refleks: Hvis du forsøger at holde dit barn oprejst over en plan flade, kan du se, at det vil lave gå-bevægelser med benene.