Derfor bør man undgå alkohol, hvis man vil være gravid

Livsstil spiller en stor rolle, når det kommer til nedsat fertilitet. Alkohol er en vigtig faktor, og derfor anbefales det så vidt muligt at undgå alkohol, hvis man ønsker at blive gravid.

Af: Kathrine Birch Petersen, overlæge, PhD, MPG, klinisk lektor, leder af Fertilitetsklinikken, Sjællands Universitetshospital, 24.04.2019.

Danskere er en af de nationer med det højeste alkoholforbrug i verden. I gennemsnit drikker danskere over 14 år 9,4 l 100 procent ren alkohol om året, og 140.000 danskere har udviklet alkoholafhængighed. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mænd højst drikker 14 genstande om ugen og kvinder højst 7.

Alkohol kan gøre det sværere både for kvinder og mænd at blive gravide, da det nedsætter sædkvaliteten, forlænger tid til graviditet og øger risikoen for abort. Som med så mange andre livsstilsfaktorer, betyder mængden noget for risikoen. Jo mere – desto større indflydelse på frugtbarheden.

Alkohol og kvinders frugtbarhed

Alkohol kan give manglende ægløsning og menstruation, hvilket kan gøre det svært at blive gravid. Kvinder, der drikker mere end 14 genstande om ugen, er næsten dobbelt så lang tid om at blive gravide end kvinder, der drikker under 14 genstande ugentligt.

Et studie har dog vist, at et meget mindre indtag også påvirker chancen for at blive gravid. Studiet viser, at kvinder, der drikker en til fem genstande om ugen, har 40 procent mindre chance for at blive gravid sammenlignet med kvinder, der slet ikke drikker alkohol.

Alkohol og mænds fertilitet

Også hos mænd ses en sammenhæng mellem alkoholindtag og frugtbarhed.

Sammenhæng mellem alkoholindtagelse og sædkvalitet peger nemlig på, at et stort regelmæssigt indtag kan nedsætte sædkvaliteten. Dog viste en stor dansk undersøgelse af 1221 sunde unge mænd i alderen 18-28 år, at selv et mindre alkoholindtag – fem genstande om ugen – kunne påvirke mængden af ​​den producerede sæd, sædkoncentrationen per ml og sædcellernes udseende. Den største påvirkning af sædkvaliteten blev fundet hos mænd, der regelmæssigt drak mere end 25 genstande om ugen.

Overdreven alkoholforbrug hos mænd har i nogle studier vist sig at reducere testosteronproduktionen drastisk og endog være årsag til, at testiklerne krymper. Det skyldes, at testosteron produceres i testiklerne. Testosteron er direkte involveret i næsten alle dele af den mandlige reproduktive proces, hvorfor en reduktion forårsaget af alkohol, kan forårsage en række påvirkninger, herunder nedsat fertilitet og impotens eller manglende evne til at få erektion.

Anbefalinger på området

Da det stadig er uklart, hvor stor en effekt alkohol har på frugtbarheden, udover den længere ventetid, rådes kvinder og mænd, der ønsker børn, til at have et beskedent til moderat alkoholforbrug. Kvinder, der forsøger at blive gravide, bør højst drikke en til to genstande om ugen, men anbefales helt at lade være.