Din søgning gav:

 

10 spørgsmål om graviditet og alkohol

Hvorfor må man ikke drikke alkohol, når man er gravid? Er det virkelig farligt med et enkelt glas? Og hvad sker der egentlig med barnet, hvis alkohol skader? Alt det - og mere til - kan du få svar på her.

Læs også...

Sundhedsstyrelsen anbefaler:

 

Er du gravid - undgå alkohol

Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld

 

Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at (snart) gravide helt afholder sig fra alkohol? Vi har stillet jordemoder Pia Schiøler Kesmodel og cand.scient.soc. Lisa Lærke Iversen fra Gravidprojektet 10 spørgsmål om graviditet og alkohol.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide kvinder lyder: 

  • Er du gravid, undgå alkohol
  • Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld

1) Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke drikker alkohol, når man er gravid?

Sundhedsstyrelsens anbefaling bygger på et forsigtighedsprincip, fordi man ikke med sikkerhed ved, hvor lidt alkohol der skal til for at skade det ufødte barn.

2) Hvorfor er det bedst at undgå alkohol allerede fra man prøver at blive gravid?

I første del af graviditeten foregår dannelsen af de forskellige organer, og det er derfor vigtigt at beskytte det ufødte barn mod alkohol i den tidlige del af graviditeten.

I princippet bør man undgå alkohol fra det øjeblik undfangelsen finder sted. Kun halvdelen af danske kvinders graviditeter er planlagte. Mange er vant til at drikke alkohol, når de går i byen eller til fest. Da der kan gå flere uger, før man finder ud af, at man er gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen for en sikkerheds skyld, at man derfor undgår alkohol, hvis man planlægger graviditet.

3) Jeg kom til at drikke mig fuld, inden jeg vidste, jeg var gravid. Skal jeg være bekymret for barnet?

Højst sandsynligt er der ikke grund til at være bekymret, selv om du har været beruset en enkelt gang eller to i starten af graviditeten.

En ekspertgruppe har i 2006 gennemgået den eksisterende forskning om rusdrikning (fem genstande eller mere ved én lejlighed).

Den konkluderer, at der ikke er solid dokumentation for, at rusdrikning giver misdannelser. Dog kan der muligvis være en sammenhæng mellem rusdrikning og neurologiske udviklingsforstyrrelser som for eksempel indlæringsvanskeligheder.

4) Hvor meget alkohol skal der til, før der kan opstå skader på det ufødte barn?

En genstand om dagen gennem graviditeten kan skade det ufødte barn, viser den eksisterende forskning på området. På nuværende tidspunkt er der ikke solid dokumentation for, at indtagelse af mindre mængder skader.

Læs også: To genstande øger risikoen for abort 

5) Må man tage et lille glas i ny og næ? Kan et enkelt glas overhovedet gøre skade?

Det er ikke dokumenteret, at alkohol i mindre mængder er farligt, men omvendt kan det heller ikke udelukkes, at et enkelt glas kan skade. Derfor anbefales det, at gravide undgår alkohol.

Man ved, at kvinder nedbryder og omsætter alkohol forskelligt, og den samme mængde alkohol kan derfor påvirke gravide og fostre forskelligt. Selv om et lille alkoholforbrug måske er risikofrit for de fleste gravide og deres ufødte børn, gælder det ikke nødvendigvis for den enkelte gravide og hendes barn.

Et andet argument for at være forsigtig og helt at undgå alkohol er, at de fleste undersøgelser udelukkende har undersøgt for de fosterskader, som er umiddelbart målelige ved fødslen. Langt færre har undersøgt for senskader som fx neurologiske udviklingsforstyrrelser, som ofte først bliver synlige i børnehave- eller skolealderen. På det tidspunkt kan det være svært at afgøre, om skaderne skyldes alkohol i graviditeten eller andre forhold.

6) Kan man allerede under graviditeten se, om barnet er skadet af alkohol?

Nej, for det meste er det ikke muligt at afgøre om der er opstået alkoholskader allerede under graviditeten. Hvis det ufødte barn vejer mindre, end forventet i forhold til graviditetslængden, kan det muligvis være et tegn på, at der er et eller andet galt. Alkoholpåvirkning er en blandt mange faktorer som kan forårsage væksthæmning.

7) Hvad er tegnene på, at et barn er alkoholskadet?

Når man indtager alkohol, passerer det gennem moderkagen og fosteret får samme promille som moderen. Alkohol er et organisk opløsningsmiddel og kan skade det ufødte barn under hele graviditeten. Skadernes omfang og karakter hænger dog både sammen med i hvilken fase af graviditeten alkoholen indtages, og hvor store mængder den gravide drikker. Alkohol kan føre til både større og mindre skader på fosteret så som:

  • Føtalt alkoholsyndrom (FAS) - den mest alvorlige alkoholskade, hvor barnet kan have specielle ansigtstræk, være væksthæmmet og hjerneskadet.
  • Forskellige misdannelser i barnets organer, fx hjertefejl, læbe-ganespalte, klumpfod, misdannelser i urinveje og kønsorganer og øjenproblemer som blandt andet skelen.
  • Neurologiske skader, fx forsinket og/eller forstyrret psykomotorisk udvikling, indlæringsproblemer, koncentrations- og opmærksomhedsforstyrrelser og retardering. 

8) Kan alkoholskader kureres?

Nej, alkoholskaderne kan ikke helbredes. De er permanente og fortsætter ind i voksenlivet, hvilket er en af forklaringerne på, hvorfor alkohol anses for det suverænt farligste rusmiddel, set fra det ufødte barns perspektiv. Alkohol er langt farligere for barnet end både hash, cigaretter, heroin, extacy, amfetamin m.m. 

9) Er alle former for alkohol lige skadeligt for mit barn?

Ja, alkohol er alkohol. Mange tror, at det er mere skadeligt for et foster, hvis man drikker spiritus end fx vin eller øl. Det er ikke korrekt. Alle former for alkohol er lige skadelige. En genstand spiritus skader hverken mere eller mindre end en genstand vin. Vel at mærke hvis du er klar over, hvor meget en genstand fylder i glasset. Uanset hvilken form for alkohol det drejer sig om, definerer vi i Danmark en genstand som 12 gram alkohol. 

10) Kan det betale sig at holde med at drikke alkohol, hvis jeg allerede er langt henne i graviditeten?

Ja, helt sikkert. Det er aldrig er for sent at ændre alkoholvaner. Ligegyldigt hvor længe og hvor meget du har drukket, vil barnet opnå en positiv gevinst ved, at du holder op.

Kilder: www.sst.dk og www.graviditetogalkohol.dk.

Læs mere om alkohol og graviditet på:

www.sst.dk

www.graviditetogalkohol.dk

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/1Hjælp!Livet med børn
10/1Symptomer på graviditetGraviditet
9/1Test personerGraviditet
8/1Salt og peberOrdet er frit
5/1Vi prøver - men hvor meget?Snart gravid
24/12Sejt!Ordet er frit
20/12baby vinterskoOrdet er frit
17/12DR2 søger medvirkende til program om søskendeOrdet er frit
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Annonce