14 spørgsmål/svar om MFR-vaccinen

Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om MFR-vaccinen og svaret på dem. Bliv klogere på, hvad MFR-vaccinen indeholder og hvordan den beskytter dit barn.

1) Hvad er MFR-vaccinen?

MFR-vaccinen blev indført i 1987 og beskytter mod alvorlige sygdomme som mæslinger, fåresyge og røde hunde. Alle børn tilbydes en MFR-vaccination, når de bliver 15 måneder og 4 år. Børn, der ikke har modtaget vaccinen i 4 års alderen skal have den, når de bliver 12 år.

2) Hvorfor blev MFR-vaccinen indført?

Vaccinen sparer tusindvis af børn for alvorlige sygdomsforløb. Inden vaccinen blev taget i brug, døde 5 børn årligt af mæslinger, 50 børn fik hjernebetændelse som følge af sygdommen, og 15 fik permanente skader i nervesystemet på grund af mæslinger. Det var også almindeligt, at børn blev døve som følge af fåresyge.

3) Hvorfor skal alle børn vaccineres?

Jo flere, der er vaccineret med MFR, jo færre kan bringe smitten videre. Små børn under 15 måneder er ikke beskyttet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. De er de mest udsatte, hvis der skulle komme et udbrud af disse sygdomme. Hvis mange er vaccinerede, er risikoen for et udbrud væsentligt lavere.

4) Hvorfor skal barnet være 15 måneder ved første vaccination?

Ved fødslen og op til 6- 12 måneder efter er barnet beskyttet af de medfødte antistoffer. Hvis barnet stadig er beskyttet af disse antistoffer ved vaccinationen, kan vaccinen ikke virke. Derfor venter man til barnet er 15 måneder gammelt, for så er man sikker på, at der ikke er anti-stoffer i barnet længere.

5) Kan man godt vaccinere et barn, der stadig bliver ammet?

Ja, man kan godt vaccinere et barn, der bliver ammet.

6) Kan man vente med vaccinationen, til barnet er ældre?

Jo længere man venter med at vaccinere sit barn, jo længere tid udsætter man barnet for smitterisiko. Især mæslinger er en meget ubehagelig sygdom, der kan give alvorlige følgesygdomme og varige mén. Derfor er det vigtigt at få vaccineret barnet, så tidligt som muligt.

7) Kan man nøjes med en halv dosis, hvis barnet er meget lille?

Nej. Hvis dosis er for lille, er der risiko for, at den slet ikke virker.

8) Hvorfor skal barnet have to MFR-vaccinationer?

Barnet skal have to vaccinationer for at sikre, at vaccinen virker optimalt. Også selv om barnet fik høj feber med første vaccination.

Ved første vaccination opnår ca. 95% af de vaccinerede beskyttelse mod mæslinger og røde hunde, men 90% opnår beskyttelse mod fåresyge. Det er ikke alle, der danner anti-stoffer ved den første vaccination. Derfor får børn den to gange. Ved anden vaccination opnår 95% beskyttelse mod alle tre sygdomme.

9) Hvad er der i MFR-vaccinen?

MFR-vaccinen består af levende ‘svækket’ virus. Når virus er svækket, betyder det, at der kun er akkurat så ‘lidt’ sygdom i vaccinen, at barnet danner antistoffer mod sygdommen. Barnet mærker kun et prik, og at det spænder lidt i armen.

10) Hvorfor vaccineres mod tre sygdomme på én gang?

Immunforsvaret kan sagtens danne antistoffer mod de tre sygdomme på én gang, og undersøgelser viser, at der er færre bivirkninger, når man får dem alle i en dosis, end hvis man deler vaccinen op i tre. Barnet skal dermed også kun have ét stik fremfor tre.

11) Hvilke bivirkninger har vaccinen?

5-14 dage efter vaccinationen kan der hos nogle børn optræde let feber, hoste og udslæt. Dette er harmløst og går over i løbet af nogle dage.

I ekstremt sjældne tilfælde har vaccinen givet alvorlige bivirkninger såsom hjernebetændelse. Statistisk set er det så ekstremt lille et tal som 0,4-1 ud af 1.000.000 vaccinerede, der efterfølgende har udviklet hjernebetændelse.

Før vaccinens indførelse fik 1 ud af 1000-2000 børn hjernebetændelse som følge af mæslinger. Det betyder altså, at hvis dit barn ikke er vaccineret og bliver smittet med mæslinger, så har det 1000 gange større risiko for at få hjernebetændelse, end hvis det har fået MFR-vaccinationen.

12) Smitter barnet, når det har feber efter vaccinen?

Nej, barnet smitter ikke. Men hvis barnet har feber og utilpas, skal det selvfølgelig blive hjemme fra institution eller dagpleje.

13) Kan alle børn blive vaccineret med MFR-vaccinen?

Det fleste børn kan blive vaccineret med MFR-vaccinen, men i enkelte tilfælde skal man tale med lægen eller en specialist, inden man vaccinerer. Det gør sig gældende, hvis:

  • barnet har en immundefekt eller en sygdom i immunforsvaret
  • barnet har allergi over for æg. Det behøver ikke være en hindring at vaccinere barnet, hvis det har æg-allergi, men det anbefales at vaccinationen foretages på en børneafdeling.
  • Barnet har feber. Børn med feber bliver almindeligvis ikke vaccineret, før de er feberfri.
  • Barnet har epilepso. Det er normalt ikke en hindring, hvis epilepsien er under kontrol, men rådfør dig alligevel med lægen om det.

Hvis du er i tvivl, om dit barn kan blive vaccineret, så spørg din læge.

14) Kan MFR-vaccinen give autisme?

Nej. Der er ingen videnskablig bevist sammenhæng mellem MFR-vaccinen og udviklingen af autisme. Du kan læse mere om MFR og autisme her

Afstemning: Er dit barn MFR-vaccineret?