Din søgning gav:

 

Problemer med putningen

Spørgsmål

Hej Jane


Jeg har en datter på 13 måneder. Hun er et meget nemt barn og sover igennem hver nat. Mit problem er at, når jeg skal putte hende om aftenen, så falder hun i søvn på 15-20 min., men jeg kan ikke gå ud fra hendes værelse, for så rejser hun sig og skriger helt vildt. Selv hvis jeg bliver siddende i en halv times tid, så vil hun vågne og skrige, lige så snart jeg prøver at liste ud. Det varer som regel mellem 1-3 timer, før jeg kan få listet mig ud, uden at hun opdager det. Synes det er lidt hårdt, da min kæreste kun er hjemme i weekenderne til at hjælpe med putningen. Vi har prøvet at gå ud fra værelset, men hun skriger helt vildt og hjerteskærende, indtil vi kommer ind til hende igen. Ved godt, at det nok har noget af gøre med, at hun er inde i en tryghedsfase, men måske du har hørt om lignende problemer og har nogen råd eller tricks, vi kan prøve af.


Mange hilsner

E

Svar

Kære E

Tak for dit spørgsmål.  Jeg er sikker på, at mange andre småbørnsforældre kan nikke genkendende til den situation, som du beskriver omkring putning af din lille datter.


Det er dejligt, at du beskriver hende som et nemt barn, og at hun kan sove natten igennem. Det giver overskud både til hende og til jer som forældre.

Som jeg læser det, kan du sagtens få din datter til at falde i søvn, men hun vågner lige så snart, du forlader hendes værelse.

Jeg tænker umiddelbart, at du skal hjælpe hende med at kunne trøste sig selv og berolige sig selv, når hun skal falde i søvn. Det vil sige, at du putter hende og går ud af værelset og lader hende falde i søvn selv.


Når børn skal falde i søvn kan de have 2 søvnassociationer – den gode og den mindre gode.

Den mindre gode er, at de grundlæggende tror, at de skal hjælpes til at falde i søvn. Det er farligt at falde i søvn alene, og de skal have hjælp af en voksen.

Den gode er, at de har strategier til at kunne trøste sig selv og er tryg ved at falde i søvn ved egen hjælp.

Jeg tænker, at I lige nu er i den mindre gode, og at du skal hjælpe hende til at komme i den gode søvnassociation. Det vil sige, at hun begynder at forbinde det med at blive puttet med noget trygt og godt, og at hun selv er i stand til at falde i søvn uden hjælp og støtte fra en voksen, blot hun fornemmer, at du er der og støtter hende i, at hun godt kan selv.

Du hjælper din datter ved, at hendes dag har en tydelig og genkendelig døgnrytme. Når hun kan genkende dagens gang, og der stille og roligt bliver droslet ned på dagens aktiviteter frem mod hendes sengetid, forbereder du hende på, at hun snart skal sove.

Gode og ikke for lange putteritualer hjælper hende i processen med at skulle falde i søvn.

Jeg er sikker på, at du allerede har gode og faste putteritualer.

I dette brevkassesvar er der forslag til, hvordan de kunne se ud:

http://altomboern.dk/brevkasse/sundhedsplejersken-her-er-det-gode-putteritual


Fysisk kontakt og tryghed

I løbet af dagen skal hun have opfyldt behovet for fysisk kontakt og tryghed. Du skal være sikker på, at hun er blevet nusset og fået knus og kram nok, inden hun puttes. Det kan det være en del af putteritualet at blive masseret og nusset lidt.


Tal dagen igennem ved sengetid

Når hun sover, bearbejder hendes hjerne alle de indtryk, som hun har fået i løbet af dagen. Hvis der har været nogle store omvæltninger i hendes hverdag som for eksempel dagplejeskift, flytning eller skænderier i hjemmet, kan hun have brug for hjælp til at bearbejde dem. Hun kan have stor gavn af, at du ved sengetid sætter dig med hende på skødet og snakker om alt det, der er sket i løbet af dagen. Det kan være, at hun har slået sig eller at hun blev bange for en høj lyd eller mormor har været på besøg og så videre.  Tal stille og roligt dagen igennem. Hun forstår måske ikke alle ordene, men hun forstår betydningen. På den måde får hun hjælp til at bearbejde de oplevelser, som hun har haft i løbet af dagen sammen med dig, inden hun skal sove, og dermed kan hun slappe mere af.

Vær opmærksom på, om hun er træt nok, når hun bliver puttet. Har hun været nok uden for i frisk luft i løbet af dagen, og har hun fået brugt sin energi og været nok fysisk aktiv?

Måske kan du prøve at putte hende en halv time senere, end du plejer og se om det hjælper.


Er det farligt selv at falde i søvn, eller skal jeg have hjælp?

Når jeg læser dit spørgsmål, tænker jeg, at du skal være tydelig og tage mere ansvar, når du putter hende. Du skal vise hende, at hun skal sove, fordi du ved, at hun er træt. Når I har lavet jeres putte ritual, siger du godnat og putter dynen godt omkring hende. Du fortæller hende kærlig og bestemt, at hun skal sove nu, og at du er lige uden for, og at du kigger ind til hende om lidt for at se, om hun sover – og så går du. Det vil sige, at du går fra hende, mens hun er vågen. Du kan lade lidt lys være tændt, så hun kan se lidt og lade døren stå på klem, så hun kan høre dig. Lad hende have sutter, en enkelt bamse eller nusseklud i sengen, som hun kan bruge til at trøste sig med, ind til hun falder i søvn. Hun vil sikkert ikke falde i søvn lige med det samme - det gør vi voksne jo heller ikke.

Vær opmærksom på, hvad du signalerer til hende. Når du bliver siddende på hendes værelse, ind til hun sover, viser du hende, at det er farligt at være alene i værelset og falde i søvn selv, og det er det jo ikke.

Hun vil sikkert græde de første aftener, men bliv ved med at vise hende, at det ikke er farligt at falde i søvn alene og accepter samtidig, at hun ikke behøver at falde i søvn lige med det samme. Måske klynker hun eller leger lidt – rejser sig op, lægger sig ned, ligger og sparker på sengekanten, ligger ovenpå dynen og så videre. Det er helt i orden, og du kan altid senere, når hun er faldet godt i søvn putte dynen godt omkring hende igen.

Hvis hun protesterer, græder og kører sig selv helt op, skal du selvfølgelig gå ind til hende og trøste hende. Du trøster hende og giver hende måske en tår at drikke, og så starter du forfra igen.  Du putter hende – siger kærligt og bestemt godnat og går ud af værelset. Hvis du bliver på værelset, ind til hun sover, viser du hende, at det er farligt at falde i søvn alene, og så er I tilbage ved udgangspunktet.

Jeg har vejledt og hjulpet mange forældre, der har stået i samme situation som dig med disse råd. Jeg ved godt, at det lyder nemt, og at det ikke er det i praksis.


Jeg ønsker dig held og lykke.

De bedste hilsner

JaneDel med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Tid:Emne:Skrevet i:
15:12hjæælp :)Snart gravid
13:18Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
13:18Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
13:18Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
13:18Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
09:13Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
09:13Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
09:12Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
09:12Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
07:43Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...
Multiallergi hos børn
Sundhedsplejerske Hej sundhedsplejerske ​Min 7-årige søn er multiallergiker (astma, pol...
Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.