Derfor skal du dyrke gravidyoga

Den ældgamle træning for krop og sind kan tilrettelægges, så den hjælper og passer perfekt til din gravide krop. Læs her, hvordan gravidyoga kan gavne dig både psykisk og fysisk og hjælpe dig med at få den bedste fødselsoplevelse.

Af Redaktionen, 21. november 2016

Yoga er en ældgammel indisk praksis, der består af både en filosofisk del og en fysisk del. I vesten i dag kender vi bedste den fysiske del af yogaen med dens åndedrætsøvelser og styrkende samt smidiggørende øvelser. Der findes et hav af forskellige yogaformer, og du kender dem nok under navne som hatha-, astanga-, vinyasa- og yin-yoga. Ved nogen af disse typer yoga får du pulsen meget op og arbejder med stort fokus på musklerne, mens andre former for yoga er mere blide med fokus rettet mod meditationen og åndedrættet.

Hvilken slags yoga kan gravide lave?

Fælles for alle yogaformer er dog, at de kan bidrage med en masse fysiske såvel som psykiske fordele, men fordi der sker en lang række fysiske, hormonelle og psykologiske forandringer i den gravide krop, frarådes almindelig yoga til kvinder, der venter sig. I stedet kan du dyrke gravidyoga, som er en yogaform, der er særligt tilrettelagt for den gravides krop.

Du kan både dyrke gravidyoga som nybegynder og som øvet eller rutineret, og det er aldrig for sent at starte, da undervisningen tilrettelægges ud fra, hvor langt i graviditeten du er, samt dit erfaringsniveau.

Hvorfor er gravidyoga en god idé?

Under din graviditet er det vigtigt, at du dyrker regelmæssig bevægelse og motion, da det hjælper og forebygger en række symptomer og sygdomme, der kan være til gene under og efter din graviditet. Som gravid bør motionen dog hverken være anstrengende eller fysisk hård, og derfor er gravidyoga et rigtig godt bud på en skånsom motionsform, der kan gavne dig på mange områder.

Fysiske fordele ved gravidyoga

 • De muskler, der ellers bliver svagere under graviditeten, bliver styrket: For eksempel bliver den store baldemuskel strukket længere under graviditeten, hvorfor man går ind med yogaen og arbejder specifikt med denne. Ligeledes styrkes rygmusklerne.
 • Holdningen styrkes: Under en graviditet flytter man vægten mere frem på forfoden, hvilket gør at man hænger i lænden, og ofte runder skuldrene fremad på grund af tyngden fra barm og mave. Dette kan give ryg- og nakkesmerter. Med gravidyoga får man korrigeret sin holdning så den forbliver sund og smuk.
 • Venepumpen bliver styrket. Dette forebygger åreknuder, blodpropper og væske i benene.
 • Gravidyoga afstresser kroppen, hvilket holder de unødvendige stresshormoner som kortisol og adrenalin væk fra kroppen. Dette har også en gavnlig virkning på blodtrykket.
 • Øvelser til fødslen: Man lærer en række fysiske fødestillinger og øvelser, der kan bruges under fødslen til at afspænde og dulme smerterne fra veerne.

Psykiske fordele ved gravidyoga

De psykiske effekter af gravidyoga spænder meget bredt, men er alle sammen en afledning af de fysiske øvelser, man laver.

 • Aktivering af det parasympatiske nervesystem: Når man går ind og arbejder med afspænding, åndedrættet og meditation, aktiverer man det parasympatiske nervesystem. Sammen med det sympatiske nervesystem er det en del af det, man kalder for det autonome nervesystem. Det er dét vi ikke selv kan kontrollere. Hvor det sympatiske nervesystem øger kroppens aktivitet og gør kroppen klar til flugt eller kamp er det parasympatiske nervesystem vores afslapningssystem.
 • Beroligende effekt på fødselsangst: Når man bliver gravid sættes det sympatiske nervesystem igang; tanker om kontroltab og angst kan pludselig fylde meget. Angsten starter nemlig i hovedet, men forankres i kroppen. Når man arbejder med afspænding i kroppen, vil psyken derfor slappe mere af.
 • Øget kropskontakt: Man bliver mere bevidst omkring det nye liv, der vokser inde i maven, så man får vækket ‘mor-instinktet’. Dette sætter en række positive tanker i gang omkring graviditeten og det nye liv, der også venter en efter fødslen.
 • Nedsat risiko for efterfødselsdepression: Dette er afledt af den øgede kropskontakt, man får med yogaen, og den ro og afspænding man lærer at kunne håndtere. Positivt miljø med andre gravide: Gravidyoga foregår i et miljø, hvor fødsler omtales som positive og smukke. Man er i et rum, hvor man sammen med andre gravide og over for sin gravidyoga-lærer kan udtrykke de tanker og bekymringer, man kan have og vil blive mødt med en nysgerrighed og åbenhed, der kan være svær at finde i sin hverdag ellers.
 • Ro omkring fødslen: igennem gravidyogaen lærer du, at selvom noget føles intenst, kan du stadig slappe af med åndedrætsøvelser og afspænding. Den øgede kropskontakt kan også være med til at gøre dig mere opmærksom på dine behov før og under fødslen, så du bedre kan gå i dialog med din jordemoder om at skabe rammerne for din drømmefødsel.

