Afvænning af sut

Nogle børn elsker sutten og vil helst ikke af med den. Hvornår og hvordan skal man vænne sit barn fra sutten?

Opdateret af Anne Brødsgaard, 25.01.2010

Spørgsmål til Sundhedsplejersken:

Ekstrem glad for sut
Min datter på to år er ekstrem glad for sine sutter. Ud over at bruge sutten, når hun skal sove (hun skal helst have en stor håndfuld af dem i sengen), så beder hun ofte om en sut, når jeg henter hende i vuggestuen, eller når vi kommet hjem, og hun ligger på sofaen og slapper af til musik eller en video.

I weekenden skal vi virkelig være efter hende for at ikke hun skal bruge sutten i dagtimerne, hun vil helst have den hele tiden, men når jeg spørger, om jeg må få den, så får jeg den som regel også, medmindre hun er meget træt eller ked af det.

Bruger ikke sut i vuggestuen
Nu ved jeg, at hun slet bruger den i vuggestuen. De har ikke engang en sut med i lommen til hende for en sikkerheds skyld, når de er ude at gå en tur. I går fortalte pædagogen så, at hun havde sovet middagslur uden sut i hele denne uge.

Afvænning nu?
Skal vi gribe chancen og få hende til at smide sutten helt, eller er hun ikke klar endnu? Man plejer jo at sige omkring 3-års-alderen, også med hensyn til tænderne (hendes tænder bærer tydelig præg af, at hun bruger sut), derfor er jeg i tvivl, om det mon er for tidligt. Jeg har nemlig hørt at man endelig ikke skal fjerne sutten fra dem for tidligt, da det kan føre til trauma.

Hvis du mener, at det er det rigtige at gøre det nu, hvordan griber vi det så bedst an? Hun forstår jo ikke konsekvenser endnu, og ved ikke helt hvad det betyder at lave en aftale.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Hilsen Pernille

 

Svar fra sundhedsplejersken:

Hej Pernille

Brug sutten som trøst
Det er super fint, at hun undværer sutten “ude”, men trods tænderne vil jeg anbefale, at hun fortsat får lov at bruge sut hjemme. Hun er stadig kun en lille pige, og min erfaring er, at hvis de slipper sutten for tidligt, er det ofte, at de får tilbagefald senere – meget senere – og da kan det være vanskeligt at få afskaffet sutten igen.

Sutten er tryghed
Sutten er med til at give hende tryghed hjemme og dermed ruste hende til at klare sig uden i de andre timer, og når hun er ude blandt “fremmede”. Når alt det er sagt, vil jeg naturligvis anbefale, at sutten bruges med omtanke og taktisk på hjemmefronten, så det ikke bare er en vane. Det vil sige, hun kan få den, når den skal trøste eller give tryghed, ikke noget med at rende rundt med den i dagtimerne og i weekenden.

Mælketænder retter sig hurtigt
Jeg har desuden konfereret med en børnetandlæge. Hun bekræftede, at tænderne hurtigt – forbavsende hurtigt – retter sig igen, efter at sutten er afskaffet, når det er mælketænderne der er tale om.

Sut eller tommelfinger?
Tænk også på, at hvis I afskaffer sutten for tidligt, så kan barnet finde på at erstatte tabet med tommelfingeren. Og den kan være endnu sværere at vænne dem fra, da den jo er der hele tiden. Mange børn fortsætter derfor med denne dårlige tommelfingervane i mange år.

Normalt anbefaler tandlægerne, at sutten skal afskaffes i 3 års alderen, men at den sagtens kan afskaffes før, hvis barnet er klar til det.

De bedste hilsner fra Anne Brødsgaard, sundhedsplejerske

Original tekst af Anne Brødsgaard, sundhedsplejerske og Master of Public Health