Corona i skolen: Hvornår skal mit barn testes?

Sundhedsstyrelsen har opdateret sine retningslinjer for, hvordan tilfælde med coronavirus skal håndteres i skoler og dagtilbud. Her kan du læse, hvad der sker, hvis et barn er smittet med coronavirus i dit barns skole eller dagtilbud.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 2. september 2020

Efterår og vinter betyder mere tid indendørs for landets børn i skoler og dagtilbud. Derved stiger risikoen for smitte med coronavirus. 

Tilfælde med coronasmitte i skoler og dagtilbud har i stor stil sendt børn hjem rundt omkring i landet. Sundhedsstyrelsen har opdateret sine retningslinjer for at gøre plads til en mere systematisk håndtering af smitte på skoler.

– Vi har en øget opmærksomhed på smitte på skoler, fordi vi lige nu ser flere smittede elever og medarbejdere. Det er vigtigt, at den enkelte skole eller børnehave ved, hvad de skal gøre, når et barn eller en elev bliver smittet. Det er vigtigt, fordi det bidrager til at forebygge smitte både på skolen og i samfundet, siger Helene Probst, der er konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Der er coronasmitte i mit barns klasse – hvad skal der ske?

Ved genåbningen af skolerne var anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, at hvis én person blev testet positiv for COVID-19, skulle de nære kontakter i klassen, stuen eller gruppen sendes hjem, isoleres og testes for coronavirus.

I opdateringen af retningslinjerne skelner Sundhedsstyrelsen nu mellem, hvorvidt der er holdt 1 meters afstand i klasselokalet eller ej. Der er således to scenarier: 

Scenarie 1: Der er holdt 1 meters afstand i klassen

Er et barn eller en medarbejder smittet med coronavirus, og er der holdt 1 meters afstand i klassen, bliver det vurderet, hvem der er nære kontakter til den smittede. Nære kontakter til et barn kan være barnets legekammerater eller en god ven i naboklassen.

De nære kontakter skal testes for coronavirus to gange, mens de øvrige børn og medarbejdere bliver sendt hjem og skal testes én gang. Så snart børn og medarbejdere har fået svar på, at de ikke har coronavirus, og i øvrigt ikke viser symptomer, kan de vende tilbage til skolen eller dagtilbuddet.

Scenarie 2: Der er ikke holdt 1 meters afstand i klassen

Hvis anbefalingen om 1 meters afstand har været fraveget, og et barn eller en medarbejder har fået påvist coronavirus, bliver hele klassen, stuen eller gruppen betragtet som nære kontakter.

Alle skal derfor testes for coronavirus to gange. Når børn og medarbejdere er testet negative for coronavirus og samtidig ikke har symptomer på COVID-19, kan de igen vende tilbage til skolen eller dagtilbuddet.

Du kan læse mere om smitteopsporing af nære kontakter i Sundhedsstyrelsens informationsmateriale.

Børn under 12 år kan inden for den nærmeste fremtid testes på TestCenter Danmark. Det er Sundhedsstyrelsens og regionernes håb på den måde at nedbringe ventetiden på at få sit barn testet.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsens informationsmateriale