Graviditetsgener

Der er mange forskellige graviditetsgener. Træthed, svimmelhed og kvalme er ofte nogle af de første symptomer, du vil opleve som gravid. Her får du nogle tips, der måske kan hjælpe dig igennem tiden med de forskellige graviditetsgener.

Af: Mette Simonsen, chefjordemoder på Rigshospitalet, 18.02.2014

En graviditet kan være en hård opgave for din krop, for i løbet af blot ni måneder skal den forme og udvikle et lille menneske. Nogle gravide slipper nemt igennem graviditeten og har det strålende indtil sidste presseve. Andre føler, de har høstet samtlige graviditetsgener, der findes.

I den første halvdel af graviditeten vil de fleste fysiske gener skyldes ændringer i dit hormonbalance. I den sidste del af graviditeten vil dine gener skyldes øget belastning på grund af vægtstigningen og den store mave.

Så længe du ved, at graviditetsgenerne ikke er farlige for barnet eller dig selv, er det lettere at leve med dem. Du kan hjælpe dig selv ved at indstille dig på, at det selvfølgelig kan mærkes, at maven vokser. Selv om en graviditet kan være hård, når du står midt i det, så tænk på, at det går over, så snart dit barn er født.

Hvis du venter tvillinger, vil du sikkert opleve, at graviditetsgenerne er mere voldsomme, end hvis du blot venter ét barn.

Den første del af graviditeten

En graviditet er en periode med både fysiske og psykiske forandringer. Generelt kan du øge dit velvære samt forebygge eller mindske mange graviditetsgener ved at motionere dagligt samt spise sund kost. Men selvom du lever sundt, kan du godt opleve nogle af følgende gener gennem de første 12 uger af graviditeten.

Du vil sikkert opleve en periode med både glæde og forventning over det kommende barn, men det er også almindeligt at føle en ambivalens overfor graviditeten. Disse graviditetsstemninger kan komme og gå på skift og højst sandsynligt ikke på samme tid hos din partner. Tilknytningen til barnet og forberedelsen til forældrerollen starter allerede tidligt i graviditeten, og du vil formentlig også tænke over din egen barndom og dit eget forhold til dine forældre.

Kvalme og opkast

Mange oplever, at kvalme som en graviditetsgene. Det er ofte et af de tidlige tegn på graviditet.  For nogle kan kvalmen være næsten uoverkommelig, og for andre er den til at leve med. Uanset hvad kan du forebygge kvalme ved at spise ofte – men mindre måltider. Maden skal ikke være for fed og krydret. Nogle gravide kan også opleve kvalme ledsaget af opkast. Det skyldes en stigning i de kvindelige kønshormoner progesteron og østrogen. Det kan hjælpe med små hyppige måltider.

For flertallet stopper kvalme og opkast i løbet af de første 3 – 4 måneder. Kun i sjældne tilfælde er opkastningerne så belastende for den gravide, at hun skal behandles og indlægges.

Læs også: Kvalme og opkastninger under graviditeten

Træthed

En anden graviditetsgene er træthed. Du vil med stor sandsynlighed være meget mere træt, end du plejer. Du skal indstille dig på, at det nok vil være godt at gå lidt ned i tempo, lytte til din krop og forkæle dig selv med en middagslur og en god nattesøvn. Det kan også virke positivt på evt. kvalme og humørsvingninger.

Ømme bryster

Ømme bryster er også en gene, mange oplever under sin graviditet. Dine bryster vokser og bliver spændte, og det kan gøre ondt. Det vil aftage i løbet af de første måneder. Det kan hjælpe at anskaffe en god, støttende og ikke for stram bh.

Hovedpine og svimmelhed

Du kan som alle andre få hovedpine, som du kan tage almindelige hovedpinepiller for. Nogle oplever svimmelhed, hvis de rejser sig for hurtigt. Det er ufarligt, og du må bare rejse dig langsomt. Husk at indtage passende mængde væske i løbet af dagen, da væskemangel kan give de samme symptomer.

Følsomt tandkød

Da graviditeten kan påvirke tandsundheden, anbefales du et besøg hos tandlægen i løbet af graviditeten. Hvis du får tandkødsblødning, er det vigtigt, at du har en god tandhygiejne alligevel.

