Bliver jeg mon en god mor?

Af Therese C. Søegaard, coach og jordemoder, 18.05.2010

Det er en stor ting at vente sig – eller allerede være mor – og det er helt normalt, at man bliver overvældet af tanken om pludselig at skulle have ansvaret for et andet levende væsen. Det er helt normalt – men der er også en grænse for, hvor meget man skal bekymre sig.

Når vi som mennesker udsættes for nye og ukendte situationer, som at vente et barn, reagerer vores hjerne helt instinktivt på dette og fortæller bevidstheden, at der er fare på fære. Alarmklokkerne bliver aktiveret, og din hjerne begynder herefter at finde på løsninger – så du igen kan opnå ro.

Man opnår en smule ro ved at føle, at man tænker over problemet, men sjældent finder man på gode løsninger, som har langsigtet virkning, fordi man handler i en form for panik. Man slukker altså ildebrænde, frem for at forebygge dem. Det bedste råd, jeg kan give dig i denne situation er derfor, at du nu går igang med at forbygge alle de ildebrænde, som du vil kunne komme ud for som mor. Dette kan du gøre ved, at tage nedenstående råd til dig.

1) Som mor har du ikke 100 % kontrol
Uanset hvor meget energi og planlægning, du bruger på at forudse alle tænkelige situationer, kan du ikke vide dig sikker på, hvad fremtiden bringer. Tilpas dig nuet, og indstil dig på, at ting kan komme bag på dig. Og at det er okay.

2) Du må gerne lave fejl
Som mor er det ok at fejle i jagten på, hvad der virker i jeres liv.
Der findes utallige bøger, veninde-beretninger og velmenende råd om, hvordan man bedst muligt håndterer børn, men i sidste ende er alle forældre og børn forskellige, og der er ingen ‘rigtig’ og ‘forkert’ måde at være forældre på. Derfor er det allervigtigste, at du lærer dig selv som forælder og dit barn at kende – så I sammen kan finde ud af, hvad der virker i jeres liv. Vejen dertil kan være lang, og det er ok – nærmest nødvendigt – at lave fejl i denne proces. Sådan lærer du nemlig også, hvad der er rigtigt for dig.

3) Som mor kan du ikke gøre det bedre end dit bedste
Derfor er der ingen grund til at ‘slå dig selv i hovedet’, når du opdager andre og bedre måder at gøre tingene på. Livet er en lang lærdom. Du gjorde dit bedste ud fra de forudsætninger, du havde på daværende tidspunkt.

4) Som mor vil du aldrig vide, om du gør det rigtige
Mange af de beslutninger, man træffer som forældre, vil man aldrig få at vide, om var de rigtige. Man træffer beslutninger ud fra den viden, man har her og nu, og ved at vide man gør sit bedste, må man finde tillid til, at ens dømmekraft ikke er helt gal.

5) Du er ikke på bar bund
Du skal huske på, at du har en masse ressourcer med fra dine tidligere erfaringer i livet. Tænk på, hvordan du har kunne klare en masse udfordringer før, og benyt nogle af de samme metoder i din forældre-rolle.

6) Tro på, at du kan
Det er ‘ikke bare’ at tage disse sætninger til dig. Nej, det kræver, at du beslutter dig for at tro dem. Det kan godt være, at du lige nu ikke er helt overbevist om, at det vil virke, men prøv det af et par uger, og se hvad der sker. Du kan altid droppe dem igen.