Din søgning gav:

 

Nedsunken livmoder og gravid - kan jeg føde normalt?

Spørgsmål

Kære eksperter.

Jeg har nedsunket underliv. Jeg har født to børn og den sidste vejede ved fødslen 4070 gram. Efter sidste fødsel hang min bækkenbund ud af skeden ifølge to jordemødre, men næste dag var den kommet ind igen men noget sidder cirka i åbningen og jeg kan trykke det op med en finger.

Jeg er nu gravid igen i uge 7+2. Men kan jeg føde normalt uden at det hele falder ud, som min lidt utilregnelige gynækolog siger? Og skal jeg droppe at lave knibeøvelser til efter denne fødsel, som han også siger, så musklerne ikke er for stærke og fødslen bliver nemmere?

Ville et kejsersnit være bedre for min krop på grund af det nedsunkede underliv? Vil der være nogle komplikationer i graviditeten på grund af det nedsunkede underliv?

Håber I vil svare hurtigst muligt.

Med venlig hilsen Louise - mor til pseudotvillinger 14 mdr. imellem og spiren i maven.

Svar

Hej Louise

Tak for dit spørgsmål og tillykke med dine børn og spiren i maven.

Jeg kan forstå at du er en af de heldige, der virkelig nemt bliver gravid. Det er bare skønt.

Prolaps af genitalier
Der findes flere grader af det, som du benævner nedsunkent underliv, som betyder at bækkenbundsmusklerne ikke er i stand til at holde underlivets komponenter på plads. Det, der kan være inddraget er hhv. blære, livmoder og/eller endetarm, som "falder ind" i skeden og laver udposning her. Derudover findes der, som du beskriver, en total prolaps, som er, at hele uterus falder ud af skeden og således skal hjælpes ind på plads igen.

Det er svært at sige noget om på hvilket niveau og i hvilken grad din nedsynkning er. Jeg undrer mig dog over, at du har været hos en gynækolog, som ikke har iværksat en midlertidig behandling og som fraråder knibeøvelser.

Jeg vil råde dig til, i forbindelse med at du snart skal til din første aftale hos lægen i forbindelse med din graviditet, at du hører om der er en gynækolog, din egen læge kan anbefale eller at du bliver henvist til en gynækolog/obstetriker på dit fødested, som er ekspert på området.

Komplikationer og afhjælpning
Det er ikke en rar fornemmelse at føle at ens underliv er ved at falde ud. Det kan føles som om, der sidder en bold i skeden og det kan også føre til lidt blødning, vandladningsbesvær, afføringsbesvær, ubehag ved sex og irritation.

Symptomerne kan lettes ved at lægge sig ned. I din situation, hvor du er gravid, vil du i forvejen opleve en øget tyngdefornemmelse, når graviditeten skrider frem og derfor kan dine gener forværres af dette. Jeg tænker dog, at en god gynækolog kan hjælpe dig med en vaginalring eller et pessar, som kan sættes op i skeden og hjælpe livmoderen på plads.

Derudover er knibeøvelser aldrig givet dårligt ud i en situation som din. Det kan synes omsonst, når du skal igennem en fødsel igen om få måneder, men du kan starte med at få en god vane omkring dit underliv ved at komme i gang med at knibe nu.

Jeg vil anbefale dig et program, som er udviklet af eksperter fra Gynzone, der uddanner jordemødre i kvindens bækkenbund. De har programmer for nybegyndere og øvede og kan findes her: http://www.gynzone.dk/kvinde-liv

Fødsel
Det vil være en vurdering ud fra en helhedsvurdering, der kræver at du har fået en undersøgelse af jordemoder og læge, hvordan det er bedst, du føder. Jeg tænker, at du sagtens kan føde normalt og at det vil være en god ide, at der er en plan over, hvor meget din krop kan belastes i forbindelse med fødslen. Det vil sige, at man taler om, hvordan og hvor lang pressefasen er. Men kejsersnit tænker jeg ikke er førstevalg.

Få kroppen tilbage
Når du har født dit tredje barn er det ikke meningen at du bare skal leve med at dit underliv er sunket ned. Der er flere forskellige behandlinger, alt efter hvilken grad og hvad der er inddraget.

Nogle kan nøjes med et pessar eller en vaginalring, hvor andre skal igennem en operation for at hjælpe blære, livmoder eller endetarm på plads igen. Derudover kan østrogenbehandling også være en del af løsningen på et problem som dit, da østrogenmangel kan være årsag til at der opstår prolaps, men det er primært kvinder i overgangsalderen, der har glæde af det.

Det vil være en vurdering hos en dygtig gynækolog, som er afgørende for hvilken behandling, der passer til netop dig.

I forhold til operation anbefales det at man først bliver opereret, når man har fået de børn, man skal have. Det er jo ikke sikkert, du er færdig med det endnu.

Kniiib!
Prolaps kan opstå, som hos dig, i forbindelse med en fødsel, men det kan også være en langsommere sløvhed i musklerne, i bækkenbundsmuskulaturen, der er årsag. Derfor er en opfordring til alle kvinder, og i øvrigt også deres mænd, at huske at lave knibeøvelser og få en god vane omkring det. Det forbedrer desuden sexlivet at have styr på sine muskler i underlivet og det er da også lidt af en gulerod.

Håber du fik lidt ud af mit svar og at du kan blive henvist og få bedre rådgivning end den, du har fået indtil nu.

Tænk sig, snart har du en hel flok unger. Det praler jeg altid af, når jeg kommer med mine tre piger!

De bedste hilsner
Camilla

Se andre af Camilla Härtels brevkassebesvarelser

Stil et spørgsmål til Camilla Härtel i brevkassen  


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce