Barnets motoriske udvikling

Dit barns krop er omdrejningspunktet i en eksplosiv, motorisk udvikling i det første leveår. Det er hård muskel- og koordinationstræning, men omkring et år efter dit barn er kommet til verden, vil det være i stand til selv at kravle og gå rundt. Læs her med, hvilke motoriske faser, dit barn gennemgår det første leveår.

Af Elna Søndergaard, fysioterapeut med speciale i børn, 15.12.2008

Her kan du læse om barnest motoriske udvikling fra fødslen og til de første skridt.

Mange forældre vil gerne have en oversigt over, hvornår små børn skal kunne rulle om på maven, kravle og gå. Men da alle børn udvikler sig forskelligt, kan man ikke sige nøjagtigt, hvornår et lille barn skal kunne hvad.

Faktisk skal der ret store afvigelser til, før man taler om, at et barn ikke udvikler sig, som det skal. Derfor er der ikke angivet alder på de forskellige udviklingstrin i artiklen.

I livmoderen

Allerede i livmoderen bliver fosteret stimuleret. Både fostervandet, livmodervæggen og morens bevægelser stimulerer barnet, men også lyde fra morens krop og omgivelserne er med til at udvikle barnet. Samtidig bevæger barnet sig også i livmoderen; det plasker rundt og man ved at fostre også sutter på fingre.

Det nyfødte barn

Umiddelbart efter fødslen er barnet i stand til at møve sig op over morens mave, hvor det søger efter brystet og sutter på brystvorten.

Lægges barnet på maven, drejer det hovedet til siden. Alt dette skyldes reflekser eller ubevidste bevægelser, som sikrer, at barnet kan trække vejret og tage føde til sig.

Det nyfødte barn har også andre reflekser som blandt andet gribereflekser i hænder og fødder, der gør det i stand til at holde hårdt fast om eksempelvis en finger. Efterhånden som nervesystemet modnes og musklerne styrkes, vil reflekserne forsvinde, og barnets bevægelser bliver istedet bevidste.

Ned på maven

Den første motoriske opgave, barnet står overfor, er at blive stærk nok til at holde hovedet. Nakke-, hals-, skulder- og rygmusklerne hos det nyfødte barn er endnu for svage til at løfte og holde det store og tunge hoved.

Når barnet ligger på maven og bevæger sig – også bare en lille smule – styrkes de muskler, som i fremtiden skal holde hovedet og overkroppen i den oprejste og siddende stilling. Derfor skal barnet om på maven, når det er vågent. Hvis barnet ligger på maven ofte, mindsker man også risikoen for skævt kranie, fordi barnet kun ligger på ryggen, når det sover.

De styrkede muskler gør det også lettere for barnet at dreje hovedet i søvne.

Mange børn brokker sig, når de ligger på maven. Du kan hjælpe barnet ved at lægge dig på gulvet sammen med det. I starten kan du lægge barnet på din egen mave, for her er det lettere for det at løfte hovedet, og så får det også dit glade og opmuntrende ansigt at se på. Senere kan du lægge dig foran eller ved siden af barnet med yndlingslegetøjet. Du kan også lægge barnet hen over dine lår, mens du sidder ned.

At holde hovedet

I løbet af de første måneder, får barnet mere og mere styr på hovedet. Når barnet ligger på maven, begynder det at løfte og holde hovedet. Bevægelserne er stadig ukoordinerede og barnet vil tabe hovedet og løfte det igen mange gange. Det er ren styrketræning for babyer!

Der går dog ikke længe, før bevægelserne bliver roligere og mere kontrollerede. Herefter vil barnet forsøge komme op på strakte arme og siden hen ned på albuerne og underarmene. Her har barnet stabilitet til at kunne orientere sig og udforske de nærmeste omgivelser.

Fra én stilling til en anden

Som regel ruller børnene først fra maveliggende til rygliggende og senere fra ryggen til maven. De første mange gange sker det tilfældigt, men efterhånden erfarer barnet, at det selv har indflydelse på, at det sker. Det er en fantastisk erfaring for barnet, som de første levemåneder ellers er helt afhængig af hjælp.