Læs også: Hvordan håndterer jeg fødselsangst?

Det skal du være opmærksom på

Når man er gravid, sker der en række fysiske og psykiske forandringer, der har stor indflydelse på, hvordan den gravides krop kan føles.

Kvinden får blandt andet et forhøjet niveau af østrogen og relaxin. Disse to hormoner er med til at påvirke bindevævet i musklerne, så de bliver mere smidige og afslappede. Hormonerne er til for at forberede kroppen på fødslen, men kan opleves som en fordel, når man for eksempel dyrker yoga, hvor det ofte er en fordel at være smidig. Men det er vigtigt ikke at udnytte sin øgede smidighed da der nemmere kan komme skader på grund af den øgede bevægelighed.

Derfor er det vigtigt at, du dyrker gravidyoga, der er særligt tilrettelagt den gravide krop. Her skal du også være opmærksom på, at gå hos en yogalærer, der er særligt uddannet til at kunne forstå og arbejde med den gravides krop – gravidyogalærer er ikke en beskyttet titel, så brug fornuften, og snak evt. med din jordemoder, der sikkert kan anbefale dig en god instruktør.

Hvilke yogaøvelser må jeg ikke lave som gravid?

Gravidyoga er tilrettelagt således, at du undgår en række øvelser, der kan være skadelige for både dig og dit kommende barn. Vælger du at lave yoga uden en instruktør, bør du især være opmærksom på at undgå følgende bevægelser og øvelser:

 • Drejninger i rygsøjlen
 • Øvelser, hvor du ligger på maven
 • Bagoverbøjninger – det kan strække maven
 • I det sidste trimester bør du ikke lave ‘omvendte stillinger’ dvs. stillinger, hvor hovedet er under hjertehøjde
 • Efter uge 34 bør du ikke lave rygliggende stillinger
 • Du bør afholde dig fra at lave ‘hop’ (disse er typiske ved astanga-yoga)
 • Mavetræning der ikke tager hensyn til graviditet og belastede mavemuskler kan fremme adskilte mavemuskler.

Desuden skal du være opmærksom på kun at yde omkring 70% af, hvad du føler, du kan i hver øvelse ved gravidyoga. Når du ikke er gravid, er du måske vant til, at det godt må spænde og gøre lidt ondt, når du dyrker yoga eller en anden form for motion. Når du er gravid, må det dog aldrig gøre ondt eller føles belastende for din krop. Oplever du gener eller ubehag, når du dyrker gravidyoga, bør du altid stoppe.

Hvornår skal man lade være med at dyrke gravidyoga?

Der er meget få ting, der direkte bør afholde dig fra at dyrke yoga under din graviditet. Hvis du er bare det mindste i tvivl, om hvorvidt du kan dyrke yoga eller nogen anden motionsform, bør du altid gå i tæt dialog med din læge, som kan rådgive dig.

 • Tvillinger: Er du gravid med tvillinger, har du forhøjet risiko for at føde for tidligt. Du kan godt dyrke gravidyoga, men det skal foregå i dialog med en kompetent gravidyogalærer og din jordemoder.
 • Væskeophobning: Oplever du meget væske i benene under graviditeten kan det være et tidligt symptom på tidlig svangerskabsforgiftning. Dette signal skal du tage alvorligt og få tjekket hos lægen, før du forsøger at afhjælpe væske-problemet med yoga-øvelserne.
 • Bækkenløsning: Har du bækkenløsning skal du være opmærksom på at yoga ikke kan fjerne den, da en bækkenløsning er hormonelt betinget. Men det er vigtigt at vide, at man stadig kan være med, ved at tilpasse yogaen og samtidig er der en masse man kan nyde godt af. Her skal man finde en erfaren gravidyogalærer, så du kan få afklaring i forhold til, om der i stedet for en bækkenløsning eller sammen med den måske også er tale om en skævhed, for højt væsketryk i bækkenet eller andet. Der er nemlig flere ting, der kan give de samme symptomer som en bækkenløsning.
 • Plukveer: Hvis du oplever kraftige plukveer, bør du også undersøges hos lægen, for at finde ud af, hvad det er, der starter plukveerne. Hvis man får plukveer på grund af stress, så kan en meget mild yogapraksis være god, da man her kun har fokus på vejrtrækningsøvelserne og afspændingsdelen.

Teksten er udarbejdet på baggrund af et interview med Laila Tórshavn, Cand. Mag. i Psykologi med speciale i yoga-psykologi. Uddannet yogalærer med speciale i graviditetsyoga, med 16 års undervisningserfaring på området. Derudover er Laila uddannet doula, hos Michel Odent, der er en særlig fødselshjælper. Læs mere om Lailas yoga-studie og de tilbud hun har særligt til gravide kvinder her.