Derfor anbefales det at få børn i en tidlig alder

Alderen har stor betydning for mænd og kvinders frugtbarhed.

Af: Kathrine Birch Petersen, overlæge, PhD, MPG, klinisk lektor, leder af Fertilitetsklinikken, Sjællands Universitetshospital, 24.04.2019.

For kvinden er alderen den vigtigste faktor, når det gælder fertilitet og frugtbarhed. Chancen for at blive gravid falder nemlig betydeligt med kvindens stigende alder. For eksempel har kvinden som 20-årig 34 procent chance per måned for at blive gravid og føde en baby, hvor chancen hos en 40-årig er 6 procent. Dette kræver, at kvindens partner har god sædkvalitet. Ellers er chancen mindre.

Alder og kvinders fertilitet

Chancen for graviditet falder, fordi antallet af æg og kvaliteten af disse reduceres med alderen. Æggene dannes allerede i fosterstadiet. Ved fødslen indeholder æggestokkene cirka 1.000.000 umodne æg. Efter fødslen dannes der ikke flere æg, og ved puberteten er antallet af æg faldet til cirka 400.000. En meget lille andel, cirka 400 af æggene gennemgår en fuld modning til ægløsning, mens kvinden er i den fødedygtige alder. Tab af æg er dermed en uafvendelig proces, som er uafhængig af p-piller, tidligere graviditeter, aborter, amning og andre faktorer, der er forbundet med den kvindens frugtbarhed. Når kvinden når overgangsalderen (cirka 51 år) er der ikke flere æg tilbage, men frugtbarheden falder allerede 5-10 år før overgangsalderen.

Kvaliteten af æggene afgøres blandt andet ved kromosomanlæggene. Jo ældre man er, jo større andel af æggene vil have unormale kromosomantal.

Unormale kromosomantal ses i 10 procent af ægcellerne hos 35-årige kvinder. Denne andel stiger til 30 procent hos 40-årige, 40 procent hos 43-årige og op imod 100 procent hos kvinder over 45 år.

Alder og mænds fertilitet

Mandens frugtbarhed er ikke på samme måde relateret til alder som hos kvinden. Sædkvaliteten påvirkes kun få procent fra år til år, men volumen af sæden og sædcellernes evne til at bevæge sig falder kontinuerligt fra manden er 20 år, til han bliver 80 år. Nedsat sædkvalitet hos unge mænd skyldes typisk andre årsager. Det kan for eksempel være medfødt, kan være forårsaget af en operation, sygdom eller livsstilsfaktorer (rygning, overvægt, hash).

Alderen får først en betydning for sædkvaliteten omkring 40-50-årsalderen. Dog kan mandens alder påvirke, hvor lang tid det tager at blive gravid og risikoen for abort.

Hvis manden er under 25 år, tager det gennemsnitligt 4,5 måned at gøre sin partner gravid. Er han over 40 år, tager det gennemsnitligt to år (hvis kvinden er under 25 år). Det tager fem gange så lang tid at blive gravid, hvis manden er over 45 år.

For par i IVF-behandling er risikoen for ikke at få en baby fem gange højere, hvis manden er 41 eller ældre.

Risikoen for abort er dobbelt så høj for de kvinder, der har en mandlig partner over 45 år i forhold til de kvinder, der har en partner under 25 år.

Børn med fædre, der er 40 år eller ældre, har fem gange så stor risiko for at have autisme end børn, der har fædre under 30 år