Skilsmisse: Barnet har brug for tid med begge forælder

Spørgsmål

Hej Gitte

Jeg har spørgsmål angående samvær, som jeg håber du kan komme med lidt råd og vejledning til.
Jeg er alenemor til en dreng på 21 måneder og har været dette, siden min søn har været 4 uger gammel. Faren har i de 4 uger, vi boede sammen, ikke deltaget aktivt i omsorg og pasning af vores søn. Faren er oprindeligt fra Sjælland (og jeg fra Nordjylland) og flyttede tilbage dertil, da vores søn var 4 uger. Nu har han så fået lejlighed i Nordjylland for at se vores dreng noget mere, hvilket jo selvfølgelig er godt.
Det har dog ikke altid fungeret godt mellem faren og jeg ift. kommunikation - og jeg har derfor flere gange måtte holde “pauser” fra kontakten, fordi det har været eskaleret. Vi har i de perioder aftalt, at kommunikation og samvær omkring vores søn skal foregå igennem mine forældre for at skåne os begge. Vi samarbejder og kommunikere egentlig fint nu – så længe, vi ikke skal forholde os for meget til hinanden.
Samvær har ikke været stabilt på noget tidspunkt indtil her i sommers, hvor han flyttede til Nordjylland, og hvor jeg begyndte at få skiftende arbejdstider og derfor har behov for hjælp til pasning, da jeg flere gange om måneden har enten nat eller weekend-vagter. Tidligere har faren været på besøg i Jylland, eller jeg er taget til Sjælland, men ikke noget der har forløbet fast.
Samværet forløber sig nu sådan, at far overnatter hos os i lejligheden, de dage jeg har nattevagt - og har ham de dage, hvor jeg har weekendvagt, hvor dette er muligt ift. faren og hans hverdag.
Han afleverer ham igen inden/efter aftensmad, så vores dreng kan sove hjemme, hvor han er tryg. Farens lejlighed er jo også et nyt sted.

Enkelte gange har min dreng været passet hos mine forældre, når jeg har haft weekend-vagter, hvor han overnatter, men jeg er hos ham, når jeg har fri og putter ham altid. Jeg har oplevet, at han kan blive meget omklamrende og umulig at putte om aftenen, når vi igen er hjemme. For eksempel kan han skrige og græde i op til en time, og så falder han først til ro, hvis han kommer ind og sover ved siden af mig. Jeg har tænkt dette, som en mulig reaktion på separation over længere tid?

Derfor er mit spørgsmål, hvordan man tænker barnets bedste ift. samvær med far ind i vores drengs verden lige nu? Skal han overnatte hos far i hans lejlighed, og hvor mange dage ville være passende?
Jeg har selv svært ved at “give slip”, fordi jeg altid har været vant til at være der for ham og passe ham på egen hånd.
Jeg ønsker kun, at det skal være for vores drengs bedste og ud fra hans behov - og hvad han kan være med til. For dette er meget svært at få en fornemmelse af, når han ikke selv kan give udtryk for sine behov kommunikativt, og jeg har kun de reaktioner fra tidligere som måske også kan skyldes noget andet, som er svært at vide, når han ikke har ordentligt sprog endnu.

Jeg er interesseret i, at han skal have samvær med sin far, men ikke for at retfærdiggøre far - nærmere vores dreng og hans behov nu og her, mens han stadig er så “lille”.
Jeg tror, det spænder lidt ben også, at far og jeg har forskellige opfattelser. Hvor jeg tænker mere på vores dreng - og han måske tænker mere på sine egne behov. Stod det til ham ville han næsten mene en 7/7 ordning ville være passende.

Min dreng er generelt glad for alle mennesker og udviser tryghed for nærmest fremmede, når de er set an. Så vidt jeg ved, er der ingen reaktioner fra vores dreng, når han er med andre i 8-9 timer af gangen. Det viser sig ofte, når jeg får ham hjem, og han er svær at få til at falde til ro uden at være tæt på mig, eller når jeg forlader ham med fremmede alene - dette plejer dog at gå hurtigt over!

Jeg håber, du ud fra min beskrivelse, kan komme med lidt råd og vejledning.

Med venlig hilsen
Alenemoren

Svar

Kære Alenemor

Tak for dit spørgsmål om din dreng på knap 2 år. Jeg hæfter mig ved, at du har været alene med din søn siden han var 4 uger gammel, og det er jo derfor helt naturligt, at du er hans trygge base, og den han er tættest knyttet til. Som jeg forstår dit brev, har din søn kun set sin far sporadisk indtil for knap et halvt år siden, hvor faren så flyttede tættere på jer for netop at være mere sammen med jeres søn. Det lyder jo som om, han virkelig gerne vil være der for sin søn og tage del i hans liv. Jeg synes, du gør dig mange gode tanker, og det lyder som om, at I griber det stille og roligt an, og det er egentlig også det, der vil være mit råd til jer; giv tid til, at far og søn kan få knyttet stærke bånd. 

Næste skridt

Jeg kan ikke vurdere, hvordan deres relation til hinanden er nu. Det afhænger jo både af, hvor ofte de ses, men bestemt også, hvordan de har det, når de er sammen. Indtil videre har I arrangeret det sådan, at far passer sønnike hjemme hos dig, når han skal sove. Hvornår jeres søn kan begynde at overnatte en enkelt nat eller to hos sin far afhænger af, hvor stærk relationen er. Jeg tænker dog, at det vil være et naturligt skridt, fordi det også vil give din søn og hans far mulighed for at styrke båndet mellem sig. Jeg tænker umiddelbart hver anden weekend eller noget i den stil. Jeres søn er stadig så lille, at han har brug for en fast base, hvorfor en 7/7 ordning vil være for meget for ham.  Jeg kan ikke fortælle dig præcist, hvor meget eller hvornår det er tid til at tage næste skridt, for det kræver en konkret vurdering. Hvis I har brug for yderligere vejledning, kan I fx høre pædagogerne i vuggestuen, der jo kender jeres dreng. 

Fokus på jeres søn

Jeg synes som sagt, at du gør dig mange gode tanker, og du skriver, at det vigtigste er din søns behov. Det er rigtig godt, at du har det sådan, for det kan være svært. Men det er et godt udgangspunkt. Jeg kan godt forstå, hvis det kan være svært at blive enig med faren om, hvornår præcis det er tid til at skrue op for samværet. Han vil måske hælde til, at jeres søn er klar tidligere end du. Dit argument ville måske være, at far tænker mere på sig selv, og omvendt ville han måske sige, at du pylrer og overbeskytter og så videre. For at undgå at falde i en konfliktfælde, vil jeg anbefale at I (øver jer på):

  • At lytte til hinanden (uden at afbryde – lad den anden tale færdig)
  • Bliv på egen banehalvdel (dvs. sig ”JEG føler, JEG vil gerne osv. Fremfor ”DU er, DU gør osv.”
  • Hav tillid til at I begge vil jeres søn det bedste, og at han har brug for jer begge.

Hvis I har svært ved at kommunikere, kan det være en hjælp evt. at have en uvildig tredjepart indover. På den måde kan I gøre jeres til, at I kan fortsætte det gode samarbejde, I har pt. Det vil være en stor gave til jeres søn. 

Jeg ønsker jer alt det bedste.

Mange hilsner

Gitte

 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
13/2Jeg skelede selv som barn ogApril 2004
2/2Ang. navnemærkerMarts 2004
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
22/2Gravid igen, 43 år, for tidligt efter sidste ...Gravide over 35 år
21/2Hjælp til søvnLivet med børn
21/2ammepudeOrdet er frit
18/2Børn med mellemørebetændelseLivet med børn
16/2Hvor langt er jeg henne? Graviditet
16/2Søvn problemer med vores 2 måneder gammel søn Livet med børn
13/2Uha, det har til tider væretINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Børn 1 til 3 år
13/2Har tænkt over at blive gravidGraviditet
31/1Hejsa :-) Jeg ville venteSnart gravid
29/1Jeg har gode erfaringer medLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...
Sådan plejer du en rød babynumse
Sundhedsplejerske HejMin søn på 2 år har tit og ofte meget rød hud mellem benene, og det...
Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce