Din søgning gav:

 

Vegetarmad til baby?

Spørgsmål

Hej Jane. 

Jeg håber virkelig, at du kan hjælpe min mand og jeg, da vi mildest talt har svært ved at finde nogen støtte eller hjælp andre steder! 

Vi fik vores datter i maj måned, og der har ikke været spor problemer med amningen. Min mand og jeg er begge vegetarer, og vi vil derfor gerne have, at vores datter også skal 'madopdrages' vegetarisk ligesom os, når hun engang skal til at spise fast mad. 

Vores problem er bare, at vi har svært ved at få nogen hjælp til, hvordan vi kan sikre os, at vores datter får den rette næring uden kød, da mange kritiserer os på grund af vores beslutning.

Vi kan forstå, at det første mad, børn primært får, alligevel er vegetarisk - men hvad gør vi bagefter, når det ellers - for andre børn - ville være obligatorisk at blive introduceret til kød?

Både mine forældre og svigerforældre mener, at det er dybt uansvarligt, og at vores barn kommer til at blive fejlernæret. Men min mand og jeg er begge meget opmærksomme på, at vi får den rette kost, og vi tager også kosttilskud i form af Jern og B12-vitaminer. 

Mit spørgsmål til dig lyder derfor: Hvordan kan vi sikre os, at vores datter får den næring, hun har brug for, igennem en ren vegetarisk kost? Hvilke kosttilskud bør vi overveje at bruge til vores datter? Vi vil allerhelst undgåkosttilskud til vores datter og sørge for, at hun får den nødvendige næring gennem sinkost.Er det muligt for os at gøre det? 

Mange hilsner vegetaren

Svar

Kære vegetar.

Tillykke med jeres lille datter, som må være omkring 4 måneder nu. Det er skønt, at hun er et ammebarn, og at det går godt med amningen. Det er dejligt at læse, at I forholder jer til, hvilken mad der er bedst for hende, når hun engang skal begynde med skemad.

Alle forældre, uanset om man er vegetar eller ej, bør sætte sig ind i sit barns behov for næring. Jeg læser, at I allerede er opmærksomme på, at vegetarmad generelt kan mangle nogle vitaminer og mineraler. For eksempel kan man komme i underskud af B12 og D-vitamin, da dissestort set kun findes i animalske produkter. Jeg kan godt forstå, at du blive berørt, når I bliver kritiseret og beskyldt for at være uansvarlige forældre, når I nu faktisk er velovervejede og reflekterede over de valg, I gør med og for jeres lille datter.

Jeg tænker, at I ikke er de eneste forældre, som vælger, at deres barn skal leve vegetarisk, og som kan føle sig kritiseret, ligesom I gør. At give sit barn den rigtige ernæring er altid en stor opgave, og den bliver ekstra stor, når man vælger nogle fødevaregrupper fra.

I skal være ekstra opmærksomme på, at jeres datter får den næring og de vitaminer og mineraler, som hun har brug for. Jeg vil gerne prøve at hjælpe jer med at få lidt overblik over, hvad der er en ernæringsrigtig kost til jeres datter.

Vegetarisk mad.

Vegetarer kan inddeles i forskellige kategorier, afhængig af i hvilken grad de animalske produkter vælges fra.De mest almindelige former er:

  • Lakto-ovo-vegetar. Man spiser vegetabilske madvarer samt æg og mælkeprodukter.
  • Lakto-vegetar. Man spiser vegetabilske madvarer og mælkeprodukter.
  • Veganer. Man undgår alle animalske produkter og spiser kun vegetarisk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler IKKE vegansk kost til spædbarn. Vegansk kost kan have et for lavt indhold af energi, og den fylder meget på tallerkenen. Spædbarnet har svært ved at spise så store mængder og kan dermed have risiko for at blive fejlernæret og få vitaminmangel.

Du skriver ikke hvilke produkter, I udelukker i jeres kost. Men hvis I er veganere, kan jeg ikke anbefale at give jeres barn jeres mad. Er I derimod lakto-ovo-vegetarer eller lakto-vegetarer, som dermed kun udelukker kød, fisk og eventuel æg, er det ikke problematisk for jeres datter, hvis blot I sørger for at sammensætte en varieret kost for hende.

Jeres datter bør ligesom alle spædbørn udelukkende ammes eller have modermælkserstatning gennem de første 4 levemåneder. Når hun er mellem 4 og 6 måneder gammel, kan hun starte med lidt skemad. I kan give grød af forskellige gryn og mos af grøntsager og frugt. Indtil hun er 6 måneder, vil hun spise det samme som alle andre spædbørn.

Når hun er 6 måneder gammel, anbefales kød, fjerkræ og fisk hver dag. Men det er jo det, som I gerne vil undgå at give hende. I stedet for kød, fjerkræ og fisk skal I sørge for, at hun får jern nok fra bønner, linser, forskellige vegetarpostejer og eventuelt æg og lignende jernholdige produkter. Anbefalinger om mælken, den første mad, fedtstof-anbefalinger og vitamin-anbefalinger er derudover den samme for hende som vegetar, som for alle andre børn.

Husk at variere kosten

Hvis I husker at variere hendes kost, er det uproblematisk, at hendes mad ikke indeholder æg, kød og fisk. I kan sagtens give jeres datter vegetarmad, men da hun er et lille barn, har hun særlige behov. Jeg gennemgår her noget af det, som I skal være særlig opmærksomme på, at hun får dækket via sin kost, samt i hvilke fødevarer, I finder det.

Energi: Indtil hun er 3 år, vil hun vokse meget. Fortsæt derfor gerne med at tilsætte en teske fedtstof i hendes mad, indtil hun er 3 år gammel. Det kan for eksempel være oliven- , valnødde- eller hørfrøolie. I skal nemlig være opmærksomme på, at hun får nok energi ud af hendes vegetariske kost.

Protein: Proteinbehovet dækkes fint af æg, mælk, bønner, linser, sojaprodukter som tofu, frø, kornprodukter som rug, ris og havre eller hvede. Der er også mange grøntsager, der indeholder protein.

Jern: Jern findes i brød, kerner, havregryn, grønne grøntsager som spinat, grønkål og broccoli, avocado, bælgfrugter, tofu og tørret frugt.

B12: En kilde til B12 er mælk, ost og æg. Jeres datter skal gerne have ½ liter mælk om dagen. Indtil hun er 1 år, dækkes det af modermælk og modermælkserstatning, herefter kan det være komælk.

Calcium: Calcium findes i mælk, ost, havregryn, bladgrøntsager som spinat og grønkål, bælgfrugter, tofu, sesamfrø, tørrede figner.

D-vitamin: Som alle børn, skal hun have D-vitamin-dråber, til hun er 2 år. Derudover findes D-vitamin i mælk, ost og smør.

Zink: Zink findes i kornprodukter og bælgfrugter.

Hvor kan I ellers finde støtte og rådgivning? Jeg er sikker på, at din sundhedsplejerske kommer på besøg hos dig og har pjecer med omkring spædbarnsernæring og overgang til skemad. Tal med hende om, at I lever vegetarisk og gerne vil give jeres datter vegetarisk mad. Tag hende med på råd omkring, hvad I skal være ekstra opmærksomme på i forhold til den mad, I laver til og serverer for jeres datter.

Jeg synes også, at I skal inddrage jeres egen læge i jeres beslutning, når jeres datter skal til 5 måneders helbredsundersøgelse Lægen vil følge hendes vækst og udvikling ved de årlige helbredsundersøgelser, og lægen kan hjælpe med at sikre, at hun vokser, som hun skal, og han vil være med til at vurdere, om hun får de vitaminer og mineraler, som er vigtige for hende. I kan også tage kontakt eller måske blive henvist til en diætist, som kan hjælpe med at sammensætte en sund og varieret kost til hende.

I kan finde inspiration på Alt Om Kost, der er fødevarestyrelsen hjemmeside. Her kan I blandt andet finde et eksempel på vegetarisk dagskost til et barn på 1-3 år.

Jeg håber, at jeg har hjulpet jer lidt på vej. Held og lykke med det.

De bedste hilsner

Jane Lyngs

Sundhedsplejerske


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce