Din søgning gav:

 

14 spørgsmål/svar om MFR-vaccinen

Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om MFR-vaccinen og svaret på dem. Bliv klogere på, hvad MFR-vaccinen indeholder og hvordan den beskytter dit barn.

1) Hvad er MFR-vaccinen?

MFR-vaccinen blev indført i 1987 og beskytter mod alvorlige sygdomme som mæslinger, fåresyge og røde hunde. Alle børn tilbydes en MFR-vaccination, når de bliver 15 måneder og 4 år. Børn, der ikke har modtaget vaccinen i 4 års alderen skal have den, når de bliver 12 år.

2) Hvorfor blev MFR-vaccinen indført?

Vaccinen sparer tusindvis af børn for alvorlige sygdomsforløb. Inden vaccinen blev taget i brug, døde 5 børn årligt af mæslinger, 50 børn fik hjernebetændelse som følge af sygdommen, og 15 fik permanente skader i nervesystemet på grund af mæslinger. Det var også almindeligt, at børn blev døve som følge af fåresyge.

3) Hvorfor skal alle børn vaccineres?

Jo flere, der er vaccineret med MFR, jo færre kan bringe smitten videre. Små børn under 15 måneder er ikke beskyttet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. De er de mest udsatte, hvis der skulle komme et udbrud af disse sygdomme. Hvis mange er vaccinerede, er risikoen for et udbrud væsentligt lavere.

4) Hvorfor skal barnet være 15 måneder ved første vaccination?

Ved fødslen og op til 6- 12 måneder efter er barnet beskyttet af de medfødte antistoffer. Hvis barnet stadig er beskyttet af disse antistoffer ved vaccinationen, kan vaccinen ikke virke. Derfor venter man til barnet er 15 måneder gammelt, for så er man sikker på, at der ikke er anti-stoffer i barnet længere.

5) Kan man godt vaccinere et barn, der stadig bliver ammet?

Ja, man kan godt vaccinere et barn, der bliver ammet.

6) Kan man vente med vaccinationen, til barnet er ældre?

Jo længere man venter med at vaccinere sit barn, jo længere tid udsætter man barnet for smitterisiko. Især mæslinger er en meget ubehagelig sygdom, der kan give alvorlige følgesygdomme og varige mén. Derfor er det vigtigt at få vaccineret barnet, så tidligt som muligt.

7) Kan man nøjes med en halv dosis, hvis barnet er meget lille?

Nej. Hvis dosis er for lille, er der risiko for, at den slet ikke virker.

8) Hvorfor skal barnet have to MFR-vaccinationer?

Barnet skal have to vaccinationer for at sikre, at vaccinen virker optimalt. Også selv om barnet fik høj feber med første vaccination.

Ved første vaccination opnår ca. 95% af de vaccinerede beskyttelse mod mæslinger og røde hunde, men 90% opnår beskyttelse mod fåresyge. Det er ikke alle, der danner anti-stoffer ved den første vaccination. Derfor får børn den to gange. Ved anden vaccination opnår 95% beskyttelse mod alle tre sygdomme.

9) Hvad er der i MFR-vaccinen?

MFR-vaccinen består af levende 'svækket' virus. Når virus er svækket, betyder det, at der kun er akkurat så 'lidt' sygdom i vaccinen, at barnet danner antistoffer mod sygdommen. Barnet mærker kun et prik, og at det spænder lidt i armen.

10) Hvorfor vaccineres mod tre sygdomme på én gang?

Immunforsvaret kan sagtens danne antistoffer mod de tre sygdomme på én gang, og undersøgelser viser, at der er færre bivirkninger, når man får dem alle i en dosis, end hvis man deler vaccinen op i tre. Barnet skal dermed også kun have ét stik fremfor tre.

11) Hvilke bivirkninger har vaccinen?

5-14 dage efter vaccinationen kan der hos nogle børn optræde let feber, hoste og udslæt. Dette er harmløst og går over i løbet af nogle dage.

I ekstremt sjældne tilfælde har vaccinen givet alvorlige bivirkninger såsom hjernebetændelse. Statistisk set er det så ekstremt lille et tal som 0,4-1 ud af 1.000.000 vaccinerede, der efterfølgende har udviklet hjernebetændelse.

Før vaccinens indførelse fik 1 ud af 1000-2000 børn hjernebetændelse som følge af mæslinger. Det betyder altså, at hvis dit barn ikke er vaccineret og bliver smittet med mæslinger, så har det 1000 gange større risiko for at få hjernebetændelse, end hvis det har fået MFR-vaccinationen.

12) Smitter barnet, når det har feber efter vaccinen?

