11 råd til et blefrit barn

Det kan være en kamp at vænne sit barn til at undvære bleen. Men med vores sundhedsplejerskes råd til et blefrit barn kan processen måske blive lidt nemmere.

Opdateret af Jane Lyngs, 6. februar 2019

Det er en stor ting, når bleen skal af. Det kræver, at dit barn er parat, og at du som forældre støtter og roser dit barn. Men hvordan ved du, at dit barn er parat, og hvordan hjælper du bedst dit barn i processen til at blive renlig? Det giver Jane Lyngs, Alt Om Børns sundhedsplejerske, svaret på.

Udviklingsmæssig parathed

Renlighed kræver en udviklingsmæssig parathed både mentalt og fysiologisk. Det er meget forskelligt, hvornår børn får kontrol over deres blære og tarmfunktion

Nogle børn er allerede parat, når de er 1½ år, men de fleste børn er først klar til at beherske det, når de er 2 eller 3 år. Det er et spørgsmål om modenhed, hvornår barnet kan mærke, at det for eksempel skal tisse, selv kan holde tis eller afføring tilbage, og selv kan give slip på det af egen fri vilje.

Barnets parathed og signaler kan inddeles i 3 faser:

 • Efter det er sket:
  Dit barn kommer selv og fortæller dig, at der er noget i bleen. Nu er dit barn altså bevidst om, at der er kommer noget i bleen efter, at det er sket. I denne fase kan du, når du skifter dit barns ble, snakke om de fornemmelser, barnet har i kroppen, når det tisser eller har afføring.
 • Når det sker:
  Dit barn siger ”nu tisser jeg”. Dit barn er nu bevidst om, at det tisser, når det sker. Dit barn kan vise tydelige tegn ved at stå og trippe og krydse ben eller dit barn kan gemme sig eller gå hen i et hjørne for at lave i bleen. I denne fase skifter du bleen og snakker med dit barn om at sige til og tilbyder barnet at sidde på potten eller toilettet. Snak om, at det er meget mere smart at lave det i potten end i bleen.
 • Inden det sker:
  Dit barn siger til lige inden det sker. Dit barn er nu bevidst om det skal tisse eller have afføring, inden det sker. I denne fase hjælper du dit barn på potten eller toilettet med det samme. Det er vigtigt, at dit barn får hjælp med det samme, da det vil blive ked af det, hvis det sker uheld.

Hvis dit barn er blevet 3 år og ikke har vist tydelige tegn på, at det er klar, kan du roligt gå i gang med at introducere potten eller toilettet.

11 råd til et blefrit barn

 1. Det er en god ide at starte med bleafvænningen i en periode, hvor der er tid og ro på hjemmefronten
 2. Tal med dit barn om, at nu er det tid til at smide bleen. Giv dit barn mulighed for at se jer selv eller andre børn gå på toilettet, så det bliver en helt naturlig ting.
 3. Snak med dagplejen/vuggestuen eller børnehaven om, hvordan I kan samarbejde om projektet.
 4. Giv dit barn tøj på som er let at komme af, når trangen melder sig. Husk at give barnet masser af skiftetøj med i institutionen eller dagplejen.
 5. Lad potten stå fremme, så dit barn vænner sig til den. Find ud af, hvad der passer dit barn bedst: potte, toiletsæde, skammel, toilet. Find det, der gør dit barn mest trygt.
 6. Følg dit barn på toilettet cirka hver 2. til 3. time i dagtimerne.
 7. Hold fast i toilet rytmen selv om dit barn er midt i en leg og ikke gider: Sig for eksempel: ”Så laver vi to sandkager mere, og så skal vi ud på toilettet og læse en bog”.
 8. Bliv gerne hos dit barn, mens det sidder på toilettet. I kan for eksempel synge eller læse, mens I venter på, at det kommer noget i potten.
 9. Ros dit barn både, når der er jackpot, og når toiletbesøget ikke lige giver pote. Undgå at presse eller tvinge dit barn til at præstere. Hvis barnet føler sig presset, kan det holde på afføring, hvilket kan resultere i forstoppelse.
 10. Indimellem vil der helt sikkert være uheld i bukserne. Lad dit barn forstå, at det er helt i orden og ikke er noget problem.
 11. Mange børn fortsætter med at have brug for bleen om natten, selv om de har styr på det om dagen. Fortæl dit barn, at det er en ”natble”, som først kommer på, når barnet puttes, og som tages af, når det vågner.

Hvis dit barn får hjælp og støtte lige på det tidspunkt, hvor det er parat, kan dit barn få en stor oplevelse af succes med at blive renlig.

Held og lykke med det

Original tekst af Jane Lyngs, Sundhedsplejerske