Din søgning gav:

 

"Min papsøn har problemer med maven konstant"

Spørgsmål

Hej Jane.

Jeg har etspørgsmål omkring min papsøn. 

Han har altid tynd mave/luft + ondt i maven. I starten synes vi ikke, at han havde det, da han var hos os og tænkte at grunden nok var den kost, han får hos sin mor - der lever han af krydderboller, pasta med kødsauce, slik og mælkesnitter. Hvor han hos os får en varieret kost (Det har jeg kæmpet en hård kamp med), hjemmebagte boller om morgenen i weekenden og havregryn om morgenen i hverdagene. Slik får han kun om fredagen og nogle gange om lørdagen.

Han er nu begyndt, at have tynd mave hos os også .. så nu undrer jeg mig meget over, hvad dette kan skyldes? Da det vel ikke kan være den dårlige kost, han får den ene uge?

Har du nogle idéer der evt. kunne hjælpe mig, da jeg synes det er rigtigt synd for ham, at han skal gå rundt og have det sådan her.

 

Med venlig hilsen

M

Svar

Kære M

Tak for dit spørgsmål, som jeg tænker kan ses fra disse tre vinkler:

-Din papsøn har tynd mave og luft i maven.

-Din papsøn har ondt i maven.

-Din rolle som papmor.

Jeg mangler lidt oplysninger for, at kunne give et fyldestgørende svar. Jeg ville gerne vide, hvor gammel han er. Ud fra din beskrivelse af, hvad han får at spise, gætter jeg på, at han er omkring 3 år. Jeg kunne også bruge at vide lidt mere om udseendet på afføringen. Hvordan er farven, er der ufordøjede rester i og så videre.

Toddlers diarre

Mange børn har tynd og flydende afføring flere gange om dagen, fra de er omkring 6 måneder til de er 3 til 4 år. Madrester som rosiner og ærter kan kommer ufordøjede igennem systemet og kan ses i afføringen. Det skyldes en umoden tarmfunktion som kaldes Toddlers diarre og som man ikke gør noget ved, hvis barnet ellers er i god trivsel og vokser, som det skal. Man kan regulere kosten ved, at begrænse frugt og saft. Drejede det sig bare om tynd mave og din papsøn ellers trives og vokser som han skal, ville jeg bare se tiden an, men det er bekymrende, at han har ondt i maven.

Søg læge

Jeg kunne igen godt bruge lidt flere oplysninger omkring hans mavepine:

Hvornår har han ondt i maven?

Er det, når han er hos mor?

Er det, når han er hos jer?

Kommer det i forbindelse med skiftet fra at være hos den ene forældre til den anden forældre?

Har han ondt i maven, når han er i dagpasning?

Er det, når han har indtaget bestemte fødevarer?

Er det på bestemte tidspunkter på døgnet?

Der kan være mange årsager til mavepine. Ved at besvare disse spørgsmål, kan I måske indkredse årsagen lidt. Små børn har svært ved at lokalisere smerter og siger som regel, at de har ondt i maven, selv om smerten kommer et andet sted fra på kroppen. Desuden er kroppen indrettet sådan, at man også kan mavepine, hvis man er ked af det.

Det er en god ide, at få ham tilset af egen læge. Lægen kan undersøge ham og se, om der er en fysisk årsag til diarreen og mavepinen samt undersøge om han følger sin vækstkurve.

Sæt ord på følelser

Hvis der ikke findes en fysisk årsag, kan det være en god ide at være mere nysgerrig på, hvordan din papsøn oplever verdenen og sætte sig ind i hans sted. Når han klager over ondt i maven kan du eller din mand tage ham op på skødet og sætte ord på, at han klager over mavepine. Spørg nysgerrigt ind til, hvad det mon kan skyldes – er det fordi han savner mor, når han er hos jer? – eller kan det være fordi, han har oplevet modstand i dagpasningen og så videre. Prøv bare at sætte ord på, hvad det måske kunne være. Han er nok ikke selv i stand til at formulere det og så hjælper det ham, at I prøver at gøre det for ham eller sammen med ham. Nus ham på maven og sig, at det er træls at have ondt i maven og at det går over. Måske siger han, at han har ondt i maven for at få opmærksomhed. Hvis det handler om det, er det godt, at tage ham alvorligt og samtidig forsøge at henlede hans opmærksomhed på nogen andet end mavepinen. Sig for eksempel: ”Nå, har du ondt i maven, så kom du lige lidt hen til mig så jeg kan nusse maven lidt – så går det nemlig snart væk. Jeg kunne tænke mig at lave noget sammen med dig, skal vi ikke ud i haven og spille bold? ” – eller hvad der nu lige passer i situationen. Det handler om at flytte fokus fra ondt i maven til noget andet.

Bonus forældre

Du skal have din mand på banen og få ham til at samarbejde godt med sin eks-kone. Det du kan gøre, er, at motivere din mand til at handle og støtte ham.

Det er din mand, der skal sørge for, at din papsøn kommer til lægen og det er din mand, som skal kommunikere med personalet i dagpasningen om, hvordan din papsøn trives der. Det er også din mand, der skal sørge for at samarbejdet med din papsøns mor fungerer. Jo bedre det fungerer, des bedre trives din papsøn.

Du har en position som pap mor, hvor du ikke kan gøre så meget.  Men det du kan gøre er, at give din papsøn god omsorg og opmærksomhed, når han er hos jer og det kan jeg jo læse i dit brev, at du allerede gør. Du kan støtte din mand i omsorgen for drengen. Du kan være en god sparringspartner for din mand og du kan være med til at samarbejdet, omkring drengens trivsel og dagligdag bliver så god som muligt. Du kan hjælpe og støtte din mand i at samarbejdet med hans ekskone omkring drengen forløber gnidningsfrit. Det er vigtigt, at drengen ikke mærker uoverensstemmelser mellem forældrene.  Det er vigtigt, at I altid omtaler hans mor positiv over for ham, så han ikke kommer i et loyalitetsdilemma. Det kan godt være, at I synes hun burde gøre ting anderledes for eksempel med, hvilken mad der serveres, men hun gør sikkert det bedste, hun kan.

Nogle gange tilbyder jeg forældre, der er skilt, samtaler hos mig omkring livstilsændringer, hvis de har et barn, der ikke følger vægtkurven. Det kan ofte være en hjælp med en tredje uvildig person, når der skal tales om emner, hvor følelser som skyld og ansvar kan komme i spil. Måske er der også mulighed for det i den kommune, hvor I bor.

Jeg håber, at jeg har hjulpet dig lidt på vej.

De bedste hilsner

Jane Lyngs

Sundhedsplejerske


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce