Din søgning gav:

 

Børn på hospitalet

At blive indlagt på et hospital, kan være en voldsom oplevelse for et barn. Det er derfor vigtigt, at en person, som barnet er tæt knyttet til, lader sig indlægge sammen med barnet. Her kan du læse om, hvordan du forbereder dig selv og dit barn på en indlæggelse, samt hvad du kan gøre, for at berolige dit barn og gøre det mere tryg ved situationen.

Hvad er bedst?

Cirka 60.000 børn indlægges hvert år herhjemme. Hvert andet barn oplever på et tidspunkt i sit liv at blive indlagt. Det kan være for både stort og småt. Man kan i høj grad hjælpe sit barn gennem en indlæggelse ved selv at være til stede. Det har nemlig stor betydning for barnet, at det ikke er alene, men sammen med mor, far eller en anden tætknyttet person.

I de senere år har både fagfolk og forældre fået en større forståelse for, hvor meget det griber ind i et barns liv at være indlagt på hospitalet. For blot 20 år siden var man ret uvidende overfor, hvor meget en indlæggelse kan påvirke et barns udvikling og trivsel. Det mest almindelige var da også, at børn blev indlagt alene. I en lang periode fik forældrene endda at vide, at de helst ikke skulle besøge deres børn under indlæggelsen, for at børnene ikke skulle være til besvær på afdelingen med deres gråd og savn.

Når små børn pludselig bliver adskilt fra deres forældre, reagerer de først meget stærkt med gråd og søgen. Senere, når de savnede forældre stadig ikke dukker op, bliver de passive og apatiske. Det blev i sin tid betragtet som et tegn på, at børnene havde affundet sig med situationen, og de blev 'nemme' børn på afdelingen. Problemet er imidlertid, at disse børn er blevet skadet, fordi de oplevede et alvorligt svigt. For nogle fik det så alvorlige konsekvenser, at de resten af livet havde svært ved at knytte stærke følelsesmæssige bånd til andre mennesker.

I dag har man fået indsigt i disse psykologiske mekanismer, og det er nu en selvfølge, at forældre bliver 'indlagt' sammen med deres børn, så den voldsomme oplevelse kan normaliseres så meget som muligt.

Hvad kan barnet blive bange for på hospitalet?

Selvom man kan være med barnet på hospitalet under hele indlæggelsen, er der mange andre ting, der påvirker barnet og kan gøre det bange. På hospitalet møder barnet mange nye og ukendte ansigter. Pludselig er der en hel masse mennesker, der kommer hurtigt ind i barnets liv, og det kan virke overvældende. Prøv hele tiden på at forklare barnet, hvad det er, der foregår. Det er en god idé at bede personalet om at forklare barnet, hvad der skal ske, fremfor udelukkende at snakke hen over hovedet på barnet og forklare det hele til forældrene. Det er vigtigt, at barnet får en sand forklaring. Hvis man taler sandt, ved barnet, at det kan stole på en. Det er derfor en dårlig idé at sige til et barn, at noget ikke gør ondt, hvis det ikke passer. Så vil barnet miste tilliden til det, der bliver sagt, og til den person, der lyver.

På hospitalet er næsten alting anderledes, og det hele er stressende for barnet. Blot det at spise er anderledes. Der er ny mad, nye lugte, fremmede lyde og anderledes rutiner. Derfor er det godt at være nær ved barnet hele tiden, så det føler sig trygt. Nærheden og det at tale og forklare skaber tryghed for barnet. Det er en god idé at forsikre barnet om, at man er der hele tiden, og at man ikke går fra det på noget tidspunkt, hvis det er tilfældet. Hvis man skal afsted, må man så forklare barnet, hvornår man kommer igen og endelig holde aftalen.

Hvordan kan barnet reagere på et hospitalsophold?

Børn kan reagere meget forskelligt. Reaktionerne afhænger blandt andet af, hvor smertefuldt opholdet er. Nogle børn kommer let igennem et hospitalsophold og er trygge og tillidsfulde, blot de har deres forældre hos sig, mens andre reagerer meget kraftigt og måske har mareridt om natten. De sidste børn kan græde meget, men det er vigtigt, at de får lov til at græde og udtrykke deres angst. Det er også vigtigt, at man er hos barnet imens og fortæller det, at man godt kan forstå, at det er bange, men at man bliver hos det. Det er ofte en god idé at holde det i favnen eller holde det i hånden. Berøring beroliger.

Voldsomme reaktioner, hvor barnet kaster sig i gulvet af vrede eller ryster (tantrums), kan også forekomme. Det er vigtigt, at man forsøger at forholde sig roligt, også selv om det næsten er umuligt. Tal roligt med barnet og tag det i favnen, hvis det er muligt. Det er angsten for det ukendte, der får barnet til at reagere så voldsomt. Derfor må man endelig heller ikke skælde barnet ud, men berolige det og forsikre det om, at man er der og bliver hos det.

Nogle børn kan gå tilbage på tidligere udviklingsstadier og begynder for eksempel at sutte på fingrene eller tisse i sengen. Disse reaktioner viser, hvor bange barnet er og er helt naturlige. Det skal ikke skældes ud eller have at vide, at det er for stort til den slags. Det skaber blot mere angst. Vær hos barnet, hold om det og tal med det, så det genvinder sin sikkerhed. De omtalte reaktioner forsvinder lidt efter lidt, men måske først helt efter, at barnet er kommet hjem igen.

Der findes også børn, som nægter at spise. De kan trække sig ind i sig selv og vil ikke have noget med de voksne at gøre. De børn viser, at de er meget bange, så bange, at de næsten har mistet tilliden til andre mennesker. Det er meget vigtigt, at de får megen positiv kontakt. De skal tales med, holdes om, synges for, kildes og leges med, alt hvad man kan tænke sig for at få dem ud af skallen og ud i livet igen. Hvis det ikke lykkes for forældrene selv, er det nødvendigt med hjælp fra for eksempel en psykolog.

En del børn kan et stykke tid efter hjemkomsten fra hospitalet fortsat være plaget af mareridt og måske også være lidt mere ´umulige´ end ellers. Hvis barnet oplever tryghed, kærlighed og nærvær i hverdagen, ebber det ud med tiden. Der kan dog godt gå flere måneder.

Hvad kan man selv gøre for at gøre barnets hospitalsophold så godt som muligt?

Hvis man er så heldig, at man kan forberede barnet på hospitalsopholdet, er det en god idé. Der findes gode børnebøger på biblioteket, som man kan læse sammen. Man kan også købe et legetøjs 'lægesæt', så man kan lege nogle hospitalslege. Man må bare være forberedt på, at barnet, selvom det lægger krop til 'lægeundersøgelser' hjemme, kan reagere helt anderledes, når det kommer på hospitalet. Det nytter ikke at forvente, at barnet opfører sig pænt, når det bliver alvor, og man skal ikke skælde det ud for det. Barnet har oftest ikke kontrol over sine reaktioner. Man må aldrig true et barn med, at det skal opføre sig ordentligt, spise rigtigt og så videre, for ellers kommer det til lægen eller på hospitalet.

Man bør også selv forberede sig på, at barnet måske bliver indlagt. Ved at læse lidt om emnet og ikke mindst tænke forskellige situationer igennem, er man også bedre rustet, hvis barnet pludselig bliver akut indlagt. Det er selvfølgelig ikke kun barnet, som risikerer at blive chokeret. Det samme gør forældrene. Men det kan have en god og afdramatiserende virkning, hvis man selv forinden og på et fredeligt tidspunkt har sat sig lidt ind i forholdene og hvordan man bedst hjælper sit barn under en indlæggelse.

Man kan være så meget som muligt hos sit barn på hospitalet. Man kan i dag blive 'indlagt' sammen med barnet og kan dermed være hos barnet hele døgnet. Nogle hospitaler har ekstra senge, der bliver kørt ind på barnets stue, og andre tilbyder madrasser på gulvet. Hvis barnet har en ting, der giver det tryghed hjemme - for eksempel en bamse eller en sut - er det en god idé at tage det med.

Man kan lege med sit barn på hospitalet. Al leg kan hjælpe barnet igennem tiden som indlagt. Det kan bruge legen til at bearbejde de voldsomme oplevelser. Udvalgte eventyr og historier kan også have en bearbejdende virkning. -Historier, hvor det ´gode´ sejrer. Man kan også spille forskellige spil. Det er en god måde at få en tænkepause på, og det skaber samhørighed. Hvis man har et større barn, kan det være en god idé at leje en videomaskine eller nogle computerspil, så barnet kan få tiden til at gå. Lad dog ikke barnet sidde alene ved maskinerne, men vær sammen med det. Tal sammen om spillene eller filmene, så barnet mærker, at forældrene er interesserede og tager del.

Man skal altid bede personalet om at forberede barnet på, hvad der skal ske, hvis de ikke gør det af sig selv. Barnet bliver meget tryggere, hvis det altid får tingene forklaret. Man kan også bede personalet om at vise barnet nogle af instrumenterne, så det bliver mere fortroligt med dem og føler, det har en lille smule kontrol over tingene.

Hvis barnet går i børnehave, kan man undersøge, om børnehaven har mulighed for at besøge et hospital. På nogle hospitaler er der lavet 'børnedage', hvor børn kan komme på besøg. De bliver vist rundt og får fortalt, hvordan det er at være indlagt på et hospital, og de får lov at røre ved nogle instrumenter. Børn bliver ofte mere trygge, hvis de har været et sted før, og det giver dem en oplevelse af kontrol og sikkerhed.

Læs mere om emnet på hjemmesiden Børn på hospital.

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

lonni30

23/01/11 - 21:45

Hej... 

det er rigtig at man skal lad barnet reagere og gøre hvad man kan for at gøre barnet tryk...

jeg har et hjertebarn der i dag er 4½ år og har været meget på sygehuset med ham ..

og det jeg ville sige med det er at man skal tænke MEGET over hvordan man siger tingene .

som første gang vi var indlagt med den lille (der var 1 måned den gang) til hjerteoperation og han var på indensiv ville mine 3 andre børn der var 4½ år 6 år og 7½ år vi prøvet på at forberede dem på alle de ting han var koplet til og de maskiner vi havde forklaret at han havde slanget i næsen og maven og lidt om hvorfor osv ( alt i børnehøjde )..

drengen på 6 år den gang bed mærke i det med slangerne .. også lige med et hylet og skreg han der gik lidt før vi fik ham til ro og fandt ud af han syntes de var onde og han fortalte han syntes det er synd at hans lillebror skal ha de slanget .. så sagde han "BIDER" de ham?

og hvad tænkte jeg også var det at det gik op for mig at han trode det var RIGTIGE slanger og jeg måtte forklare igen...ha ha ha ha 

mit hjertebarn Emil og jeg har fundet vores egne ord for tingene som hår der skal måles et blodtryk er det at vi skal ha målt muskler .når han skal scanning af hjertet skal han lige spise nogle rosiner så vi kan se efter dem i maven ..eller når han skal se hvor meget han ilter sit blod er det at han skal ha krokodille på og se om den ville sutte på hans finger .også et drop hvad er nu det for noget .så det bliver til en lille vandhane der ikke er VARMT vand i kun dejlig vand ...

MEN ALDRIG ALDRIG skal der siges -- Vi tager lige et blodtryk eller vi tager blodprøver eller tager din temperatur -- 

for de må ikke ta der det er mit siger han.. ha ha ha ha

det var bare lige jeg ville minde jer om PAS PÅ hvor dan i siger tingene

Mange knus 

Lonni

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
14/29 uger snart 10. En del frygtGraviditet
14/2HundeforsikringOrdet er frit
7/2Hold barnedåben med det perfekte budgetLivet med børn
6/2Hej Mark Vi døjede kortvarigtOrdet er frit
6/2Det var her jeg fandtOrdet er frit
5/2Hej desperat mor. Jeg harSnart gravid
31/1I bestemmer det selv, menOrdet er frit
29/1Det værste er kviklån siderLivet med børn
26/1SpændendeOrdet er frit
25/1Kan man skade barnet ved sammenbøjningJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Annonce