Din søgning gav:

 

Balance i hverdagen

Det kan være svært at få familie, arbejde, venner og fritid til at gå op i en højere enhed. Mange - særligt kvinder - ender med stress og udbrændthed i deres forsøg på at nå det hele. Lifecoach Sofia Manning giver her gode råd til, hvordan du kan få hverdagen til at hænge sammen uden stress.

Læs også...

Nyt & Sundt - gratis

Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen danmark. Den indgår i deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal og er gratis. Du kan se de tidligere numre og tilmelde dig på Sygeforsikringen danmarks hjemmeside.

Man behøver ikke at være medlem af 'danmark' for at modtage nyhedsbrevet.

 

Sofia Manning

Læs mere om Sofia Manning på: www.sofiamanning.com

 

Læs mere

Bobby Zachariae: ’Stresskompetence’, Rosinante.

Bo Netterstrøm: ’Stresshåndtering’, Hans Reitzels Forlag.

Bodil Jönsson: ’Ti tanker om tid. Til dig, der har alt – undtagen tid’, Rosinante.

Lis Lyngbjerg Steffensen: ’Effektiv uden stress - en ny arbejdsmodel’, Børsens Forlag.

Joanna Gutmann: ’Stresshåndbog - Om at overvinde almindeligt forekommende problemer’, Forlaget Birmar.

Bjarne Toftegård: ’Stress eller ikke stress - valget er dit’, Forlaget Go´ Bog.

Uffe Stenstrop: ’117 måder at undgå stress på’, Nyt Nordisk Forlag.

 

Balance i hverdagen

Styrter du rundt fra tidlig morgen til sen aften for at nå det hele? Tager du dig selv i at stå og trippe utålmodigt, når dine børn vil fortælle dig noget? Har du konstant dårlig samvittighed, fordi hverken jobbet eller familien får tilstrækkelig af din opmærksomhed? Er du virkelig nødt til at sige dit spændende job op og blive hjemmegående for at få hverdagen til at hænge sammen? Vi har spurgt lifecoach Sofia Manning om, hvordan man finder balancen i sit liv.

Livet i et hamsterhjul

Mange af os løber i et evigt kapløb fra den ene opgave til den anden – vi har så travlt, at selv hyggestunden med familien ender med at blive et af de mange projekter i vores kalender. Vi føler os pressede og stressede, uanset om vi er hjemme eller på job. Det er skruen uden ende; et hamsterhjul vi ikke kan springe af. Der er med andre ord ikke balance i vores liv.

Hvordan stress opleves er individuelt. De fleste af os bliver irritable og får søvnproblemer, og nogle bliver i dårligt humør og får nedsat hukommelse med risiko for depression, mens andre oplever stor træthed, hovedpine og svimmelhed. Er man syg eller har allergi, vil symptomerne forværres under stress. Kronisk stress kan desuden være en væsentlig årsag til hjertesygdomme.

Undersøgelser viser, at omkring hver tiende dansker ofte føler sig stresset, og at kvinder føler sig mere stressede end mænd. Især gælder det alderen fra 25 til 44 år, hvor 14 procent af kvinderne ofte er stressede, mens tallet ligger på 11 procent for mændenes vedkommende. Tallet har været stigende de sidste 15 år og vil fortsætte med at stige, hvis ikke vi gør noget ved det.

Balance gennem ærlighed

Lifecoach Sofia Manning mener, at vi hver især har et ansvar for at skabe os et liv uden kronisk stress. I arbejdet med at skabe en god balance i tilværelsen, kræver det, ifølge Sofia Manning, at vi først og fremmest er ærlige over for os selv. Ellers kan vi ikke komme i kontakt med, hvordan vi ønsker vores balance. Dernæst handler det om at have fokus på det, som er vigtigt for os.

"Hvad prioriterer du højst? Er det familien, jobbet, børnene, manden, vennerne eller noget helt andet? Det er vigtigt at gøre sig tanker omkring sine prioriteter, hvis man skal have balance i sin hverdag, så det ikke ender med, at det er alt muligt andet end de vigtige ting, der fylder. Mange af dem, jeg coacher, siger, at de prioriterer familien højst eller sig selv, men når det kommer til stykket, er det ikke sådan, de lever. Prøv at se tilbage på dit liv det sidste år. Det kan du gøre ved at forestille dig, at du ser en videofilm om dig selv et år tilbage i tiden. Tit viser det sig nemlig, at for eksempel et karrierespring eller et nyt køkken har fyldt meget mere, end du troede", siger Sofia Manning.

Skab frirum

"Når du opdager, at du ikke har levet efter dine prioriteter, forstår du bedre, hvorfor du er stresset, og så er det lettere at gøre noget ved. Det kræver tid at prioritere sit liv, så tag en dag eller en weekend for dig selv, selv om det kan være svært med hjem, børn og mand. Det er en god investering", siger Sofia Manning.

Copyright: PhotoDisc

Når du skal finde dine fremtidige prioriteter, er det en god idé også at se på dine forventninger til dig selv. Er de realistiske? Hvis du for eksempel ikke har været den supermor, du ønskede at være, må du arbejde med dine forventninger til dig selv.

"Vær ærlig og spørg dig selv, hvordan du både kan være en god nok mor og gøre det godt nok på jobbet efter dine standarder. Lad være med at søge det perfekte. Min erfaring er, at de lykkeligste mennesker er dem, der tør stå ved deres helt egen måde at få tingene til at fungere på. Disse mennesker gør sig tanker om, hvordan de vil strukturere deres tid, så de får mere tid til at leve, som de vil. Vi er nødt til at foretage fravalg for at leve efter vores prioriteter – vi kan ikke det hele."

"Bed om hjælp, især hvis du har små børn. Du kan for eksempel sørge for at bo et sted, hvor der er andre børnefamilier, så kan I kan aftale at skiftes til at bringe og hente. Hvis du ønsker at prioritere motion, kan du måske kombinere motion med andre af hverdagens gøremål. Du kan måske blive håndboldtræner, hvis din søn går til håndbold eller løbe en tur, mens han er til træning. Jeg kender flere småbørnsmødre, der køber ind for hinanden, så man slipper for at gøre det så ofte. Se i det hele taget på, hvordan du kan forenkle din hverdag, og slip noget af kontrollen i forhold til din familie – få en barnepige en gang imellem, så I som par kan komme lidt ud alene sammen. Det gælder om at tænke i nye kreative baner", siger Sofia Manning.

10 veje til balance:

 • Spørg dig selv: Hvor tilfreds er jeg med mit liv på en skala fra 0-10 lige nu? Svar intuitivt.
 • Hvis jeg skal være super tilfreds, hvilke prioriteter vil jeg så have? Er det familie, karriere, mig selv, sundhed, venner, bekendte, udvikling...?
 • Sørg for at dine prioriteter stemmer overens med virkeligheden.
 • Undgå at stresse dig selv med negative tanker om, hvad chefens ansigtsudtryk betyder, og hvor uretfærdigt det er, at han giver dig den møgopgave osv. Måske har chefen ikke tænkt personligt, da han gav dig opgaven. Høje standarder for, hvad der er uretfærdigt, stresser.
 • Tingene ser mindre dramatiske ud efter en nats søvn, så er det værd at bekymre sig? Vent hellere og se! Det er jo gået før, så mon ikke også det går nu?!
 • Er du ved at køre dig selv op i en negativ tankespiral, så tag en pause – hold fri i morgen eller slap af i weekenden, selv om du har mange ting, du burde gøre. Skab ro, for så går stressen væk.
 • Få det basale planlagt i din hverdag (rutiner, hente/bringe-aftaler, møder osv.), så du skaber tid til det, du prioriterer højst.
 • Få børnene med i de hjemlige gøremål.
 • Find glæde i dine daglige opgaver frem for at stresse over dem.
 • Vær til stede i alt, hvad du foretager dig. Vær nærværende over for dem, du holder af. Følelsen af samhørighed opstår oftest, når der er plads og tid, og ikke når man er på vej med børnene til ballet og tænker over arbejdet imens.

Skab psykisk overskud

 • Brug tid på dig selv – træk vejret og vær til stede i dig selv.
 • Få noget fysisk ind i dit liv, så du ikke lever for meget i hovedet – dyrk yoga eller sæt dig ned og luk øjnene engang imellem.
 • Lyt til musik og dans i din stue eller gå en tur og kig på et træ.
 • Hvad er du taknemmelig for? At være taknemmelig giver en god og afslappet følelse.
 • Det er tankerne om travlheden, der gør os stressede, ikke selve travlheden. Ofte kører tankerne med os, så det er en god idé at observere sine tanker. Lad tankerne være, for de forsvinder hurtigt, hvis du inviterer dem indenfor. Er du for eksempel bange for at blive fyret, så sig ’ja og hvad så’, for så forsvinder tanken.
 • Læs bøger om selvudvikling.
 • Opsøg en coach, en psykoterapeut eller en psykolog, hvis du har brug for hjælp til at vende dine tanker og få dine prioriteringer på plads.

Bliv ven med den dårlige samvittighed:

 • Tillad dig selv at have dårlig samvittighed en gang imellem, ellers bliver det bare dobbelt selvhad, når du får dårlig samvittighed over at have dårlig samvittighed.
 • Hvad er den positive hensigt bag din dårlige samvittighed? Måske er den et tegn på, at du skal gøre noget anderledes...
 • Husk at du ikke er den eneste med dårlig samvittighed. Der skal være plads til alle følelser og tanker, så længe du ikke har kronisk dårlig samvittighed, der hæmmer dig. Måske er det bare en vane.
 • Slip af med stress over den dårlige samvittighed ved enten at acceptere den eller ændre noget. Det er stressende altid at gå rundt og føle, at tingene burde være anderledes.
 • Hvis du føler dig som en dårlig mor, så prøv at acceptere tanken. Undgå at tænke videre på andre situationer, hvor du også er en dårlig mor eller bekymre dig. Sig til dig selv, at ’lige nu vil jeg tillade mig at være dårlig mor’, for tanken er der jo alligevel, så det er et mærkeligt selvbedrag at tro, at tanken vil gå væk ved at bekymre sig om den. Negative tanker og følelser bliver mindre, når man mærker dem og accepterer dem i stedet for at yde modstand. Og stress forsvinder.
4.166665
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.2 (6 stemmer)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


5 kommentarer

september19

06/10/10 - 23:23

Hej

Jeg har lige læst artikelen, og synes at den rammer plet, lige i øjet. Den er vel formuleret og jeg er glad for at have læst den. Jeg fik sat nogle ting/emner i perspektiv :)

Et stort tak!

Venlig hilsen

september19

Stress Symptomer

09/03/11 - 08:48

Kommentaren er slettet af brugeren

Stress Symptomer

09/03/11 - 08:51

Tak for de gode råd. Der var et par stykker jeg vil prøve af på mine egne stress symptomer. Jeg er kommet af med de fleste af dem, men altid godt med ny inspiration.

DVVP

08/11/11 - 09:18

Det er sket for mig at enden er der hvor, trætheden har overtaget og energien er brugt op, for ikke udrettet noget og hverdagens trædehjul køre bare. Ingen tilfredshed i længere tid af gangen og ingen overskud til alle de ønsker der er i livet for mig selv, min mand eller mine snart 2 børn.

Det kan være hårdt at føle sig uduelig og ugidelig, og dette slider også på hele situationen.

 

 

siouxvox

14/01/13 - 10:03

Hej,

Rigtig god artikel. Jeg synes også det kan være svært at balancere hverdagen. Jeg har lige fundet et magasin, med super brugbare artikler om at huske at prioritere tid til dig selv og ikke kun være "mor". Det er gratis.

Få det her: http://www.liv-stil.com

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
19/3Det kender jeg alt til. harJuni 2008
2/3Kære Fuglemor Jeg er sikkerSeptember 2018
27/2Fætre kusiner og at færdes sammen med mosters...September 2018
27/2Kusiner og fætre og det at færdes sammen September 2019
23/2Re: Babysvøm og vandtemperaturDecember 2004
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/3Manglende sex livOrdet er frit
14/3Amnionhinde sidder ikke fast Graviditet
10/3Hjælp en kommende farGraviditet
9/3Kviklån siderne er forfærdelige!Livet med børn
6/3Kommende far søger hjælp!Ordet er frit
5/3Hjælp en kommende farOrdet er frit
26/2Graviditetstøj hvorfra?Graviditet
21/2Har nogen anden gået igennemOrdet er frit
20/2Gravid?Graviditet
19/2Førstehjælpskursus til redning af en baby?Livet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Min datter leger med sin egen afføring
Sundhedsplejerske HejJeg er far til en datter på 2 år, som har fundet ud af, at hun kan ...
Leger jeg for vildt med min lille datter?
Sundhedsplejerske Jeg har en SKØN datter, der er 4,5 måned. Hun trives, vejer 8 kg og er...
Annonce