Autisme: Hvad kendetegner autistisk adfærd?

Foto: iStock.com

Autisme er en udviklingsforstyrrelse, hvor børn har manglende empati og indlevelse og samtidig har det vanskeligt med socialt samvær. Læs mere om, hvad der kendetegner autistisk adfærd. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 7. november 2019  

Da autisme anses som et spektrum, hvor det kommer til udtryk i forskellige grader, kan det være svært helt præcist at afgøre, hvor mange der har autisme. Man anslår dog, at det er omkring 1% af den danske befolkning, hvor der er fire drenge med diagnosen for hver pige med autisme.

Læs også: Gener er den vigtigste årsag til autisme 

Indsnævrede interesser, mekaniske lege og manglende fantasi 
Autisters adfærd er generelt præget af udfordringer, når det kommer til det sociale samspil med andre mennesker. Til gengæld er de generelt mere visuelle og gode til at løse handlingsprægede opgaver. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at de er særligt gode til at kopiere mønstre, som ikke umiddelbart giver mening. Samtidig er de ofte skrappe til puslespil, fordi de er særligt gode til at adskille brikkernes form fra billedet uden at blive distraheret. 

Deres lege med legetøj kan være meget indsnævrede og virke meget mekaniske – et eksempel på det kan være, at barnet går meget op i biler, som skal stilles i en bestemt rækkefølge igen og igen og har svært ved at være med, hvis et andet barn vil lege biljagt. 

Deres evne til at opfinde fantasihistorier er desuden mindre end andre børns, og de har svært ved at skifte mellem virkelighed og fantasi. Eksempelvis kan det være svært at være med på den præmis, at en klods det ene øjeblik er en byggesten og det næste en brandbil, at en banan kan bruges som telefon, og at Camilla er prinsesse om formiddagen og løve om eftermiddagen.

Læs også: Ingen sammenhæng mellem MFR-vaccine og autisme 

Sociale udfordringer
Austisme er blandt andet kendetegnet ved udfordringer i sociale situationer. Det kommer særligt til udtryk i manglende empati – altså evnen til at leve sig ind i, at andre mennesker kan tænke og føle anderledes end en selv. 

Et af autismens grundsymptomer er blandt andet samspilsforstyrrelser, hvor det virker som om, at barnet ikke savner samvær. Dette kan ses ved, at blikkontakten næsten altid er afvigende, ligesom det er mere fokuseret på ting end mennesker. Disse træk viser sig som regel ved to-årsalderen.

Du kan læse mere om autisme i Netdoktors artikel om emnet

Kilde: Netdoktors artikel om autisme, Socialstyrelsen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her