Din opgave er at indrette stuen, så barnet har gulvplads. Det er vigtigt, at barnet får noget ud af sine anstrengelser, så sørg for, at der er noget at rulle hen til, række ud efter og få fat i.

Igen og igen og igen…

Ser du nøje efter, vil du opdage, at barnet varierer sine bevægelser og gentagelser. På den måde erfarer barnet, hvordan det nemmest kan udføre bevægelsen og f.eks. rulle hen til dig.

Du skal opmuntre og lege med dit barn, men det er barnet, der skal gøre arbejdet for at udvikle sig. Tænk på, at hver gang du gør noget for dit barn, for eksempel rækker det bamsen, som ligger udenfor rækkevidde, så fratager du dit barn en motorisk erfaring, som er vigtig i den store sammenhæng.

Op og sidde

På puslebordet begynder barnet efterhånden at løfte numsen, og på maven på gulvet begynder det at stikke rumpen i vejret. Dette er alt sammen vigtige bevægelser, når man skal lære at sidde og at kravle!

I første omgang skubber barnet sig bagud og havner ofte under sofaen eller rundt om et bordben. Og ind i mellem – når anstrengelserne lykkes – ender barnet i siddende stilling!

Hvornår må mit barn sidde selv?

Barnet må sidde selv, når det selv kan komme fra liggende til siddende stilling. Først dér har det balancen og musklerne til at holde ryggen i den siddende stilling.

Det er vigtigt, at musklerne er stærke nok til at holde ryggen ret, før barnet begynder at sidde selv og lege. Årsagen er, at det lille barns knogler er bløde og letpåvirkelige for tryk. Tænk bare på kranierne, som bliver skæve, fordi barnet sover med hovedet til den samme side.

Barnet må dog gerne sidde kortvarigt i en høj stol og spise, men autostole er – som ordet siger – til at bruge i bilen og kun i bilen.

Barnet vil fremad

Det kræver stor koncentration og koordination at lære at kravle. Inden det lykkes barnet at komme fremad, øver barnet sig ved at:

  • stå på alle fire i lang tid
  • falde ned på maven og rejse sig igen
  • rokke frem og tilbage
  • løfte den ene arm, vælte og komme op igen
  • løftet armen igen og sætte den hurtigt ned

Pludselig efter mange, mange anstrengelser, så kravler barnet! Det er en helt ny verden, der åbner sig for barnet. Selv om bevægelserne igen er usikre og ukoordinerede, så går der ikke længe før der er fart over feltet.

Undervejs er det vigtigt, at du hjælper barnet ved at veksle mellem opmuntring og ro til at eksperimentere. Når du lokker barnet med legetøj, så lad være med at rykke det længere væk, når barnet næsten er fremme – lad det ligge! Barnet arbejder hårdt og skal have sin belønning. På den måde lærer barnet også noget om, hvor langt der er fra den ene ting til den anden, samt hvordan det skal koordinere øjne og hænder i en bevægelse for at få fat i noget.

Verden er så stor, så stor

Når barnet har fundet ud af at komme omkring for egen kraft, er det vigtigt, at barnet har noget at kravle hen til og undersøge. Det kan for eksempel være en hylde i reolen med barnets bøger, et skab i køkkenet med plastikbeholdere eller et bord i passende højde til at trække sig op.

Har man trapper i huset, så er det nu, man skal vælge, om barnet skal lære selv at kravle op og bakke ned, eller om man vil bruge en masse energi på at holde barnet væk fra denne spændende, motoriske udfordring. Et trappegitter for oven kan dog anbefales.

De første skridt

Når barnet først har kravlet, øver det sig på den næste udfordring: at komme op og gå! Men faktisk foregår barnets første skridt i løb. Det kræver nemlig rigtig meget af balancen at gå – meget mere end at løbe med overkroppen let fremadhældende. Derfor starter barnet selvfølgelig med at løbe.

Ofte har barnet noget i hånden, når det øver sig på at gå – en klods eller en sok. Det giver en stabilitet omkring skulderåget, og det er en rigtig god hjælp, når man skal holde balancen.

Herfra er det bare derudaf, og inden længe både hopper, danser og cykler dit lille barn.

[mothergroup-baby]