Børns feber

Der er mange måder, du kan måle dit barns temperatur på – for eksempel i øret, i endetarmen eller i armhulen. Se, hvilken metode der er mest præcis.

Af Per Grinsted, speciallæge i almen medicin, 06.08.2002

Hvad skal man være opmærksom på?

Små børns temperaturcenter er ikke helt udviklet. Det betyder, at deres temperatur kan svinge hurtigt både op og ned på skalaen. Det betyder også, at barnets temperatur påvirkers meget af dets omgivelsers temperatur.

Hvis det er meget varmt, skal man være opmærksom på det og klæde barnet af, så det kun er let klædt på. Barnet skal kunne komme af med varmen. Omvendt skal man hjælpe barnet med at holde på varmen ved at klæde det på, hvis det er meget koldt.

Hvad er barnets normale temperatur?

Barnets normale temperatur er mellem 36,5 og 37,5 grader celcius

Hvis temperaturen er målt i barnets endetarm, fås selve kropstemperaturen direkte. Den normale temperatur er mellem 36,5 -37,5 grader celcius.

En temperatur målt i barnets mund er cirka en halv grad lavere, og det samme gælder en temperatur målt i øret.

Temperatur målt under barnets arm er ikke særlig pålidelig. Den regnes for at være cirka én grad lavere end endetarmstemperaturen.

Undersøgelser antyder, at endetarmsmålinger er de mest præcise. Andre bruger øre-termometre, selvom det kræver stor præcision at sigte og ramme det rigtige punkt, især ved små børn. Husk eksempelvis ikke at måle på et øre, der lige har ligget på en varm pude. Eller et, der lige kommer ind fra kulden. Der skal helst gå 10-15 minutter, før ørets temperatur ikke er misvisende.

Hvordan kan man måle sit barns temperatur?

Endetarmsmålingen:

Den klassiske og mest præcise målemetode er endetarmsmålingen. Det er den bedste målemetode til børn under tre år. Den kan måles både med et digital termometer og et kviksølvstermometer. Hvis man har et kviksølvstermometer, skal man huske at slå det ned under 36 grader, inden man begynder.

 • Hvis barnet er under tre år, er det en god idé at lægge barnet tværs over sine knæ med dets mave ned mod ens lår, så man har et godt tag på barnet og kan se, hvad man laver.
 • Termometres spids påføres lidt vaseline og indføres roligt halvanden centimeter ind i barnets endetarm. Hold termometret roligt i to minutter, hvis det er et kviksølvstermometer.
 • For et digitaltermometer er tiden cirka 30 sekunder. Digitaltermometrene giver en lille bip-lyd fra sig, når de har målt færdigt.

Pande-termometer-strimler:

Strimlerme er blevet meget populære, men de er ikke særligt præcise eller pålidelige og anbefales derfor ikke.

Øremåling:

At måle temperatur i øret er en anvendelig målemetode, hvis man vil betale for apparatet. Øremålingen er hurtig. Den er mere populær hos de større børn end endetarmsmålingen, og så tager det kun et sekund for øremåleren at give temperatur-svaret.

Temperaturen er cirka en halv grad lavere end endetarmsmålingen. Man skal dog være opmærksom på, at der på termometret kan være flere indstillinger, og man skal naturligvis vælge den, der er beregnet på børn. Øretermometret skal også anvendes rigtigt for at give et pålideligt svar. Man skal derfor læse brugsanvisningen godt igennem, inden man begynder.

Den hyppigste grund til fejlmålinger er, at den temperatur, termometret måler, ikke er den rigtige, nemlig den fra trommehinden, men en fra et andet sted i øregangen. For at måle rigtigt er det nødvendigt at trække lidt op i barnets øverste del af øret, mens man måler. Derved retter man barnets lidt s-formede øregang ud, og termometret kan nu måle trommehinde-temperaturen. Det er en god idé at få vejledning i termometrets anvendelse, dér hvor man køber det.

Temperaturmåling under tungen:

Man kan også måle temperaturen i munden under tungen. Det er ikke anbefalesværdigt til små børn, da de kan finde på at bide termometret i stykker og komme til skade. Mundtemperaturen skal måles under tungen i to til tre minutter.

