Vaginal fødsel

Her kan du læse om, hvordan en fødsel normalt forløber – fra plukveer og vandafgang til udvidelsesveer og pressefase.

Af: Camilla Härtel, jordemoder, 25.02.2016

Hvad er en normal og naturlig fødsel?

Fødslen begynder som regel en af dagene omkring den forventede terminsdato. Den normale fødsel kan gå i gang fra graviditetsuge 37+0 til 42+0. 

Barnet vender på det tidspunkt hovedet nedad i moderens bækken. Fødslen begynder med veer, vandafgang eller lidt blødning, som ofte er en smule slimet. 

Veer er sammentrækninger af livmodermuskulaturen, De begynder oftest som menstruationssmerter, der kommer og går med uregelmæssige pauser. I løbet af nogle timer kommer veerne hyppigere, regelmæssigt og bliver mere smertefulde. Skulle veerne fra begyndelsen være meget smertefulde og komme næsten uden pauser, kan det tyde på, at fødslen vil forløbe hurtigt. 

Når veerne føles som kraftige menstruationssmerter, der kommer med cirka fem minutters mellemrum, taler man om, at fødslen er gået i gang. Fødslen opdeles i en udvidelsesperiode og en presseperiode. 

Udvidelsesperioden er den længste, Ofte varer den 12-16 timer, første gang en kvinde føder. I begyndelsen sker udvidelsen ganske langsomt. 

Veerne bevirker, at livmoderhalsen trækkes op og livmodermunden udvides, således at der til sidst ikke er nogen overgang mellem livmoder og skede. Livmoder og skede er som et langt rør. Man siger, at livmodermunden er udslettet, og på det tidspunkt er åbningen cirka 10 centimeter bred.

Når livmodermunden er fuldt åbnet, skal barnets hoved bevæge sig fra bækkenindgangen og ned på kvindens bækkenbund. Når hovedet er på bækkenbunden, kan barnets hoved ses udefra og så går fødslen ind i presseperioden, hvor kvinden skal presse sit barn til verden. Her får kvinden spontant lyst til at presse. Under presseveerne oplever kvinden ofte smerterne anderledes end tidligere i fødslen, da hun nu selv kan være aktiv.

Vandafgang

Der går som regel hul på fosterhinderne i løbet af fødslen, og for cirka 8 procent starter fødslen med vandafgang. Når vandet går, skal man holde øje med, at vandet er klart (gennemsigtigt). Der kan godt være lidt blod i vandet. Er man i tvivl om vandet er gået, er det en god idé at tage en stofble eller et bind på og gå lidt rundt, så man kan se, om bindet bliver tungt efter en times tid. De fleste fødesteder vil gerne have, at man ringer, hvis man har mistanke om vandafgang. 

Smertelindring ved normal fødsel 

En normal fødsel er karakteriseret ved, at der ikke sker indgreb i den naturlige proces. Det gør der ofte ved fødsler i Danmark i dag og derfor er betegnelsen normalt ikke helt retvisende. Men ved indgreb er der risiko for bivirkninger og mange indgreb følges af andre indgreb. 

Ofte vil en epiduralblokade bliver efterfulgt af et vestimulerende drop. Det betyder ikke at epiduralblokaden ikke kan være en stor hjælp for en kvinde, der er træt og forpint, men i denne artikel, som omhandler den normale fødsel, beskrives de muligheder for smerterlindring, som typisk ikke giver bivirkninger eller følgeindgreb. 

Bad

I opstartsfasen eller den latente fase, er man typisk derhjemme med uregelmæssige opstartsveer. Her kan brusebad eller et karbad være en god lindring. Sommetider kan man sætte veerne lidt i stå, så man kan få sovet lidt. Ved selve fødslen, hvad end den sker derhjemme, på klinik eller hospital, er et fødekar en god smertelindringsmulighed. Her kan kvinden ligge i perioder og hun kan også vælge at føde sit barn i vandet. 

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler, eller bistik, er en lille smule sterilt vand, der af jordemoderen injiceres lige under huden og som aktiverer kroppens egen smertelindring. Det gør ondt at få dem lagt, men mange oplever lindring i området bagefter. Det lægges typisk på lænden eller over skambenet, hvor vesmerterne mærkes bedst. 

Rebozo

En rebozo er et mexicansk aflangt tørklæde, som kan bruges til massage under graviditet og fødsel. Det lindrer ved at afspænde og kvinden “rystes” med tørklædet i forskellige stillinger imellem veerne. Rebozoen kan også bruges til at få babys hoved indstillet mere hensigtsmæssigt i bækkenet.

Et barn kan fødes i forskellige hovedstillinger og også i sædestilling (hvor rumpen kommer først). Den mest almindelige måde for et barn at fødes hedder en regelmæssig baghoved præsentation. Ved den stilling ligger barnets ryg i venstre eller højre side af når man mærker på mors mave. Hovedet står skråt i bækkenet. Under

vejs skal hovedet dreje sig i den mest optimale position i forhold til bækkenet for til sidst at fødes med baghovedet under kvindens skamben. Hvis barnets hoved står lidt skævt i forhold til dette kan fødslen blive forlænget og veerne kan ikke gøre deres arbejde helt så effektivt i forhold til at udvide livmodermunden.

Mange jordemødre kan efterhånden mestre en rebozo.

Akupunktur 

Mange har god effekt af akupunktur som smertelindring. Nålene sættes enten, hvor smerten er eller som en smertepakke andre steder på kroppen. Akupunktur kan også bruges som smertelindring hvis kvinden skal syes i skeden efter fødslen.

Cirka 83 % af førstegangsfødende får en større eller mindre bristning i kønslæber eller mellemkød. Dette gælder for 43% af flergangsfødende. Det er den enkelte jordemoder og/eller læge, der vurderer om det er nødvendigt at sy en bristning. 

Hypnose 

Der er flere fødselsforberedelsestyper, der benytter sig af en art hypnose, hvor kvinden lærer en form for trance eller vejrtrækning, der gør, at hun bedre kan koncentrere sig og føler at hun har kontrol over sit eget vearbejde. Dette er som regel noget, som man selv skal ud i privat regi og finde og betale for.

Lattergas 

Lattergas gives i en blanding med ilt. Lattergas er ikke egentlig smertelindrende, men giver en kort rus, der gør kvinden lidt mere ligeglad med smerten. Ofte kan masken man skal trække vejret i være en god hjælp til at få ro på vejrtrækningen, men en god fødselsforberedelse er nok at foretrække. Nogle kvinder får kvalme af lattergas, men kan så bare lægge masken igen og den er hurtigt ude af kroppen. Lattergas påvirker ikke kroppen. 

Massage

Det kan være en stor hjælp for kvinden at få massage af sin partner under fødslen. Gerne faste tryk på lænden og over hofterne. 

Modtagelse af barnet

Presseperioden tager alt fra et par veer op mod et par timer. Kvinden arbejder tæt sammen med jordemoderen for at arbejde optimalt med sine veer.

Under selve fødslen af hovedet støtter jordemoderen kvindens mellemkød, for at hjælpe kvinden til at briste mindst muligt. Her guider jordemoderen kvinden til at holde pause med at presse.

Når hovedet er født kan der være en pause indtil barnets skuldre fødes. Med skuldrene følger barnets krop og et lille nyt menneske er kommet til verden.

Jordemoderen lægger barnet op til sin mor og barnet pakkes godt ind i håndklæder. Mor og far kan nu sige goddag til det nye familiemedlem. Barnet ligger her indtil det har suttet på brystet første gang. Først herefter måles, vejes og undersøges barnet af jordemoderen. Barnet tilbydes en indsprøjtning med k-vitamin, som skal forhindre hjerneblødninger.  

Fødslen af moderkagen

Når barnet er født fylder det ikke længere i livmoderen og denne falder sammen. Dette løsner moderkagen fra livmodervæggen og moderkagen kan fødes inden for en times tid. Det gør ikke ondt, men kan føles som en lettelse at komme af med den. Sammen med moderkagen kommer ofte en lille skylle blod. Det er normalt at bløde op til 500 ml under en fødsel.

Mange fødesteder tager pH-prøver på navlesnoren for at se, hvordan barnets blod har været iltet under fødslen. Derudover tilbydes kvinden en indsprøjtning i låret med syntocinon, en kunstig variant af det stof kroppen selv producerer, som hedder oxytocin. Dette gives for at hjælpe livmoderen til at trække sig sammen. Det kan give kraftige efterveer og ved en normal fødsel kan det diskuteres, om det er nødvendigt. Kvinden har altid lov til at vælge det fra.

Bristninger

De fleste kvinder oplever at få en mindre bristning eller hudafskrabning i forbindelse med en fødsel. Når fødslen er overstået har man mest lyst til at få bukser på hurtigst muligt, men det er vigtigt at få set efter og syet eventuelle bristninger. Jordemoderen kan give noget lokalbedøvende gel eller indsprøjtninger, så syningen af bristningerne bliver så smertefri, som muligt.