Forstoppelse 

Forstoppelse er også en almindelig graviditetsgene. Det kan forebygges ved rigelig væske, fiberholdig kost samt motion.

Humørsvingninger

Alle disse fysiske forandringer samt de overvældende følelser, som de fleste oplever, når graviditeten opdages, vil for mange gravide betyde, at de får humørsvingninger. Det er helt normalt.

Den miderste del af graviditeten

Fra 12 til 32. graviditetsuge oplever du sandsynligvis den periode, hvor du har færrest gener. Der kan dog gode forekomme følgende:

Ledbåndssmerter

Fra ca. 20. uge kan du måske mærke smerter i lysken, som skyldes, at livmoderen vokser. Der kommer træk på de ledbånd, som holder livmoderen på plads. Du kan ikke gøre noget ved det. Du må stoppe op og hvile, hvis det kommer, når du skynder dig. Det er helt ufarligt.

Plukkeveer

I den midterste del af graviditeten oplever mange generne ved plukkeveer, og det gør ondt. Det er livmoderen, som trækker sig sammen, og det er også helt ufarligt. Hvis du har mange plukkeveer, så vil det hjælpe at hvile sig lidt. Hvis plukkeveerne er regelmæssige (f.eks kommer hvert 10.min over et par timer), føles ligesom rigtige veer og ikke går væk, når du lægger dig ned, skal du kontakte dit fødested.

Den sidste del af graviditeten

De sidste 8 uger af graviditeten vil være præget af, at du begynder at tænke mere og mere på fødslen. Når du nærmer dig terminen, vil du have gennemgået en modningsproces, som gør, at du bliver klar til at føde. Du kan blive rigtig træt af graviditeten til sidst, hvor maven er stor, og du måske har fået nogle af de graviditetsgener, som er typisk til sidst.

Bækkensmerter

Du får en anden holdning, når maven er rigtig stor, som betyder, at du kan få ondt i ryggen og bækkenet. Der er øvelser for gravide, som kan afhjælpe det. Dit bækken bliver påvirket af hormoner igennem graviditeten, som skal klargøre bækkenet til fødslen. Dette betyder, at bækkenet bliver lidt mere løst, så det kan give sig under fødslen.

Du kan forebygge de værste bækkensmerter ved at indrette dine bevægelser og tempo, så det gør mindst ondt. Med andre ord – lyt til din krop og accepter, at det kan mærkes, at du er gravid. En mindre del af de gravide får behandlingskævende bækkenløsning.

Stakåndethed og halsbrand

Til sidst i graviditeten går livmoderen helt op til brystbenet, og der er således mindre plads til dine lunger og mavesæk. Du kan opleve at blive lidt stakåndet, få halsbrand og sure opstød. Det kan hjælpe at spise små måltider og ligge højt, når du skal sove. Du kan i håndkøb få præparater til gravide, som kan neutralisere mavesyren.

Væskeophobning

Du kan få væske (ødemer) i benene. Det kan hjælpe at ligge højt med benene i løbet af dagen og natten. Du kan også få akupunktur, som kan afhjælpe væskeophobning. Åreknuder på benene forebygges med motion og nogle gange af støttestrømper, som kan købes på apoteket.

Forstoppelse og hæmorider

I den sidste del af graviditeten kan du få forstoppelse og nogle gange hæmorider. Generne kan forebygges med fiberholdig kost og ved motion.

Træthed

I den sidste del af graviditeten er det også almindeligt, at du bliver træt igen. Du sover måske dårligt om natten pga. halsbrand, plukkeveer eller ømt bækken. Naturen forbereder dig på tiden efter fødslen, hvor du heller ikke får din nattesøvn de første mange måneder. Du kan hjælpe dig selv godt ved at hvile dig om dagen. Læs nogle gode bøger og byg rede.

Alvorlige graviditetsgener

Der er nogle få alvorlige graviditetsgener, som du omgående skal reagere på:

  • Blødning
  • For tidlig vandafgang
  • Aftagende/manglende fosterbevægelser
  • Pludselig voldsom væskeophobning evt. ledsaget af hovedpine og trykken i brystet.