Temperaturen under tungen er en halv grad lavere end endetarmstemperaturen. Vær opmærksom på, at en mundtemperatur ikke er pålidelig de første 10 minutter efter, at man enten har drukket eller spist noget varmt eller koldt.

Temperaturmåling under armhulen:

Endelig kan temperaturen måles under armen, i armhulen. Denne målemetode er heller ikke anvendelig til små børn, da de ikke kan ligge stille længe nok, eller kan komme til skade med termometret, hvis de bevæger sig meget. Termometret lægges helt op i armhulen i 10 minutter. Temperaturen er cirka én grad lavere end ved endetarmsmålingen.

Hvorfor får barnet feber?

Feber er kroppens forsvars-mekanisme mod enten virus eller bakterier. Kroppen prøver at skabe så megen varme, at virus og bakterier ikke kan overleve. Feber hjælper derfor med til at bekæmpe sygdommen.

Hvad kan man gøre, hvis barnet får feber?

Giv godt med drikke:

Barnet har brug for mere væske, end det plejer, så det skal have meget at drikke, fordi det forbrænder mere og sveder med en høj temperatur. Giv barnet lidt at drikke ad gangen, men giv det tit. Om nødvendigt kun en teskefuld ad gangen. Hvis man kan lade sit barn drikke godt, gør det ikke så meget, at det ikke spiser noget af betydning i et par dage.

Barnet skal kunne hvile:

Hvis barnet har høj feber, har det også brug for at kunne hvile sig ind imellem og sove. Det behøver ikke ligge i sengen hele tiden, hvis det er friskt nok til at lege, men barnet skal have mulighed for at lægge sig.

Lad barnet køle af:

Afkøling kan være en god metode til at lade feberen falde. Ved høj feber er det nok for barnet blot at være i undertøj eller have ble på, så det kan komme af med varmen. Vær også opmærksom på, at der ikke er for varmt i værelset, hvor barnet befinder sig. Der må gerne være køligt, men ikke gennemtræk.

Feber skal ikke svedes ud:

Hvis barnet har kulderystelser, mens temperaturen stiger, må det selvfølgelig gerne få en dyne eller tæppe over sig imens, men når temperaturen er stabil, og barnet begynder at svede, skal det afkøles.

Febernedsættende medicin:

Hvis man vil bruge medicin til at slå feberen ned med, skal det være efter aftale med egen læge. Lægen kan fortælle, hvad der kan bruges til børn, og hvor meget de må få. Mængden af medicin afhænger af både alder og vægt.

Omsorg:

Syge børn er ofte trætte og irritable. De sover meget, og når de så er vågne, vil de have deres forældre hos sig hele tiden. De kan være pylrede og urimelige. Det er helt i orden at give efter og forkæle dem lidt, mens de er syge. Læs for dem, leg med dem og vær hos dem. Sygdom hos børn går oftest hurtigt over, og de bliver sig selv igen.

Hvornår er feber kritisk?

Se først og fremmest på barnet og brug den sunde fornuft.

Ser barnet medtaget ud? Ser det sygt ud? Er det helt anderledes, end det plejer at være?

Hvis ja, så skal man kontakte sin egen læge.

 • Har man et lille barn, der er under tre måneder gammelt, og det får høj feber, bør man kontakte lægen.
 • Hvis barnet græder vedholdende, er utrøsteligt og vanskeligt at vække, skal man kontakte lægen.
 • Feber over 38,5 grader i mere end tre dage bør undersøges.

Har barnet symptomer foruden feberen som dem, der er nævnt herunder, skal man også kontakte lægen:

 • Stiv nakke kan være tegn på meningitis. Det er heldigvis sjældent.
 • Hallucinationer – taler i vildelse.
 • Rødt udslet.
 • Besværet vejrtrækning.
 • Kramper.
 • Vedholdende opkast eller diaré.
 • Vedvarende ondt i halsen. Det kan være halsbetændelse .
 • Svien når barnet tisser, eller at det tisser ofte. Det kan være blærebetændelse.
 • Hvis barnet har andre sygdomme, eller hvis det lige har været opereret .

Hvis barnet får det værre og værre, skal man kontakte lægen.