Årsager til nedsat hørelse hos børn

Nedsat hørelse hos børn kan skyldes flere ting, og det kan både være midlertidigt og kronisk.

Af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 19.08.2019

Der er flere årsager til, at nogle børn har nedsat hørelse, men fælles for det er, at det kan påvirke barnets sproglige udvikling. Derfor er det vigtigt som forældre at holde øje med, om barnet ikke udvikler et talesprog, ikke reagerer på lyde fra lydkilder, som det ikke kan se, fortrinsvist reagerer på andre sanseindtryk eksempelvis lys, vibrationer og berøring, og ofte bruger tegn, når det prøver at udtrykke sig. Det kan nemlig være tegn på, at barnets hørelse er nedsat. 

Læs også: Børns tidlige sprogudvikling 

Årsager til hørenedsættelse 

 • Medfødt hørenedsættelse
  Medfødt hørenedsættelse opdages ofte meget tidligt, da alle børn får en hørescreening kort efter fødslen. Børn med medfødt høretab kan i dag behandles ved at indoperere en elektrode i øresneglen, og disse udvikler ofte et næsten normalt sprog.

 • Blokeret øregang og øregangsbetændelse
  Ørevoks kan tilstoppe øregangen og nedsætte barnets hørelse. Dette behandles hos ens egen praktiserende læge eller øre-næse-halslægen med en øreskylning eller oprensning af øregangen. Betændelse i øregangen kan lige så nedsætte hørelsen, men kan behandles med oprensning og øredråber eller salvemecher, som består af gazestrimler med salve, som lægges i øregangen.

Læs også: Børns senere sprogudvikling

 • Benæder
  Benæder er en tilstand, hvor der danner sig en godartet svulst i mellemøret. Årsagen vil oftest være, at døde hudceller er kommet ind i mellemøret, typisk via et hul i trommehinden, men det kan også være medfødt. Hudcellerne, som skaber dette problem, har evnen til at “spise” knoglevævet i mellemøret. Behandlingen består i at fjerne svulsten ved operation.

 • Akut og kronisk mellemørebetændelse
  Mellemørebetændelse kan også forårsage hørenedsættelse. Akut mellemørebetændelse kan behandles med antibiotika, og ved gentagne tilbagevendende mellemørebetændelse kan det behandles med trommehindedræn. 

 • Infektioner, arvelige lidelser eller andre lidelser i det indre øre
  Infektioner i øresneglen kan ødelægge det indre øres nervesystem og nedsætte barnets hørelse. 

Du kan læse mere om nedsat hørelse hos børn i Netdoktors om emnet artikel her

Kilde: Netdoktors artikel om nedsat hørelse hos børn