Sex - jeg har ikke lyst efter vi har fået barn

Spørgsmål

08. august 2011

Kære Line Bassøe

Jeg skriver til dig, fordi jeg har et problem. Eller måske er det mere et fælles problem. Efter vi fik vores datter for halvandet år siden, har jeg overhovedet ikke haft lyst til min mand. Han vil rigtig gerne have, at vi er mere sammen, men jeg har bare ikke lyst.

For det første er jeg så træt om aftenen, når der er tid til sex. Jeg kan simpelthen ikke se, hvor man skal få energien fra efter en lang dag med arbejde, leg, madlavning og oprydning. Og om morgenen kan man ligesom ikke rigtigt have sex, for der er vores datter jo vågen.

Problemet lige nu er, at jo mere han vil – jo mindre får jeg lyst til ham. Jeg føler mig presset, og jeg bliver kun endnu mere presset og får endnu mindre lyst, når jeg kan mærke, at han lægger op til noget i løbet af aftenen. Men det gør min mand ked af det. Det tror jeg ihvertfald. Vi har kun haft sex 2-3 gange i løbet af halvandet år, og jeg er selvfølgelig bange for, hvad det kan betyde for vores parforhold på sigt. At det kan blive ødelagt.

Men hvordan skal jeg dog få lysten til ham tilbage?

Mvh. Den kedelige…

Svar

Kære Den kedelige

Når man får børn, så er sex pludselig ikke noget, der kommer af sig selv. Sexlivet skal nu plejes, og der skal arbejdes på, at det fungerer. I starten kan det være en god ide at sætte det i kalenderen, selv om det kan virke påtaget, men ellers får I aldrig tid.

Mødre undgår sex
Mange mødre orker ikke nærvær med sin mand om aftenen, efter barnet er puttet. Mange kvinder bliver faktisk halvsure et par timer før sengetid, fordi ”så tror manden i hvert fald helt sikkert ikke noget”. Eller også så lister vi os stille ud på badeværelset og gør nattoilette i smug for herefter at småløbe gennem stuen, mens vi råber ”Godnat skat”. Oppe i sengen sover eller rævesover vi, når manden endelig kommer i seng, efter han har gjort sig klar til natten, lukket terrassedøren, lagt dynen over barnet og slukket lyset i hele huset. Det er så ærgerligt, det ofte bliver sådan. Vi snyder os selv for et dejligt kram og et stort godnatkys fra vores elskede mand.

Hvis du skal ud over det med at være halvsur og snige dig i seng, så kræver det, at I sammen afstemmer forventningerne. I kan aftale, at onsdag aften går I sammen i seng, en halv time efter barnet sover. Den halve time skal du bruge på at afklimatisere dig barnet. Du kan fx ringe til en veninde, tjekke Facebook eller se lidt tv.

Hav nærvær med din mand
I sengen skal i ligge jer nøgne sammen uden forventninger om sex. I skal ligge og kysse, ae og snakke. Mærker du, din mand har lyst til mere, så lad være med at blive sur og irritabel. Talesæt lysten i stedet, sig fx ”Jeg kan mærke, du har lyst til mig” eller ”Dejligt, du synes, jeg er lækker”. Mange kvinder bliver stressede, hvis deres mænd kigger på dem med sultne øjne og bule i bukserne, i stedet for at tage det som et kompliment. Tit bliver vi nemlig stresset af vores egne forventninger: ”Jeg burde have lyst til sex nu med min mand”. Brug et par aftener på at afstemme forventningerne. For eksempel: Om onsdagen kæler vi nøgne i mindst en time, og om søndagen prøver vi at have sex.

Når vi helt stopper godnatkys og kram, og vi aldrig ligger nøgne sammen, så er der lang vej tilbage til sex. Hvis vi holder den fysiske berøring ved lige, så er skridtet ikke lige så langt, når vi skal starte op på sex igen efter fødsler (eller andre perioder uden sex). Det er derfor, vi ikke skal snige os i seng.

Mænd forstår dig oftere end du tror
Mange mænd synes, det er helt okay og forståeligt, hvis der ikke er sex i en periode. Men hvis de ikke ved, om perioden varer i årevis, fordi der altid er undskyldninger, så falder forståelsen. Det er altså okay at sige, “I forbindelse med jeg starter arbejde igen, og barnet stadig sover uroligt, så vil jeg gerne have en måned, uden jeg skal have dårlig samvittighed over, vi ikke har sex”. Det kan mænd sagtens forstå, men går du og har en ny undskyldning hver aften, og din mand ikke ved, hvornår I skal have sex sammen igen, så bliver han træt.

Jeg håber, I kan bruge mit svar til at få det dejlige nærvær og sex i forholdet, og at det vil hjælpe til, sex igen bliver naturligt for jer – samtidig med at I også har fået en forståelse for at den intime nærvær skal plejes resten af livet.

Kærlige hilsner fra Line
Certificeret sexolog og parterapeut, klinik i Hillerød og på Østerbro, www.linebassoe.dk

Læs mere om sexolog og parterapeut, Line Bassøe
Stil Line et spørgsmål i brevkassen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
20/1Er jeg gravid?Snart gravid
19/1Min dreng går sent i sengLivet med børn
15/1"Psykiske" symptomerGraviditet
14/1Denne gynge hjalp vores sønLivet med børn
13/1Åndedrætsbesvær Ordet er frit
11/1Lavt stofskifte under graviditetGraviditet
5/1Legat til enlige mødreOrdet er frit
4/1Den lille med ombordOrdet er frit
2/1Valg af urOrdet er frit
30/12KøbenhavnLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Min søn er farsyg
Sundhedsplejerske HejJeg har en dejlig dreng på 20 måneder. Han er altid en meget glad d...
Min 4-årige datter stimulerer sig selv
Sundhedsplejerske HejJeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i decembe...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce