Den lille, nyfødte hjerne

Af Alt om børns redaktion, 01.02.2010

Dit nyfødte barns hjerne er endnu ikke udstyret med hverken hukommelse, intelligens, empati eller bevidsthed. Faktisk er dit lille, nyfødte barn kun udstyret med en slags nødhjerne, der lige præcis gør, at det er i stand til at holde sig selv i live – for eksempel ved at kunne sutte,  smage, fordøje, synke, trække vejret osv.

Hjernen består lige nu af en ‘forlænget rygmarv’ og selve hjernestammen – men i denne lille, primitive hjerne findes kimen til et kæmpestort læringspotentiale.

Din barn får fornemmelse for sin krop
Kropskontakten til dig som forælder spiller en enorm rolle lige nu, fordi det er med til at opbygge dit barns egen kropsforankring og selvfornemmelse.

Det fine og helt instiktive sammenspil du og dit barn har ved at du kigger, smiler, pusler og taler med det, er med til at udvikle de nerveceller hos dit barn, som har med afkodning og forståelse af ansigtsudtryk at gøre.

Din omsorg er vigtig
Nervecellerne, du som forælder stimulerer med omsorg og kontakt til barnet, sidder i den nederste del af pandelapperne, lige over øjenhulerne. Og netop funktionerne i pandelapperne hænger tæt sammen med det limbiske system, som senere i dit barns liv vil være styrende for, hvordan han eller hun vil tage ansvar for andre, viser hensyn og og tilsidesætte egne behov. Med andre ord er den omsorg, kontakt og stimulering, du lige nu giver dit barn som det mest naturlige i hele verden af stor, stor betydning for dit barns senere udvikling og adfærd.