Din søgning gav:

 

Søvnproblemer - er det kolik?

Spørgsmål

Kære Jane

Vores datter Alva blev født 4. juli og siden fødslen har vi haft meget svært ved at få hende til at sove. Hun græder og protesterer voldsomt hver gang hun skal sove - uanset hvornår og hvordan vi lægger hende til at sove.

Om natten har vi dog normalt ikke problemer da hun bliver ammet i søvn. Men om dagen får hun nogen gange kun 1-2 timer i løbet af en hel dag. Hun er selvfølgelig voldsomt overtræt, men hvordan undgår man det når hun ikke vil sove?

Hun har grædt en del helt fra starten, men sundhedsplejersken ville ikke kalde det kolik selvom der har været perioder hvor hun har grædt mere end det man siger er definition for kolik.

Hun sover godt i slynge (selvom hun også protesterer her HVER gang, hun er lige ved at falde i søvn), men det er ved at være for tungt. Hun kan også nogle gange falde i søvn i barnevogn efter voldsomme protester. Det betyder, at jeg mange dage ikke kommer uden for en dør, fordi jeg er så nervøs for, at hun skal skrige. Og når hun græder, skriger hun meget kraftigt. Så kraftigt at selv vores sundhedsplejerske synes, det er voldsomt og folk kigger efter mig på gaden med - hvad jeg synes - er fordømmende blikke.

Og det går ofte fra smil direkte til skrig. Det er efterhånden meget meget hårdt også fordi det ikke rigtig bliver bedre. Min mand og jeg prøver nogen gange at gå en tur med barnevognen (så er jeg ikke alene) og vi undrer os over alle dem, vi ser med småbørn i barnevogne, der bare sover. Hvorfor vil Alva ikke det?

Hun blev født 1 uge før termin, da min fødsel blev sat i gang pga for højt blodtryk. Fødslen varede 17 timer, og hun blev taget med tang. Hun vejede 3050g og var 50cm. Hun er fuldstændig sund og rask. Lægen siger hun er sund og rask og vil ikke give mylicon-dråber til maven.

Vi har været ved osteopath og kiropraktor som begge siger hun er sund og rask og ikke er skæv eller andet. Vi har prøvet at indføre soveritualer om dagen: skiftning, lille sang og så putter vi hende. Derefter forlader vi rummet, kommer tilbage så snart hun græder bare lidt og sidder ved hende så længe, det varer. Nogen gange falder hun i søvn til sidst, andre gange skriger hun sig helt blå i hovedet, og så tager vi hende selvfølgelig op. Vi prøver også at spejle hende - altså ikke at smile når hun er ked. Når hun er vågen vil hun ikke særlig gerne ligge for sig selv særlig lang tid før hun begynder at klynke. Dog kan det nogen gange bare være nok at kigge på hende, før hun stopper. Vi synes selv, vi har gjort alt for at gøre hende så tryg som muligt og forstår ikke hvorfor hun har så svært ved at give sig hen til søvnen.

Vi har aldrig efterladt hende, når hun har grædt eller ladet hende være. Og vi (mest jeg, da det er mig, der er på barsel) er ved at blive desperat efter at finde en løsning på hendes soveproblem.

Jeg håber du kan finde rundt i det hele og måske se, hvad vi gør forkert.

Mange hilsner

Katrine

Svar

Kære Katrine.

Tusind tak for dit spørgsmål. Hold da op, hvor må det være hårdt at være dig lige nu. Jeg kan godt forstå, at du er ved at være desperat, men bare rolig; det skal nok blive bedre.

Du skriver, at du gerne vil have hjælp til, hvad I måske gør forkert. Jeg tænker ikke, at I gør ikke noget forkert. Det I gør virker bare ikke efter hensigten. Derfor er det godt at prøve noget andet. Her vil jeg gerne hjælpe.

Der er fire emner, som jeg gerne vil tage fat i:

  • Hun græder meget
  • Hun er voldsom overtræt
  • Hun bliver ammet i søvn
  • Du kommer ikke udenfor en dør

Det er godt, at hun er undersøgt hos lægen og af sundhedsplejersken samt hos kiropraktor og osteopath. Så ved vi, at hun er sund og rask og udvikler sig alderssvarende, samt at hun ikke er fastlåst nogle steder eller har nerver, der sidder i klemme.

Alle børn græder

En undersøgelse viser, at alle børn i Vesten i gennemsnit græder cirka 2 timer i døgnet i de første 3 måneder. Grådmængden stiger fra fødslen og topper i løbet af de første 2 måneder. Derefter falder den igen. Nogle børn græder mindre end gennemsnittet og vil opleves som nemme børn, og forældrene vil føle sig dygtige og kompetente.

Andre børn græder mere end gennemsnittet og disse børn vil opfattes som krævende og svære at trøste. Forældre til sådanne børn har det sværere og vil ofte føle sig mislykkede som forældre. Jeg tænker, at I har fået et barn som græder mere end gennemsnittet, og det gør, at der kræves meget af jer. Det er selvfølgelig fint, at jeres læge og sundhedsplejerske mener, at Alva ikke har kolik, men hun græder i hvert fald stadig mere end mange børn.

