Til eksperter: 8 spørgsmål om fertilitet

Der er mange myter og forestillinger om fertilitet, og hvordan man øger chancerne for at blive gravid. Her svarer to professorer inden for fertilitet på de mest gængse spørgsmål.

Af Peter Samir Heskjær Humaidan, Dr. med., professor og Kathrine Birch Petersen, PhD, MPG, lektor, leder af Fertilitetsklinikken, Sjællands Universitetshospital, 24.04.2019

1)    Øger det chancerne for at blive gravid, hvis man står på hovedet efter sex?

Nej, men…

Det er ikke videnskabeligt bevist, at det øger chancen for graviditet at blive liggende efter samleje, stå på hovedet og andre lignende gode råd under normale omstændigheder. Hvis man derimod man tilhører gruppen af kvinder, som kvitterer en stor del af sæden, når man rejser sig, er det klart en fordel at blive liggende ca. 20 min efter samlet med let løftet sæde.

 

2)    Er der nogle sex stillinger, som er bedre end andre?

Delvist

Igen er det et spørgsmål om den enkeltes anatomi. Det er dog klart, at et større sædvolumen vil forblive i skeden ved den gammeldags missionærstilling, specielt hvis man bliver liggende ca. 20 min efter samlejet med let løftet sæde.

3)    Øger bestemte fødevarer og vitaminer chancerne for at blive gravid?

Nej, men….

Der er intet videnskabeligt belæg for, at indtagelse af specielle kosttilskud eller fødevarer øger chancerne for at blive gravid. Når det så er sagt, så anbefales det, at både manden og kvinden spiser sund og varieret og efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger for øge chancerne for at blive gravide.

 

4)    Er fertilitetsbehandling en garanti for graviditet?

Nej desværre…

Fertilitetsbehandling lykkes for ca. 70%. Det er meget afhængigt af kvindens alder, hvor stor chancen er for baby. Et stort dansk studie har set på chancen for graviditet fra behandlingsstart og 5 år frem (både med behandling og spontane graviditeter). Hvis kvinden er under 35 år, når hun starter behandling er chancen næsten 80%, hvis hun er 35-39 er den ca 60 %, og hvis hun er 40 eller derover er den ca. 40%. Det skyldes primært, at kvaliteten af kvindens æg bliver dårligere med alderen. Derfor bliver det sværere at blive gravid og risikoen for abort bliver højrere. Det offentlige tilbyder insemination og reagensglasforsøg

Samlet set bliver ca 2/3 gravide efter et forløb i det offentlige med insemination og/eller reagensglasbehandling.

5)    Er nedsat fertilitet kun kvindens skyld?

Nej – slet ikke.

Overordnet findes årsagen for nedsat fertilitet; 1/3 hos manden, 1/3 hos kvinden og en kombination af begge hos 1/3.

 

6)    Påvirker stress muligheden for at blive gravid?

Ja, fordi…

Stress kan indirekte påvirke kvindens chance for at blive gravid, da hendes menstruationscyklus kan blive uregelmæssig af stress. Det skyldes, at stress udløser nogle hormoner, der kan forsinke kvindens ægløsning og dermed hendes chance for graviditet. Stress kan ikke påvirke chancen for graviditet, når man er i fertiltetsbehandling, da ægløsningen styres af den hormonbehandling, lægerne giver.

Det er usikkert, om stress kan påvirke sædkvaliteten hos mænd, da studier har vist både for og imod.

 

7)    Skal man stoppe med at ryge allerede, når man ønsker at blive gravid?

Ja, helst…

Rygning har stor indflydelse på chancen for at blive gravid. Rygning påvirker både kvindens æg og livmoder negativt – og øger risikoen for abort. Hvis kvinden ryger, har hun 60% øget risiko for at være ufrivillig barnløs. Rygning nedsætter chancen for graviditet med op til 40% pr måned. Hvis man er i fertilitetsbehandling, skal man bruge dobbelt så mange forsøg på at blive gravid, som hvis man ikke ryger. Når man så bliver gravid, er risikoen for at blive gravid uden for livmoderen 15 gange større hos rygere sammenlignet med ikke-rygere.

8)    Hvordan påvirker alder muligheden for at blive gravid?

For kvinden er alderen den vigtigste faktor, når det gælder fertilitet og frugtbarhed. Det betyder, at chancen for at blive gravid falder nemlig betydeligt med kvindens stigende alder. F.eks. har kvinden som 20-årig 34% chance per måned for at blive gravid og føde en baby, hvor chancen hos en 30 årig er 17%, en 35-årig 12-13% og hos en 40-årig 6%. Dette kræver, at kvindens partner har god sædkvalitet. Ellers er chancen mindre.

Kvaliteten af kvindens æg bliver dårligere med alderen. Det skyldes ændringer i æggets kromosomer. Derfor øges risikoen med alderen for et handicappet barn og abort. Risikoen for abort er ca 15-20%, når kvinden er i starten af 20´erne. Når kvinden er 40 år, er risikoen for abort steget til næsten 40%.