Nej, barnet smitter ikke. Men hvis barnet har feber og utilpas, skal det selvfølgelig blive hjemme fra institution eller dagpleje.

13) Kan alle børn blive vaccineret med MFR-vaccinen?

Det fleste børn kan blive vaccineret med MFR-vaccinen, men i enkelte tilfælde skal man tale med lægen eller en specialist, inden man vaccinerer. Det gør sig gældende, hvis:

  • barnet har en immundefekt eller en sygdom i immunforsvaret
  • barnet har allergi over for æg. Det behøver ikke være en hindring at vaccinere barnet, hvis det har æg-allergi, men det anbefales at vaccinationen foretages på en børneafdeling.
  • Barnet har feber. Børn med feber bliver almindeligvis ikke vaccineret, før de er feberfri.
  • Barnet har epilepso. Det er normalt ikke en hindring, hvis epilepsien er under kontrol, men rådfør dig alligevel med lægen om det.

Hvis du er i tvivl, om dit barn kan blive vaccineret, så spørg din læge.

14) Kan MFR-vaccinen give autisme?

Nej. Der er ingen videnskablig bevist sammenhæng mellem MFR-vaccinen og udviklingen af autisme. Du kan læse mere om MFR og autisme her

Afstemning: Er dit barn MFR-vaccineret?

0
Din bedømmelse: Ingen

Kilder

Statens Serum Institut

Netdoktor.dk


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


9 kommentarer

CamilleP

27/10/11 - 15:15

Citat start: »9) Hvad er der i MFR-vaccinen?

MFR-vaccinen består af levende 'svækket' virus. Når virus er svækket, betyder det, at der kun er akkurat så 'lidt' sygdom i vaccinen, at barnet danner antistoffer mod sygdommen. Barnet mærker kun et prik, og at det spænder lidt i armen« Citat slut.

 

Ja - eller også oplever dit barn en af de UTALLIGE meget alvorlige bivirkninger som lægen ikke fortæller om - og man får heller ikke udleveret indlægsseddel som man gør ved al anden medicin.

Hjernebetændelse er en sjælden bivirkning, ja. Men der ses hyppigt udviklingsproblemer, udvikling af alvorlige autoimmune sygdomme som reaktion på alluminium (som først bryder ud 20-30 år efter vaccinen), akut sansetab såsom døvhed og blindhed, taleproblemer, autisme, lupus og MEGET andet skandaløst. Det er skandaløst, at der her argumenteres for at alle børn skal vaccineres. De fleste børns immunforsvar er slet ikke rustet til at få det chok, som en vaccine reelt er for centralnervesystemet. Mange voksnes immunforsvar er heller ikke. Det er utroligt, at denne syge propaganda kører videre år efter år. Så tænk dog selv, i stedet for at lytte til en lægestand og en Sundhedsstyrelse, der er i lommen på medicinaindustrien!!! Lad det dog for Guds skyld ikke gå ud over børn, at folk er så autoritetstro, at det sætter al sund fornuft ud af kontrol.

 

Lone

28/10/11 - 10:29

Kommentaren er slettet af brugeren

Lone

28/10/11 - 10:45

Hej CamilleP

Tak for din kommentar og mening om MFR-vaccinen.

Fakta frem for alt
Jeg synes, det er vigtigt i denne debat om MFR-vaccinen at forholde nøje til, hvad der er faktuelt rigtigt og forkert.

Det er faktuelt forkert, at MFR-vaccinen kan give autisme. Det er som nævnt blevet tilbagevist gennem utallige uvildige undersøgelser.

Det er derimod faktuelt korrekt, at MFR-vaccinen beskytter vores børn mod alvorlige sygdomme, der tidligere har medført både dødsfald og alvorlige bivirkninger.

Desuden tvivler jeg på, at hele Danmarks lægestand og Sundhedsstyrelsen skulle 'være i lommen' på medicinalindustrien. Det virker ganske enkelt usandsynligt.

Det skal være videnskabligt dokumenteret
Fordi MFR-vaccinen traditionelt er så omdiskuteret og præget af flyvske påstande og følelsesladede diskussioner, mener vi her på Alt om Børn/Netdoktor, at det er ekstremt vigtigt, at påstande om MFR-vaccinens virkninger og bivirkninger foreligger på et videnskabligt dokumenteret grundlag. Derfor vil jeg også bede dig henvise til kilden for den opgørelsen over 'de utallige meget alvorlige sygdomme', som du hævder, at MFR-vaccinen kan give.

Statistikken
Jeg vil derudover henlede opmærksomheden på spørgsmål 11, hvor jeg synes, at statistikken taler sit eget sprog:

"I ekstremt sjældne tilfælde har vaccinen givet alvorlige bivirkninger såsom hjernebetændelse. Statistisk set er det så ekstremt lille et tal som 0,4-1 ud af 1.000.000 vaccinerede, der efterfølgende har udviklet hjernebetændelse.

Før vaccinens indførelse fik 1 ud af 1000-2000 børn hjernebetændelse som følge af mæslinger. Det betyder altså, at hvis dit barn ikke er vaccineret og bliver smittet med mæslinger, så har det 1000 gange større risiko for at få hjernebetændelse, end hvis det har fået MFR-vaccinationen."

En epidemi er farlig for de svageste
Lige nu står Danmark og hele Europå over for en mæslinge-epidemi, fordi så mange forældre har undladt at vaccinere deres børn. En epidemi medfører en langt større risiko for små uvaccinerede børn og andre med et svagt immunforsvar, end en vaccine gør.

Vi har et fælles ansvar for at beskytte både os selv, vores børn og vores medmennesker mod alvorlige sygdomme, som vi kan forhindre. Og vi har et ansvar for at diskutere en så vigtig vaccination på et ordentlig, videnskabligt og sagligt grundlag.

De bedste hilsner

Lone, redaktør Alt om Børn

Satis82

01/11/11 - 22:18

Hej Camille

Ville bare lige sige mange tak for den forestående mæslinge epidemi - den er bl.a. du åbenbart ansvarlig for. Flot. Så må vi se, om den kommer til at kræve liv....

 

79 Maria

01/11/11 - 23:14

I skriver at barnet først får MRF vaccinen ved 15 måneder. Jeg har lige været ved lægen i dag med min datter til 3 måneders vaccine. Og han sagde det var vaccine mod mæslinger, røde hunde og fåresyge. Så jeg forstår ikke helt om jeg er blevet misinformeret? Hvad er det ellers de vaccinerer for ved 3 måneder?

Mvh Maria

Sisse87

27/07/13 - 14:32

Hej :)

Jeg ville lige give min opbakning til CamillaP, som jeg mener har fat i noget helt væsenligt og centralt i forhold til vores kære små!!!

Jeg er helt enig og har tidligere delt min mening omkring vaccinationer og indsætter her link til den tidligere debat, for ikke at skulle gentage mig selv utallige gange ;)

http://altomboern.dk/node/620829#comment-1724534

Ingen af mine børn hverken er blevet eller bliver vaccineret - og det udelukkende fordi jeg vil mine børns helbred det bedste.

Jeg kunne godt tænke mig at hører de forældre der har valgt at få deres børn vaccineret om de på et efterfølgende tidspunkt har oplevet at der blev fulgt op på om deres børn overhovedet har dannet antistof imod den sygdom deres børn blev vaccineret imod?? for det er ikke alle der overhovedet danner antistoffet.

Mvh Sisse 21+4 

morstence

26/02/15 - 14:30

Kommentaren er slettet af brugeren

morstence

26/02/15 - 14:43

Kommentaren er slettet af brugeren

Cecilie-journalist

26/04/16 - 16:35

Hej Sisse87,

Jeg er journalist på Politiken, hvor vi i morgen har en artikel om fravalg af vacciner.
Jeg kan se, at det er et emne, du har debatteret herinde, og jeg vil høre, om du vil stille op til et interview om din holdning? Jeg ved, at det kan være et følsomt emne - og jeg vil selvfølgelig gør mit til, at debatten ikke løber af sporet, men at din holdning gengives fair og nuanceret.

Hvis du er interesseret, er du meget velkommen til at skrive til mig på cecilie.lund@pol.dk.

Hilsen Cecilie

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
18/4Sommerdrinks uden sprut - Mine tips :-)Ordet er frit
16/4Gravid og problemer i parforholdet Ordet er frit
15/4Fotoprint af ungerneLivet med børn
8/4Søger mor til pigen der vil være en drengLivet med børn
6/4Hvilken ammepude er god?Livet med børn
6/4Min mave 19+4Graviditet
3/4Børn og egen nøgleLivet med børn
2/4Gravid 4+5Graviditet
26/3Har I nogen erfaringer med juniorsenge?Livet med børn
24/3Lade andre holde ens barnLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Foto: iStock.com
Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Foto: iStock.com
Min datter leger med sin egen afføring
Sundhedsplejerske HejJeg er far til en datter på 2 år, som har fundet ud af, at hun kan ...
Foto: iStock.com
Leger jeg for vildt med min lille datter?
Sundhedsplejerske Jeg har en SKØN datter, der er 4,5 måned. Hun trives, vejer 8 kg og er...
Annonce