Læs mere: Hvad er kolik?

Grådens funktion

Gråden er spædbarnets måde at fortælle forældrene, at de har behov for noget, eller at noget skal være anderledes. Når Alva græder, kan du prøve dig frem for at opfylde hendes behov. Det er ikke sikkert, at gråden forsvinder lige med det samme, men hun har brug for at mærke, at du er der sammen med hende.

Accepter, at hun græder som en naturlig tilstand, og trøst dig med, at det er en svær periode, men at den holder op igen.

Forældre er forskellige, og det er børn også

Når man får et barn, er det en god idé at gå lidt på opdagelse i, hvad det er for et barn, man har fået. Er det et robust barn, som er tydelig i sine signaler, og som tydeligt giver lyd, når det har behov for noget og som nemt trøstes; eller er det et skrøbeligt barn, som reagerer, hvis der er meget uro, og som er utydelig i sine signaler og som er svært at trøste?

Jo mere man forstår sit barns temperament, des bedre kan man udvikle gode måder at passe sit barn. Det lyder som om, at Alva helt fra begyndelsen har været et barn med utydelige signaler. Hun er sund og rask men stadig skrøbelig og sart. Hun kommunikerer ikke klart til jer, hvad hun har brug for, så I prøver jer frem, og nogle gange rammer I plet og andre gange ikke.

Jeg tænker, at I er rigtig gode forældre, der vil gøre alt for, at Alva har det godt, men I er bare på en sværere opgave end så mange andre forældre.

Jeg har skrevet om de forskellige trøstestrategier, man kan bruge på sit barn, alt efter hvilken bevidsthedsfase barnet er i. Det kan i læse mere om her:

Læs mere: Vejen til den gode søvn - de 6 bevidsthedsfaser 

Adskil mad og søvn

Mange gange kommer det af sig selv, at barnet falder i søvn uden at amme samtidig, og andre gange skal barnet hjælpes. Det er en god ide at amme hende til nat - men ikke amme hende i søvn. Hun må rigtig gerne øve sig i at blive puttet mæt men vågen og så selv falde i søvn i sit eget selskab i sin egen seng.

Aflastning til jer

Jeg bliver bekymret for, at du ikke kommer udenfor en dør. Det er ikke godt for dit psykiske velbefindende og dermed ikke godt for Alva, hvis du er trist og ked af det. Jeg kan læse, at din mand og dig er opmærksomme på hinanden, og jeg håber, at din mand aflaster dig alt det, han kan. Tag fat i jeres netværk og bed om hjælp eller aflastning. Det kan være praktisk hjælp hjemme hos jer eller måske, at du får lov at komme forbi på besøg med Alva. Du har brug for at komme ud og se nogle voksne mennesker i løbet af dagen.

For at passe godt på Alva, skal du først passe på dig selv. Du skal have morgenmad, komme i bad, lægge make up osv. På den måde får du overskud og Alva er så gammel nu, at hun godt kan vente, til du er færdig. Sig blot, at du godt kan høre, at hun græder, og at du kommer lige så snart, du er færdig med det, du laver.

Jeg håber, at du er med i en mødregruppe. En mødregruppe kan være rigtig brugbar, da du kan møde andre kvinder med spædbørn, som måske har det ligesom dig. Her kan du øve dig i at komme hjemmefra. Måske er der andre gode tilbud, der hvor du bor som for eksempel babysvømning eller babysalmesang.

Til slut vil jeg sige til dig, at du skal prøve at være ligeglad med, hvad andre måske tænker, når du kommer med din barnevogn og en grædende Alva. Det er jo slet ikke sikkert, at de tænker det, du tror.

Jeg håber, at jeg har svaret på det, som du havde på hjertet og at du kan bruge noget at det. Vær tålmodig og giv det lidt tid og tænk positiv. Det gode ved børn, der græder meget, er, at de har meget vågentid og dermed får meget kontakt og meget samspil med deres forældre.

De bedste hilsner

Jane Lyngs

Sundhedsplejerske


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
25/5Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
25/5Hej. Jeg ville ikke anbefaleOrdet er frit
24/5Jeg har købt en udendørsJordemoderens debat
24/5God erfaring med NeonateLivet med børn
24/5Find flere ideer herOrdet er frit
22/5Børn med søvnproblemerLivet med børn
22/5Sandaler...Ordet er frit
16/5Sygemelding (anden årsag) og fødselsklip? SU?Graviditet
14/5I får lige et link der virkerLivet med børn
14/5Jeg handler stort setLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...
Medicin til baby med dårlig mave
Sundhedsplejerske Hej Kan jeg give min søn på 21 månder probiotika hver dag? Hans m...
Min datter leger primært med enebørn
Familierådgiver ​​Hej Gitte​Dette er måske et lidt usædvanligt spørgsmål, men&nbs...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce