Den lange ventetid: Tegn og fortæl barnet, hvad der skal ske

Sundhedsplejerske, Jane Lyngs, mener, at børn godt kan vente på gaverne. At det at vente faktisk er sundt at lære. Men forældrene skal på banen, hvis det ikke skal blive alt for svært for børnene. Se, hvordan det kan foregå.

Opdateret af Jane Lyngs, 19.12.2017

Når børn har svært ved at håndtere forventningens glæde og vente de mange timer på at skulle pakke gaver ud, så er det de voksnes opgave at håndtere og tåle deres børns uro – uden at kompensere. Faktisk er det ofte de voksne, der har det sværest med børnenes utålmodige venten, fordi det kræver, at de hjælper barnet med at håndtere og fordrive ventetiden. Så hvad skal du gøre som voksen?

LÆS OGSÅ: Gaver til børn – gå efter god kvalitet

Sæt dig i dit barns sted, og sig at du godt kan se, at barnet glæder sig og næsten ikke kan vente, og det kan du godt forstå. Fortæl i de store linjer, hvad der skal foregå (og især hvad barnet skal lave og opleve), så barnet på den måde hjælpes til at håndtere ventetiden på en god måde: “Først skal vi spise morgenmad, så skal vi hente juletræet ind og pynte det, så skal du ud og lege på legepladsen med far, så skal du have fint tøj på, så skal vi spise. Når vi har spist ris a la mande, så skal vi …” og så videre.

LÆS OGSÅ: Gaveidéer til børn mellem 9-12 måneder

Børn forstår ofte tingene bedst visuelt, så det kan også være en gode idé at tegne for barnet, hvad der skal ske i løbet af dagen. Lav det for eksempel som en lille tegneserie. Gennemgå tegningen aftenen før eller om morgenen, og så kan I vende tilbage til den i løbet af dagen. På den måde får barnet en overskuelig og forståelig forklaring på, hvad der skal ske, før man skal pakke gaver op.

Med ønsket om en rigtig dejlig juleaften til jer alle.

Jane Lyngs 
Sundhedsplejerske

Original tekst af Jane Lyngs, 19.12.2017